سید ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی جمهوری اسلامی ایران، ایجاد قلمرو اسلامی در فضای مجازی را خواستار شد و گفت: «قلمرو اسلامی را نمیتوانیم روی پلتفرمها و سرزمینهای مجازی که غربیها برای ما فراهم کردهاند، ایجاد کنیم. بر همین اساس توصیه میکنم مسلمانان تلاش کنند در فضای مجازی بدون تعارض، قلمروسازی کنند.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، بارها در صحبتهای خود بر ایجاد «تمدن نوین اسلامی» تاکید کرده است. مفهوم مدنظر او در پس نام تمدن نوین اسلامی، افزایش قدرت جمهوری اسلامی ایران در خارج از مرزهای این کشور است؛ به طوری که در قاره آسیا از اقیانوس هند تا دریای مدیترانه را در برگیرد و به دیگر نقاط جهان نیز تسری یابد.
با این حال، با وجود تمام تحرکات جمهوری اسلامی ایران در دهههای اخیر در منطقه خاورمیانه، سودای ایجاد تمدن نوین اسلامی محقق نشده است. حالا به نظر میرسد که جمهوری اسلامی ایران در رویکرد جدید خود قصد دارد علاوه بر جغرافیایی واقعی، در فضای مجازی نیز سلطهگری کند. هر چند با توجه به ضوابط و معیارهای رسانههای جهانی در فضای مجازی، تحقق این هدف مقامهای جمهوری اسلامی ایران با موانعی برخورد میکند و به همین دلیل است که سیاستگذاران فضای مجازی قصد دارند در فضای مجازی قلمرویی با رویکرد اسلامی ایجاد کنند تا «فتوحات» خود را گسترش دهند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ابوالحسن فیروزآبادی هم در صحبتهای اخیر خود به این موضوع اشاره کرده و با بیان اینکه در فضای مجازی زندگی جدیدی آغاز شده، گفته است: «پیشتر، قدرتی که باعث میشد یک فکر یا اندیشه تثبیت شود و در جامعه در این زمینه اقناع صورت گیرد، قدرتهای سخت بودند؛ اما امروز فتوحاتی را شاهدیم که بدون جنگ و اعمال قدرت سخت و با قدرت نرم از طریق فضای مجازی به دست میآیند و اندیشه، افکار و پیروان جدیدی در حال بروزند.» او همچنین مدعی شد که در فضای مجازی، مفاهیم و واژههای جدیدی همچون «قدرت» و «جهاد» شکل گرفتهاند.
فیروزآبادی «قدرت نرم» را قدرت اقناعسازی در فضای مجازی خواند و ادامه داد: «مسلمانان میتوانند در این فضا روی پلتفرمها و محیطهایی که غیرمسلمانها ساختهاند افکار خود را عرضه کنند اما به دلیل اینکه این پلتفرمها و این زیست بوم جدید از قواعدی پیروی میکند که این قواعد را بنیانگذاران و صاحبان فناوریها و سرمایه در این حوزه شکل میدهند، یک محیط از پیش تعیین شده است که اگر مسلمانان بخواهند در این فضا فعالیت کنند، مجبور به پیروی از قواعد آناند.»
او ممانعت پلتفرمهای جهانی از انتشار محتواهای جنگطلبانه را «دخالت» نامید و گفت: «تاکنون دخالتهایی را تحت برچسبهای ترویج خشونت در این فضا شاهد بودیم که به دلیل همسویی با مصالح و منافع نظام غربی، برای حذف و اصلاح مطالب اقدام شده است. بر همین اساس، تاکید ما در این دوره تاریخی که ضرورت دارد در این زیستبوم زندگی و از مزایا و فرصتهای آن استفاده کنیم، این است که برای زندگی راحتتر و مبتنی بر اطلاعات وسیعتر و دانش، قلمرو اسلامی ایجاد کنیم.»
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در ادامه با طرح این ادعا که جوانان مسلمان که قدرت شناخت، تجزیه و تحلیل مطالب را ندارند، «بدون سلاح» در این «جنگ» رها شده و تحت «فشار سنگین» این فضا که مبتنی بر «انکار معنویت» است قرار گرفتهاند، از علما و اندیشمندان اسلامی خواست سواد دیجیتالی مسلمانان را افزایش دهند و آنها را برای استفاده صحیح از این فضا توجیه کنند.