معاونت دریایی سازمان بنادر ایران: از نظر ما پرونده سانچی مختومه است

دادگاهی در ایران اسفند ۹۹ گواهی فوت ۹ نفر از خدمه سانچی را باطل کرده، اما سازمان بنادر مدعی است که همه سرنشینان درگذشته‌اند

نفتکش ایرانی سانچی در دی‌ماه ۱۳۹۶ پس از برخورد با یک کشتی چینی و انفجار، هشت روز سوخت و سپس غرق شد- TRANSPORT MINISTRY OF CHINA / AFP

حسین عباس‌نژاد، سرپرست معاونت امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ایران، گفت که از نظر آن سازمان همه سرنشینان  کشتی سانچی درگذشته‌اند و پرونده سانحه این نفتکش، مختومه است. این درحالی است که با وجود گذشت نزدیک به چهار سال از غرق‌شدن نفتکش سانچی، همچنان پرسش‌های بی‌پاسخ و ابهام‌ها درمورد سرنوشت خدمه آن شناور باقی است.

نفتکش ایرانی سانچی در ۱۶ دی‌ماه ۱۳۹۶ با یک کشتی فله‌بر چینی به‌نام کریستال برخورد کرد و پس از یک انفجار بزرگ، در آب‌های دریای چین آتش گرفت. سانچی که حامل بیش از یک‌صد هزار تن میعانات گازی بود، پس از هشت روز سوختن، به زیر آب فرو رفت و غرق شد. 

این کشتی ۳۲ نفر خدمه داشت که ۳۰ نفر آن‌‌ها ایرانی و دونفر بنگلادشی بودند و تاکنون تنها پیکر سه‌تن از آن‌ها پیدا شد. مدت کوتاهی پس از سانحه، ایران اعلام کرد تمام سرنشینان سانچی در لحظات نخستین، به‌‌علت شدت انفجار و انتشار گازهای سمی کشته شده‌اند و به درخواست شرکت ملی نفتکش و علی ربیعی، وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت حسن روحانی، حکم فوت قطعی ۳۰ نفر خدمه ایرانی سانچی صادر شد. این درحالی است که خانواده‌های خدمه سانچی معتقدند صدور سند وفات باعث شده است که آن‌ها امکان جست‌وجوی خدمه ازطریق سازمان هلال‌احمر و صلیب سرخ جهانی را از دست بدهند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بسیاری از خانواده‌های خدمه نفتکش سانچی، با توجه به پیدا نشدن اجساد، بعضی تماس‌های مشکوک با اعضای خانواده خدمه سانچی درمورد زنده‌بودن آن‌ها و همچنین شواهدی دیگر، خواهان تحقیقات بیشتر شده‌اند. دفتر حقوقی هریسچی در ایالات متحده، آذر ۱۳۹۸ به نیابت از خانواده ۱۰ تن از خدمه سانچی پرونده‌ای را علیه شرکت ملی نفت‌کش، علی ربیعی، و چند مقام مسئول دیگر جمهوری اسلامی در دادگاه فدرال آمریکا ثبت کرد که در جریان رسیدگی است. علاوه‌بر این، با شکایت تعدادی از خانواده‌ها، دادگاهی در ایران نیز ضمن ابطال گواهی فوت ۹نفر از خدمه سانچی، در اسفندماه ۱۳۹۹ اعلام کرد که دلایل و مدارک قطعی بر فوت اشخاص مزبور وجود ندارد و آن‌ها مفقودالاثر محسوب می‌شود. 

با وجود ابهام‌هایی که در دادگاه جمهوری اسلامی نیز تایید شده است، حسین عباس‌نژاد، سرپرست معاونت امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ایران، پنجشنبه، ۲۷ آبان‌ماه، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، درمورد پرونده سانحه نفتکش سانچی اعلام کرد: «پرونده کشتی سانحه‌دیده سانچی از نظر بین‌المللی و فنی، به اتمام رسیده و بسته شده است.» 

عباس‌نژاد که به گفته خودش یکی از اعضای تیم بررسی فنی سانحه بوده است، افزود: «از نظر ما در سازمان بنادر، کار تمام شده است. گزارش فنی را هم ارائه کرده‌ایم؛ همچنین از نظر ما همه سرنشینان درگذشته‌اند.»

عباس‌نژاد همچنین تاکید کرد که «دیه بازماندگان سانچی به طور کامل پرداخت شده است» و به گفته او، خانواده‌هایی که هنوز دیه دریافت نکرده‌اند، یا مراحل انحصار وراثت را طی نکرده‌اند، یا «مدعی هستند که عضو خانواده فوت‌شده آنها در اثر این سانحه، هنوز زنده است».