به گفته نمایندگان مجلس شورای اسلامی، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در نشست جلسه غیرعلنی مجلس، با «حداقلی» خواندن رویکرد دولت روحانی در مذاکرات برجام، تاکید کرد که تیم مذاکرهکننده فعلی، «مطالبات حداکثری» دارد، به کمتر از برجام راضی نمیشود و بهدنبال «نقد کردن چک برجام» است.
همزمان با بازگشت علی باقری کنی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی و مذاکرهکننده ارشد ایران، به وین برای ادامه دور هشتم مذاکرات احیای برجام، امیرعبداللهیان همراه با چندتن از معاونانش، روز سهشنبه، ۱۹ بهمنماه، برای گزارش آخرین وضعیت این مذاکرات و دیپلماسی جمهوری اسلامی، در نشست «غیرعلنی غیررسمی» مجلس شورای اسلامی حاضر شدند.
احمد علیرضابیگی، نماینده تبریز در مجلس، درپی این نشست، به خبرگزاری ایرنا از قول وزیر امور خارجه گفت: «فارغ از اینکه برجام خوب یا بد است؛ جمهوری اسلامی برای برجام هزینه پرداخت کرده است، لذا بهدست آوردن نتایج حاصل از برجام کف مطالبات ایران را تشکیل میدهد. در واقع جمهوری اسلامی بهدنبال نقد کردن چک برجام است و به کمتر از برجام رضایت نمیدهد؛ ممکن است بیشتر از برجام را مطالبه کنیم.»
به گفته علیرضابیگی، امیرعبداللهیان در این نشست غیرعلنی، رویکرد دولت روحانی درقبال اجرای برجام و مذاکرات، را «حداقلی» خواند و افزود که رویکرد تیم مذاکرهکننده فعلی «مطالبات حداکثری است و به کمتر از برجام راضی نخواهیم بود».
وزیر امور خارجه گفت دغدغه تیم مذاکرهکننده ایران را «دستیابی به توافق خوب برای رفع تحریمها» دانسته و افزوده است: «اما معتقدیم اقتصاد کشور نباید شرطی شود و نباید به مذاکرات گره بخورد.»
نماینده تبریز همچنین از امیرعبداللهیان نقل کرد که «رفع تحریمها» برعهده وزارت امور خارجه و تیم مذاکرهکننده است، اما «خنثیکردن» تحریمها وظیفه مهم و راهبردی مجلس و دولت است و باید «اقدامات جدی برای تحقق اقتصاد مقاومتی انجام شود».
امیرعبداللهیان گفته است که اگر به توافقی هم دست پیدا کنیم، «خنثیسازی و بیاثر کردن تحریمها» باید همواره در دستور کار دولت و مجلس باشد، چون آمریکاییها «چارچوب و ساختار تحریم» را حفظ میکنند تا «هر زمانی که اراده کردند این ماشین را استارت بزنند و راه بیندازند».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ابراهیم رضایی، نماینده دشتستان در مجلس، درباره این نشست به خبرگزاری تسنیم گفت: «امیرعبداللهیان بر این موضوع تاکید کرد که ما با آمریکاییها مذاکره مستقیم نخواهیم داشت، برای رفع حداکثری تحریمها تلاش میکنیم و تاکیدمان بر راستیآزمایی لغو تحریمها و اخذ تضمین از طرف مقابل است.»
به گفته او، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی تاکید کرده است که «ما به ضربالاجلهای غربیها بیتوجهیم و مسیر خودمان را دنبال میکنیم».
این گفته درحالی است که طرفهای مذاکرات بهطور مکرر بر ضرورت رسیدن به توافق احتمالی در نزدیکترین زمان ممکن تاکید کردهاند و روز دوشنبه نیز یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر گفت: «توافقی که نگرانیهای اصلی همه طرفها را دربر بگیرد، در دسترس است؛ اما اگر در هفتههای آتی به نتیجه نرسیم، برنامههای هستهای ایران به اندازهای پیشرفت میکند، که دیگر بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک بیمعنی میشود.»
نظامالدین موسوی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس، نیز درپی نشست غیرعلنی مجلس گفت که براساس گزارش وزیر امور خارجه، «نکته کلیدی در مذاکرات وین مسئله تضمینهاست» و مذاکرهکنندگان ایرانی بر اخذ «تضمینهای حقوقی، سیاسی، اقتصادی و ذاتی» و «تعهد و ضمانت جدی طرفهای مقابل برای رفع تحریمها» متمرکز شدهاند.
موسوی همچنین بااشاره به تصویبنشدن برجام در کنگره آمریکا و خروج یکطرفه ایالات متحده از آن، بهنقل از امیرعبداللهیان گفت که «زیرساختهای حقوقی باید از پارلمان کشورها دنبال شود» و تیم مذاکرهکننده ایرانی دنبال این است که پارلمان کشورها برای گرفتن «تضمینهای حقوقی» درگیر این مسئله شوند، تا «سرمایهگذاران با هر حرکت یا اظهارنظر سیاسی دچار تنش و خسارت نشوند».
سخنگوی هیئت رئیسه مجلس همچنین از قول وزیر امور خارجه افزود که مذاکرات «روبه پیشرفت و جلو» و یکی از محورهای جدی در مذاکرات، «رفع تحریم افراد کلیدی است، بهویژه افرادی و اشخاصی که در اقتصاد و معیشت مردم میتوانند نقش داشته باشند».
موسوی درضمن اعلام کرد که نمایندگان و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، نیز در این نشست ضمن حمایت از «مذاکرات و توافقهای صورتگرفته در چارچوب منافع ملی و قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی» تاکید کردهاند که «هر نوع مذاکره و توافق باید منجر به گشایش اقتصادی برای مردم شود» و تعهدهای پذیرفتهشده در مذاکرات باید «متقابل و متوازن و گامبهگام» باشند.