مریم روحانی؛ جنگیدن برای برابری در دنیای مردانه

وقتی برای آموزش این کار راهی تهران شد چیزی عایدش نشد جز تمسخر از سوی مردان

زنانه و مردانه کردن مشاغل باعث شده است بسیاری از دست‌یابی به امکانات برابر آموزشی برای راه‌اندازی کسب‌وکار، محروم باشند-Mohammad Babaei/IRNA

خودرو در ایران یک کالای سرمایه‌ای است و هر خط و خشی که روی آن بیفتد هم روی قیمتش تأثیر منفی می‌گذارد. مخصوصاً در بازار خودروهای گران‌قیمت و «لوکس».

مریم روحانی در بازار خودرو تهران، یکی از ترمیم‌کننده‌های به نام شده و مشتری‌های زیادی دارد که برای ترمیم و احیای رنگ بدنه، خودروشان را دست او می‌دهند؛ اما اوضاع همیشه این‌طور نبوده است.

مریم روحانی، روستازاده‌ای از خراسان کارش را با آرایشگری آغاز کرد. زنانه‌ترین کاری که در ایران طبق قانون اسلامی برای زنان وجود دارد؛ اما این شغلی نبود که او را خیلی به خودش مشغول کند. رؤیایی که او در سر داشت شغلی بود که اگرچه روی کاغذ محدودیتی برای ورود زنان در آن پیش‌بینی‌نشده بود اما تمام و کمال در انحصار مردان بود: تعمیر خودرو و مکانیکی.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

 به گفته خودش وقتی برای آموزش این کار راهی تهران شد چیزی عایدش نشد جز تمسخر از سوی مردانی که در این حرفه مشغول به مار بودند. درنهایت به استانبول آمد، اما آنجا نیز دنیای مردانه چندان میلی به راه دادن او نداشت.

ترکیبی از تلاش و سماجت و پشتکار، پس از چندین بار شکست و دوباره بر خواستن باعث شده حالا مریم روحانی، نه‌تنها خودش کسب‌وکار موفقی داشته باشد، بلکه دختران دیگری را نیز آموزش بدهد.

«دیتیلینگ» یا نظافت عمیق، بی‌شباهت به صفر شویی نیست اما ترمیم رنگ و بدنه را هم شامل می‌شود. متخصصان نگه‌داری خودرو توصیه می‌کنند حداقل یک‌بار در سال خودرو خود را به دست افرادی چون روحانی بسپارید تا زیر و روی آن کنترل کرده و دستی به سر و رویش هم بکشند.

عملیات بازسازی رنگ، پولیش و واکس هم جزو فرایند دیتیلینگ است. ترمیم خش‌های سطحی یا عمقی باعث جلوگیری از پوسیدگی اجزای فلزی خودرو می‌شود.

زنانه و مردانه کردن مشاغل در ایران باعث شده است زنان و مردان بسیاری از دست‌یابی به امکانات برابر آموزشی برای راه‌اندازی کسب‌وکار، محروم باشند. دوره‌های فنی و حرفه‌ای که با هزینه‌های مقرون‌به‌صرفه و گاه رایگان توسط مراکز دولتی ارائه می‌شود راه را برای ورود برابر جنسیتی بسته است.

زنان با بهانه‌هایی چون سختی کار، نامناسب بودن محل کار و ... از آموزش مشاغلی چون مکانیکی، نجاری، تعمیرات وسایل منزل بازمی‌مانند و در مقابل مردان به دلایل مذهبی از اشتغال در آرایشگاه‌های زنانه و امثال آن منع می‌شوند.

در گزارش سالانه مجمع جهانی اقتصاد، ایران در جایگاه صد و پنجاهم از نظر برابری زن و مرد در کشورهای مختلف جهان قرار گرفت. این رتبه نشانگر این است که صدها هزار زن و مرد در ایران هرگز این امکان را نخواهند یافت که مانند مریم روحانی به شغل رؤیایی خود دست یابند.