در ردهبندی جدید گذرنامهها، نیوزیلند صاحب قویترین گذرنامه جهان شناخته شده است، که البته برای کیویهای (اهالی نیوزیلند) ماجراجویی که اخیراً به آنان توصیه میکنند به هیچ کجای دنیا سفر نکنند، چندان هم کاربرد ندارد.
در این ردهبندی، گذرنامههای ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل براساس تعداد کشورهایی مرتب شده است که اجازه ورود به آنها را بدون نیاز به روادید یا با گرفتن روادید هنگام ورود دارند.
نیوزیلند با امتیاز ۱۲۹ در جایگاه اول این ردهبندی قرار دارد و پس از آن آلمان، اتریش، لوگزامبورگ، سوییس، ایرلند، کره جنوبی، ژاپن و استرالیا همگی با امتیاز ۱۲۸ قرار گرفتهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سوئد، بلژیک، فرانسه، فنلاند، ایتالیا و اسپانیا در رده سوم و بریتانیا به همراه هلند، دانمارک، پرتغال، لیتوانی، نروژ، ایسلند و کانادا در رده چهارم قرار دارند.
نبودن نام ایالات متحده در میان ده کشور اول چشمگیر است. این کشور در کنار مالزی با حق ورود بدون روادید به ۵۲ کشور و با روادید هنگام ورود به ۴۰ کشور در جایگاه بیست و یکم قرار گرفته است.
در انتهای این فهرست نام کشورهای افغانستان و عراق با ۳۱ امتیاز به چشم میخورد و پس از آنها نیز سوریه (۳۴)، سومالی (۳۵) و یمن (۳۶) قرار دارد.
ردهبندی گذرنامهها نشان میدهد همهگیری کرونایی اوضاع سفر و «گشودگی جهانی» را بر هم زده است.
در این تارنما آمده است: «در طول سال گذشته قدرت گذرنامهها نوسانهای زیادی داشته است. با این حال ردهبندی گذرنامهها مطابق آخرین تغییرات روزآوری شده و از اثرات جدی همهگیری بر این ردهبندی خبر میدهد.
تفسیر دادهها آسان است: با وجود ممنوعیتهای اخیر در سفر و محدودیتهای صدور روادید، بسیاری از کشورهایی که زمانی گذرنامههای قوی داشتند حالا به پایین این فهرست سقوط کردهاند.
از نظرگاهی دیگر ردهبندی گذرنامهها نشاندهنده اثرات آشکار همهگیری بر "میزان گشودگی جهانی" (دابلیو. او. اس) است که شاخص سفر آزادانه به کشورهای جهان است.
از سال ۲۰۱۵ که شاخص دابلیو. او. اس ابداع شد، این شاخص سالانه به طور متوسط شش درصد افزایش یافته است و در دسامبر سال ۲۰۱۹ به بیشترین میزان خود یعنی ۵۴ درصد رسید.
با شروع همهگیری قراردادهای صدور روادید میان کشورها تغییری نکرد اما به علت ممنوعیتهای ایجاد شده در عبور و مرور میان کشورها و بسته شدن مرزها شاخص دابلیو. او. اس به شدت کاهش یافت و در مدت چند هفته ۶۵ درصد افت کرد.»
قویترین گذرنامهها
۱- نیوزیلند
۲- لوگزامبورگ، آلمان، اتریش، سوییس، ایرلند، کره جنوبی، ژاپن، استرالیا
۳- سوئد، بلژیک، فرانسه، فنلاند، ایتالیا، اسپانیا
۴- بریتانیا، هلند، دانمارک، پرتغال، لیتوانی، نروژ، ایسلند، کانادا
۵- جزیره مالت، اسلوونی، لتونی
۶- جمهوری چک، استونی، یونان، لهستان، مجارستان، لیختن اشتاین
۷- اسلواکی
۸- قبرس، کرواسی، موناکو
۹- رومانی، بلغارستان
۱۰- سان مارینو، آندورا، اروگوئه
ضعیفترین گذرنامهها
۱- افغانستان، عراق
۲- سوریه
۳- سومالی
۴- یمن
۵- ایران، فلسطین
۶- پاکستان
۷- میانمار، کره شمالی
۸- اتیوپی، لبنان، لیبی، نپال، اریتره
۹- بنگلادش، سودان جنوبی
۱۰- سودان
© The Independent