چین به طور رسمی واردات نفت از ایران را تایید کرد

آمار گمرک چین نشان می‌دهد که این کشور در ماه دسامبر ۲۶۰ هزار و ۳۱۲ تن نفت خام از ایران وارد کرده است

تصویر آرشیوی است-ATTA KENARE / AFP/GETTY

گمرک چین اطلاعاتی رسمی درباره واردات نفت از ایران منتشر کرد. این نخستین باری است که از دسامبر ۲۰۲۰ تا کنون چین به رغم ادامه تحریم‌های نفتی علیه ایران، به طور رسمی واردات نفت از ایران را تایید می‌کند. این اطلاعات همزمان با سفر مقامات جمهوری اسلامی به چین و ادعای اجرایی شدن قرارداد ۲۵ ساله منتشر می‌شود که از نگاه بسیاری از ناظران «فروش ایران به چین» تعبیر شده است.

به گزارش رویترز، آمار گمرک چین نشان می‌دهد که این کشور در ماه دسامبر ۲۶۰ هزار و ۳۱۲ تن نفت خام از ایران وارد کرده است. آخرین آمار منتشر شده از واردات نفت خام چین از ایران مربوط به دسامبر ۲۰۲۰ بود که حجم واردات ۵۲۰ هزار تن اعلام شد. حدود دو برابر رقم کنونی.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیش از این گزارش‌های متعددی درباره تجارت نفتی چین و ایران زیر سایه تحریم‌های آمریکا منتشر شده بود. اما این نخستین بار است که در یک سال گذشته سندی رسمی در این زمینه منتشر می‌شود.

آمار گمرک چین روشن نکرده که کدام شرکت چینی محموله اخیر را وارد کرده و نفت تحویل کدام بندر شده است. بخش عمده‌ای از تجارت نفتی ایران با مشتریانش از طریق دور زدن تحریم‌ها با روش‌هایی مانند انتقال کشتی به کشتی یا خاموش کردن دستگاه‌های ردیاب و تغییر پرچم نفتکش‌ها انجام می‌شود.

رقم غیررسمی واردات نفت چین از ایران در فاصله ماه‌های اوت تا اکتبر سال گذشته میلادی بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز اعلام شده است. یکی از عمده‌ترین دلایل ادامه تجارت نفتی ایران در دوره تحریم‌ها، تخفیف‌های سخاوتمندانه‌ای است که به مشتریان ارایه می‌کند. گزارش رویترز حاکی از آن است که این تخفیف‌ها برای مشتریان چینی پنج تا شش دلار برای هر بشکه است که شرکت‌های چینی را ترغیب می‌کند ریسک معامله به تهران را بپذیرند.

البته از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن، سخت‌گیری‌های کمتری درباره معامله نفتی ایران و چین اعمال شده است.

چشم‌پوشی بر این تجارت یکی دیگر از امتیازهایی است که دولت بایدن به امید ترغیب تهران به بازگشت به تعهداتش در برجام ارایه می‌کند.

در حال حاضر هشتمین دور مذاکرات احیای برجام با حضور نمایندگان ایران، روسیه، چین، آلمان، بریتانیا و فرانسه و با حضور غیرمستقیم نمایندگان دولت بایدن در وین جریان دارد. روند این مذاکرات بسیار کند و مبهم است و طرف‌ها درباره به نتیجه رسیدن مذاکرات ابراز تردید می‌کند.

با این حال دولت بایدن با چراغ سبز نشان دادن به کره جنوبی زمینه دسترسی ایران به ده‌ها میلیارد دلار پول‌های بلوکه شده در این کشور را فراهم کرد. واردات نفت چین از ایران نیز که با اطلاع دولت بایدن انجام می‌شود، بخش دیگری از منابع مالی مورد نیاز جمهوری اسلامی ایران را تامین می‌کند.