افزایش تاثیرات تغییرات اقلیمی و تداوم روند گرمایش زمین باعث شده است تا در سالهای اخیر، اکثر کشورهای عمده مصرف کننده انرژی به افزایش سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر اقدام کنند. افزایش سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر برای افزایش سهم این انرژیها در تولید برق، یکی از اقداماتی است که در اجلاس زیست محیطی پاریس هم توجه خاصی به آن شده است. در اجلاس پاریس از همه دولتها خواسته شد تا تمامی شرایط لازم برای کاهش استفاده از سوختهای فسیلی بهکار گیرند و بهجای آن از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده کنند.
پروفایل انرژی آمریکا
در سال ۲۰۱۸ نفت و مشتقات نفتی ۳۶ درصد سبد انرژی آمریکا را تشکیل داده بود. بعد از نفت، گاز طبیعی و زغال سنگ قرار گرفتهاند. سهم گاز طبیعی ۳۱ درصد و زغال سنگ ۱۳ درصد بوده است. انرژی هستهای ۸ درصد سبد انرژی آمریکا را تشکیل میدهد و سهم انرژیهای تجدیدپذیر در آن، ۱۱ درصد است. در بخش انرژیهای تجدیدپذیر، بیومس با ۴۵ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است و پس از آن، بخش برق آبی با ۲۳ درصد و باد با ۲۲ درصد قرار دارند. انرژی خورشیدی و زمینگرمایی هم در رده های بعدی قرار دارند. کل میزان برق تولید شده از منابع انرژی انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۱۷ برابر با ۱۶.۷ گیگاوات بوده است که از آن میزان، ۱۵.۸ گیگاوات با استفاده از نیروی باد و خورشید حاصل شده است.
طبق پیشبینی ادراه اطلاعات انرژی آمریکا، سهم گاز طبیعی در تولید برق در سال جاری ۳۷ درصد خواهد بود و این میزان در سال ۲۰۲۰ با یک درصد افزایش، به ۳۸ درصد خواهد رسید. سهم زغال سنگ در تولید برق در سال جاری ۲۴ درصد خواهد بود و در سال آینده، یک درصد کاهش خواهد یافت. سهم انرژی هستهای در سال جاری ۲۰ درصد خواهد بود و پیش بینیها نشان می دهد که آن سهم در سال آینده ۱۹ درصد خواهد بود. احتمال کاهش سهم انرژی هستهای در تولید برق در سالهای آینده هم وجود دارد.
سهم انرژیهای برقآبی در سال جاری و سال بعد افزایش نخواهد یافت. سهم انرژیهای تجدیدپذیر، جز برقآبی، در سال جاری ۱۱ درصد است و در سال ۲۰۲۰ به ۱۳ درصد خواهد رسید.
طبق پیش بینی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، در سال ۲۰۱۹ مجموع سهم انرژیهای تجدیدپذیر ( برقآبی، باد، خورشید، زمینگرمایی و بیو مس (زیست توده) در تولید برق ۱۸ درصد خواهد بود. این میزان در پایان سال ۲۰۲۰ به ۲۰ درصد خواهد رسید. با توجه به پیشبینیها، انتطار میرود در سال جاری و سال آینده میزان برق تولیدی از نیروگاههای بادی از نیروگاههای برقآبی پیشی بگیرد . سهم انرژی خورشیدی در تولید برق در سال ۲۰۱۸ فقط دو درصد بوده است که با توجه به ظرفیت بالای انرژیهای خورشیدی در اکثر ایالتهای آمریکا، رقم ناچیزی بهنظر میرسد.
