در حالی که انگلا مرکل، صدراعظم آلمان، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، و وزیر خارجه آلمان از اولین رهبران جهانند که پیروزی جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا را تبریک گفتهاند، مقامات دولتی افغانستان تاکنون به موفقیت آقای بایدن واکنش نشان ندادهاند.
ساعاتی پیش، پس از شمارش آرا در ایالتهای سرنوش ساز پنسیلوانیا و جورجیا، آقای باید اعلام پیروزی کرد.
در کابل که تحولات آمریکا به دقت دنبال میشود، رهبران حکومت تاکنون مهر سکوت بر لب دارند. اما برخی از چهرههای سیاسی اتخاذ موضع کردهاند.
رحمتالله نبیل، رئیس پیشین اداره امنیت ملی کشور، در رشته توییتی میگوید: «دونالد ترامپ در آستانه ترک کاخ سفید است، اما تاثیر میراث سیاستهای گمراه شده او در قبال افغانستان برای مدتی باقی خواهد ماند. دمکراسی نیمبند و جوان افغانستان و جنگ و صلح در این کشور در نتیجه سوءمدیریت دکتر خلیلزاد، نماینده او، به زخمی باز تبدیل شده است. تاثیر این زخم روح و روان مردم افغانستان را مدتی طولانی آزار خواهد داد.»
دونالد ترامپ در سالهای اخیر ریاست جمهوریاش دولت افغانستان را دور زد و با طالبان وارد گفتوگو شد و توافقنامه صلح امضا کرد. در نتیجه این توافقنامه صلح، حملات طالبان به سربازان آمریکایی پایان یافت و جنگ و خونریزی علیه نیروهای امنیتی افغان و شهروندان غیرنظامی این کشور به شدت افزایش یافته است.
همزمان، شاهحسین مرتضوی، مشاور ارشد آقای غنی میگوید: «چهار سال آینده برای افغانستان مهم است. در سال سوم ریاست جمهوری آقای بایدن میعاد پیمان امنیتی میان آمریکا و افغانستان ختم میشود. افغانستان و امریکا در سال چهارم برای تداوم همکاری به سند جدید نیاز خواهند داشت.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او میافزاید:«حالا نیز موضوع جنگ، صلح، میزان حضور و چگونگی همکاریها در ابعاد مختلف، نیاز به بحثهای سازنده خواهد داشت.»
انتظار کابل این است که از شتاب دولت ترامپ به بازگرداندن طالبان به قدرت در کابل کاسته شود و روند صلح چنان پیش برود که طالبان رفته رفته و به تدریج وارد جامعه شده و در این جامعه حل شوند. آشتی متقابل طالبان و جامعه دموکراتیک افغانستان از خواستههای جدی دولت افغانستان است. اما آقای ترامپ بهایی به این دیدگاه نداد و میکوشید روند صلح براساس اولویت آمریکا پیش برود.
تیمور شاران، مقام پیشین افغانستان و تحلیلگر سیاسی، نیز در واکنش به پیروزی بایدن مینویسد: «انتظار نمیرود ریاست جمهوری بایدن تغییرات بزرگی در سیاست آمریکا در قبال افغانستان به وجود آورد و برنامههای خروج سربازان را وارونه کند. اما این امیدواری وجود دارد که دستکم رویکرد آمریکا به مذاکرات جاری صلح منطقیتر شود. توافق آمریکا و طالبان بدترین توافقی است که کمترین برگ برنده را در اختیار جمهوری افغانستان قرار داده است.»
برخی از دیگر کاربران رسانههای اجتماعی افغان تا آنجا پیش رفتهاند که خواستار برکناری زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه دولت ترامپ برای صلح افغانستان شدهاند. سلیم جواد مینویسد: «از اولین چیزهایی که رئيس جمهوری منتخب جو بایدن باید انجام دهد، برکناری خلیلزاد است که به زور ۵ هزار زندانی طالبان را آزاد کرد که تروریستهای محکوم بودند. آنها اکنون دوباره به تجارت کشتار غیرنظامیان افغان بازگشتهاند.»