نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» در گزارشی برگزاری رزمایش مشترک دریایی میان کشورهای اسرائیل، امارات متحده عربی، بحرین و ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ را که نخستین همکاری نظامی آشکار میان کشورهای طرف پیمان ابراهیم محسوب میشود، نوعی ائتلاف خاورمیانهای جدید برای مقابله با ایران دانست.
ستاد فرماندهی مرکزی نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا در آبانماه سال جاری (نوامبر ۲۰۲۱) از برگزاری رزمایش آموزشی مشترک دریایی با اسرائیل، بحرین و امارات متحده عربی خبر داد.
این رزمایش دریایی، نخستینبار بود که امارات متحده عربی، بحرین و اسرائیل، سه کشور خاورمیانه، پس از برقراری «پیمان ابراهیم» در سال ۲۰۲۰ و عادیسازی روابط دو کشور عرب با اورشلیم، درگیر همکاری نظامی مشترک شدند.
براساس بیانیهای که ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا منتشر کرده بود، این رزمایش در درجه اول بر تاکتیکهای «بازدید، سوار شدن، بازرسی و توقیف» (VBSS) متمرکز و هدف از آن، «افزایش قابلیت همکاری» بین نیروی دریایی شرکتکننده بود. بخش عمدهای از تمرینهای نظامی مشترک در این رزمایش برعرشه ناو آمریکایی یواساس پورتلند انجام میشد.
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین مستقر است و مسئولیت حفظ منافع ایالات متحده در خلیج فارس، دریای عمان، دریای سرخ، دریای عرب و بخشهایی از اقیانوس هند را برعهده دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
«نشنال اینترست» در گزارشی که روز پنجشنبه، نهم دیماه، منتشر کرد، انتخاب دریای سرخ بهعنوان مکان برگزاری رزمایش را نکته مهم و قابل توجهی دانست.
دریای سرخ از شمال به کانال سوئز و از جنوب به تنگه بابالمندب میرسد و محل عبور حجم عمدهای از محمولههای نفتی به نقاط مختلف جهان است.
دریای سرخ از زمان شروع جنگ داخلی یمن در سال ۲۰۱۵ میلادی، در سراسر جهان، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. شبهنظامیان حوثی که با حمایت جمهوری اسلامی در یمن با نیروهای دولت قانونی یمن و ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی میجنگند، با تلاش برای حمله به برخی کشتیهای عبوری در پایانه جنوبی این آبراه، تجارت دریایی را به خطر انداختهاند.
هر دو کشور امارات متحده عربی و بحرین، سال ۲۰۱۵ در ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی حاضر شدند و با شورشیان حوثی میجنگیدند، هرچند که بحرین در این ائتلاف نقش ناچیزی داشت.
به گزارش «نشنال اینترست»، این رزمایش مشترک دریایی، توجه بیشتری را به نوعی تغییر چشمگیر در موازنه قدرت خاورمیانه جلب کرد و در ماههای گذشته، اسرائیل و دو کشور کوچک خلیج فارس روابط جدی نظامی را نیز به روابط دوستانه سیاسی و اقتصادی افزودند.
البته در این گزارش آمده است که ابوظبی و اورشلیم پیش از توافق ابراهیم نیز بهمدت چند دهه با یکدیگر هماهنگ بوده و در یک «اتحاد نظامی مخفی» علیه تهدید ناشی از جمهوری اسلامی ایران همکاری میکردند؛ اما همکاری آشکار آنها درپی امضای «پیمان ابراهیم» به میانجیگیری دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، امکانپذیر شده است.