وزارت «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان، با انتشار اعلامیهای، تراشیدن یا کوتاه کردن ریش مردان را در سراسر افغانستان ممنوع اعلام کرد.
مسئولان وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، در آن اعلامیه گذاشتن ریش را « دستور اسلام و سنت محمدی» خواندهاند و از تمام آرایشگاهها در افغانستان خواستهاند که پس از این ریش کسی را نتراشند یا کوتاه نکنند.
در اعلامیه طالبان، به مردان در افغانستان تاکید شده است که ریش خود را کوتاه نکنند و بگذارند که از «یک مشت» بلندتر شود.
نهاد امر به معروف و نهی از منکر طالبان در آن اعلامیهای با استناد به یک حدیث از پیامبر اسلام و چند آیه از قرآن، نوشته است:«ریش یک امر فطری و از سنن انبیاء بوده و در دین اسلام نیز بر آن تاکید و دستور داده شده است که تراشیدن ریش یا کمتر از یک مشت کوتاه کردن آن به اجماع امت حرام است و از میان اصحاب کرام، تابعین، ائمه مجتهدین و بقیه اصناف امت، هیچ یک تراشیدن و یا کوتاه کردن آن را کمتر از یک مشت جواز ندادهاند.»
در پایان آن اعلامیه، به همه آرایشگاههای مردانه افغانستان نیز دستور داده شده است که هنگام اصلاح موی مردان، «حیثیت شرعی» آن را در نظر بگیرند.
چهار ماه پس از سلطه و اعلام حکومت طالبان بر افغانستان، این دستور عمومی آنان برای مردان در حالی صادر میشود که در روزهای نخست پس از سقوط کابل، فرماندهان این گروه در شماری از استانهای کشور، تراشیدن یا کوتاه کردن ریش را حرام دانسته و مردم را منع کرده بودند.
نعیم (نام مستعار)، از ساکنان کابل، در مورد این فرمان تازه طالبان به خبرنگار ایندیپندنت فارسی میگوید: «طالبان اصلا نظم و نظام و حکومت نمیخواهند داشته باشند، به هر چیزی که به فکرشان خوش بیاید و یا با آن مخالف باشند، فوری ریشه دینی میدهند و به مردم تحمیل میکنند. شما باید مزایا و زیانهای امری را بیان کنید و بگذارید که مردم خود تصمیم بگیرند، و خوب یا بد، نزد خدای خود پاسخگو باشند. طالبان خود را بالاتر از خدا و رسول میدانند، میزنند، میکشند، و حالا به جای آن که شکم مردم را سیر کنند و افغانستان را نجات دهند، نگران اندازه ریش مردان ماندهاند.»
نوید (نام مستعار) نیز میگوید: «قسم میخورم که خودشان هم دوست ندارند ریش بگذارند یا موسیقی گوش نکنند، اما برای آن که مردم را بیشتر سرکوب کنند و کسی نتواند صدای اعتراضش را بلند کند، هر چه در توان دارند فشار میآورند. نتیجه چه خواهد بود؟ صورت ریشدار بدون ذکر خدا، و ریش انبوهی که از ترس طالبان باشد و نه خدا!»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
طالبان همچنین با صدور فرمانهای سختگیرانه دیگر، نشر و پخش موسیقی را در جشنها و محافل، خودروهای شخصی و مسافربری، و نیز رفتن زنان به شهر، بازار، و بهویژه مسافرت بدون «محرم شرعی»، منع کردهاند و حتی از خودروهای شهری و مسافربری خواستهاند که موسیقی پخش نکنند و زنان بدون محرم را جای انتقال ندهند، وگرنه بهشدت مجازات خواهند شد.
مریم (نام مستعار)، از ساکنان کابل که دارای ده فرزند است، میگوید: «دستورات تازه طالبان در مورد زنان، اسلامی نه، بلکه قرون وسطی است. دستوراتی است که نشان میدهد از نظر آنان، زنان همه روسپیاند و مردان بیخرد. به نظر آنان، زنان بیرون از خانه هر چه دلشان خواست انجام میدهند و باید جلو آنان را گرفت. وای بر این فکر و اندیشهای که دارند و میپندارند زن فقط باید در خانه بنشیند و فرزند آورد.»
شکوفه (نام مستعار)، فارغالتحصیل علوم اسلامی که اکنون در یکی از مدارس کابل تدریس میکند، میگوید:«تمام قرآن و سنت پیامبر را بخوانید، هر چه در مورد زن گفته، در مورد مرد نیز هست و در آن حتی از زنان بیشتر دفاع شده است تا با آنان رفتار انسانی شود. اما نمیدانم طالبان با کدام طرز فکر، زنان را از رفتن به شهر، بازار، مدارس، آموختن علم، بیان دیدگاه، و مسایل دیگر محروم میکنند، واقعا نمیدانم. هر کس بنا به خواست خود قرآن و احادیث را تفسیر میکند و دستور میدهد، که بزرگترین جفا به دین اسلام است. طالبان نباید بیش از این اسلام را بدنام کنند و به هر عمل زشتی، ریشه دینی و اسلامی بدهند.»
در همین حال، سازمان دیدهبان حقوق بشر به تصمیم طالبان در محدود کردن حرکت زنان واکنش نشان داد و گفت که دستورالعمل تازه طالبان، معطوف به زندانی کردن زنان در افغانستان است.
خانم هدر بار، مسئول بخش زنان سازمان دیدهبان حقوق بشر، به «فرانس پرس» گفت:«این اقدام طالبان فرصتهای رفت و آمد آزادانه را از زنان میگیرد و نمیگذارد آنان به شهرهای دیگر مسافرت کنند، یا به اشتغال بپردازند.»
اما طالبان دستورات خود را برگرفته از شریعت اسلامی میدانند و بر تحمیل آن به مردم تاکید میورزند.