عربستان سعودی استعدادهای جهانی را در بازار کار جذب می‌کند

نرخ بیکاری در عربستان سعودی طی سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ به ۲.۸ درصد کاهش یافته که پایین‌ترین میزان ثبت شده در این کشور است

منظره‌ای از عربستان سعودی‌‌ــ العربیه

عربستان سعودی به‌عنوان بخشی از تلاش‌هایش برای بهبود کارآیی بازار کار، جذب تخصص‌های بین‌المللی و حمایت از اهداف چشم‌انداز ۲۰۳۰ این کشور، سیستم طبقه‌بندی جدیدی را برای جواز کار اتباع خارجی معرفی کرده است.

به گزارش خبرگزاری عربستان سعودی، طی این ابتکار که احمد الراجحی، وزیر منابع انسانی و توسعه اجتماعی عربستان سعودی آن را اعلام کرد، اتباع خارجی شاغل بر اساس عواملی مانند مدارک تحصیلی، سابقه کاری، مهارت‌های فنی، سطح دستمزد و سن، در سه سطح «با مهارت بالا»، «ماهر» و «پایه» دسته‌بندی خواهند شد.

بنا بر اعلام این وزارتخانه، این سیستم از اول ژوییه به‌طور رسمی برای اتباع خارجی جدید که وارد عربستان سعودی می‌شوند، لازم‌الاجرا و روند طبقه‌بندی مجدد افراد مقیم از قبل این تاریخ، نیز از ۱۸ ژوئن آغاز شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اصلاحات در حالی انجام می‌شود که عربستان سعودی توسعه پروژه‌های بزرگ و شاخصی از جمله نئوم، پروژه دریای سرخ، قدیه و دروازه دیریه را تسریع کرده است؛ پروژه‌هایی که به شمار فزاینده‌ای از متخصصان با مهارت‌های بالا در حوزه‌های مختلف از جمله ساخت‌وساز، مهندسی، گردشگری و فناوری نیاز دارند.

وزارت منابع انسانی و توسعه اجتماعی عربستان سعودی اعلام کرده که این سیستم جدید به منظور ارتقای عملکرد کارکنان، جذب استعدادهای جهانی برای انتقال تخصص و تجربه به بازار کار عربستان سعودی، بهبود بهره‌وری، بهره‌مندی از تجربه بین‌المللی و ایجاد محیطی مساعد برای بهره‌برداری از نوآوری‌ها و مدل‌های کسب‌وکار توسعه‌یافته، طراحی شده است.

روند طبقه‌بندی مجدد افراد مقیم قرار است از طریق پلتفرم «قیوه» (Qiwa) انجام شود و با «طبقه‌بندی یکپارچه مشاغل و سطوح تحصیلی سعودی» هم‌راستا خواهد بود. یک ابزار ارزیابی دیجیتال یکپارچه هم تضمین می‌کند که کارکنان به‌شکلی ثابت و هماهنگ ارزیابی و متناسب با نیازهای بازار کار جایگذاری شوند.

مقام‌های عربستان سعودی می‌گویند این اقدام به کارفرمایان کمک می‌کند که به نیروی کار باصلاحیت‌تری دسترسی پیدا کنند، ناهماهنگی میان مهارت‌ها و نیازهای شغلی را کاهش دهند و وابستگی به نیروی کار کم‌مهارت را به‌تدریج کمتر کنند.

بر اساس گزارش اداره کل آمار عربستان سعودی، نرخ کلی بیکاری در این پادشاهی طی سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ به ۲.۸ درصد کاهش یافته که پایین‌ترین میزان ثبت‌شده در این کشور است. در همین حال، نرخ بیکاری برای غیرسعودی‌ها نیز به ۰.۸ درصد کاهش یافته که نشان‌دهنده افزایش تقاضا در بخش خصوصی و استخدام هدفمند مطابق با نیازهای نیروی کار خاص هر بخش است.

اتباع خارجی همچنان در اقتصاد عربستان سعودی نقشی حیاتی ایفا می‌کنند و در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۵.۷ میلیون نفر‌ــ معادل ۴۴.۴ درصد کل جمعیت‌ــ این کشور را تشکیل داده‌اند. طبق داده‌های اداره کل آمار عربستان سعودی، در میان اتباع خارجی در سن کار (۱۵ تا ۶۴ سال)، ۸۹.۹ درصد در بخش‌های مولد مشغول به کارند.

این نظام طبقه‌بندی جدید همچنین مکمل «برنامه تایید صلاحیت‌های حرفه‌ای» است که در سال ۲۰۲۱ آغاز شد و در سال ۲۰۲۴ گسترش یافت. این برنامه مدارک نیروی کار خارجی را پیش از ورود به عربستان سعودی بررسی می‌کند.

ابتکار جدید در حال حاضر ۱۲۸ کشور را پوشش می‌دهد و انتظار می‌رود با تمرکز ویژه بر بخش‌هایی همچون مهندسی، بهداشت و درمان، و آموزش، به ۱۶۰ کشور افزایش یابد.

عربستان سعودی با ۱.۵ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری در صنعت ساخت‌وساز و پیشبرد پروژه‌هایی عظیم که چشم‌انداز و آینده اقتصادی این پادشاهی را متحول می‌کند، به‌عنوان یک سردمدار جهانی در پروژه‌های عظیم ساختمانی ظهور کرده است.

بنا بر اعلامیه رسمی «ساخت‌وساز در سال ۲۰۲۵: هموار کردن راه تا ۲۰۳۰ و پس از آن» که شرکت بین‌المللی «ورستایل» (Versatile International)  منتشر کرد، بخش ساخت‌وساز عربستان سعودی در حال تغییرات اساسی است. این گزارش نشان می‌دهد که چشم‌انداز ۲۰۳۰ رونق ساخت‌وساز را تقویت می‌کند و اهداف بلندپروازانه تاکیدشده در این سند به لطف فناوری‌های جدید، با سرعت به سمت جلو هدایت می‌شود.

رونق ساخت‌وساز در عربستان سعودی فراتر از امور زیربنایی یا ساخت منازل مسکونی است و بخش‌های اقتصادی کاملا جدیدی را در عرصه‌های گردشگری، فناوری و سرگرمی در نظر گرفته که سرمایه‌گذاری‌های زیادی را جذب کرده است و فرصت‌های شغلی زیادی را در سراسر این پادشاهی ایجاد می‌کند.

در همین حال، چشم‌انداز ساخت‌وساز عربستان سعودی با کمک هوش مصنوعی و اتوماسیون گسترده هم متحول می‌شود، به طوری که ۵۷ درصد متخصصان در این پادشاهی، هوش مصنوعی را مهم‌ترین روند شکل‌دهنده این صنعت می‌دانند.

بیشتر از اقتصاد