آمریکا پتانسیل خوبی در بخش انرژی باد دارد و در صورت سرمایهگذاری برای بهرهگیری از این پتانسیل، میتواند سالیانه تا ۴ هزار گیگاوات برق تولید کند. سواحل و ایالتهای شرقی آمریکا به دلیل وزش بادهای شدید و تمرکز جمعیتی بالا، به قطب نیروگاههای بادی تبدیل شده است. پتانسیل بالای این منطقه باعث شده است که هم بخش خصوصی و هم دولتهای ایالتی، سرمایهگذاری زیادی در زیرساختهای انرژیهای تجدیدپذیر انجام دهند. افزایش سرمایه گذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر در این مناطق، موقعیتهای کاری زیادی ایجاد کرده است.
وزارت انرژی آمریکا در کنار مراکز تحقیقات دانشگاهی، پروژههای متعددی را برای استفاده بهینه از انرژیهای تجدیدپذیر برای تولید برق اجرا کردهاند. از آن گذشته، دولت تسهیلات خاصی برای پروژههای مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر فراهم کرده است. در یکی از پروژههای مهم در بخش انرژیهای تجدیدپذیر که در سال ۲۰۱۵ توسط محققان دانشگاه استفنورد اجرا شد، محققان مذکور طرح هدفمندی را برای تبدیل تمام زیرساختهای انرژی آمریکا به منابع تجدیدپذیر تا سال ۲۰۵۰ ارائه کردند.
مطالعات انجام شده بر روی استفاده وسیع از تکنولوژی های پاک، یعنی انرژیهای برگرفته از باد، خورشید و زمینگرمایی متمرکز هستند، و ادعا شده است که طرح انتقال زیرساختهای انرژی به انرژیهای تجدیدپذیر، هم از نظر اقتصادی و ایجاد اشتغال مفید است، و هم از نظر فنی قابل اجرا است.
شرکتهای آمریکایی از تجربه، دانش و منابع مالی خوبی برای سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر برخوردارند. اگر این طرح با موفقیت اجرا شود، تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۸۰ درصد انرژی مورد نیاز تمامی ایالتهای آن کشور از طریق انرژیهای پاک و تجدیدپذیر بهدست خواهد آمد و در ادامه طرح، تا سال ۲۰۵۰ تمامی انرژی مورد نیاز از طریق زیرساختهای انرژی پاک تامین خواهد شد. اجرای کامل این طرح با مشکلات خاص خود همراه است و موفقیت آن، نیازمند همکاری دولت فدرال با همه ایالتها خواهد بود. تصویب قوانین مرتبط و اختصاص بودجه مورد نیاز، از شروط اصلی موفقیت این طرح است.
دولت آمریکا بهطور رسمی از توافقنامه زیستمحیطی پاریس خارج شده است. دولت ترامپ ادعا کرده بود که توافقنامه پاریس باعث از دست رفتن سه تریلیون دلار تولید ناخالص ملی و شش و نیم میلیون شغل خواهد شد و در چنین شرایطی، چین و هند بهعنوان رقبای اقتصادی آمریکا در موقعیت برتری قرار خواهند گرفت. خروج آمریکا از توافقنامه زیستمحیطی پاریس، باعث شده است که فعالان عرصه انرژیهای تجدیدپذیر نسبت به موفقیت طرحهای دولت آمریکا برای افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور، با شک و تردید بنگرند.
دولت آمریکا برای بهرهگیری از تمامی پتانسیل انرژیهای تجدیدپذیر و تولید تمامی برق مورد نیاز کشور از آن طریق، به بیش از یک تریلیون دلار سرمایهگذاری در همه بخشها نیازمند است. تحقق این امر بدون تامین بودجه لازم از سوی دولت فدرال، دولتهای ایالتی، شرکتهای خصوصی، بانکها و موسسات مالی ملی و بین المللی، امکانپذیر نخواهد بود. تمرکز دولت ترامپ بر روی صادرات انرژی (نفت، گاز طبیعی و ال ان جی) برای تقویت روابط با همپیمانان این کشور، این سوال را در اذهان ایجاد کرده است که آیا به توسعه انرژیهای تجدید پذیر در کشور توجه لازم خواهد شد یا نه، و منابع مالی لازم از کجا تامین خواهد شد.