شبکه خبری سیانان به نقل از مقامهای ارشد آمریکایی اعلام کرد که مسئولان دولت آمریکا به عربستان سعودی گفتهاند ایالات متحده آماده است تا برای «صلح و ثبات در خاورمیانه» و احیای مناسبات با این متحد مهم خود در منطقه، از ماجرای قتل جمال خاشقجی، ستوننویس سابق روزنامه واشنگتنپست که در سال ۲۰۱۸ کشته شد، عبور کند.
به نوشته سیانان، «این چرخش ناگهانی در سیاستگذاری دولت بایدن در قبال عربستان سعودی، در حالی است که جو بایدن در کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که بر سر قتل خاشقجي، عربستان سعودی را به کشوری مطورد تبدیل کند».
به گفته مقامهای آمریکایی، بایدن که برای شکست دادن روسیه و همچنین پایین آوردن قیمت بنزین و کنترل تورم در کشور خود تحت فشار مضاعف قرار دارد، خشم اخلاقی را کنار گذاشته و به دنبال بهبود روابط با عربستان سعودی است.
سیانان به نقل از یکی از منابع بلندپایه خود که نخواست نامش فاش شود، در اشاره به قتل خاشقجی نوشت: «این به معنی فراموش کردن و بخشیدن نیست و بایدن قصد دارد در دیدار با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعد عربستان سعودی، مسئله خاشقجی را مطرح کند. دولت عربستان سعودی این پرونده را بسته تلقی میکند و این تصمیم را به ایالات متحده آمریکا نیز اعلام کرده است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از چندی پیش احتمال سفر جو بایدن به عربستان سعودی در ماه ژوئیه مطرح شده بود و منتقدان بایدن را به دلیل تعلل در دیدار از عربستان سعودی در یک سال و نیمی که از اقامتش در کاخ سفید میگذرد، به باد انتقاد گرفتهاند. از سویی خديجه چنگیز، همسر خاشقجی، به سیانان گفته است که تصمیم بایدن مدافعان آزادی بیان در جهان را مایوس کرده است.
مقامات آمریکایی به سیانان گفتند که تصمیم دیدار با شاهزاده محمد بن سلمان برای بایدن که در سال ۲۰۱۹ گفته بود عربستان سعودی «فاقد هرگونه ارزش اجتماعی» است، مانند بلعیدن دوایی تلخ است، اما به گفته آنان دو طرف تصمیم گرفتهاند که روابط دوجانبه را بابت گذشته به «گروگان» نگیرند.
به انزوا کشاندن روسیه و قطع مسیرهای تامین مالی جنگ روسیه در اوکراین از طریق منع صادرات نفت آن کشور، در حال حاضر یکی از اهداف سیاست خارجی آمریکا است که بدون عربستان سعودی میسر نیست، بهویژه در زمینه افزایش تولید نفت و تثبیت بازارهای جهانی انرژی.
همه اینها و باتلاق تورم و افزایش قیمت سوخت در آمریکا، جو بایدن و مشاوران ارشد امنیت ملی او را به این باور رسانده که اجتناب از عربستان سعودی، «کوتهفکرانه» است.
یک مقام آمریکایی به سیانان گفته است که درماندگی اقتصادی تعیینکننده مسیر واشنگتن است و کاخ سفید در وضعیت استیصال قرار دارد.
پیشتر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه بایدن، به بخش اسپانیاییزبان تلویزیون سیانان گفته بود که واشنگتن هرگز به دنبال قطع کامل مناسبات با عربستان سعودی نبوده است، اما حقوق بشر در سیاست خارجی واشنگتن کماکان بازتاب خواهد یافت.
مشاوران بایدن به صراحت گفتهاند که نیاز به افزایش تولید نفت برای تثبیت قیمت، دلیل اصلی احیای مناسبات با عربستان سعودی است.
استراتژی بادوام در مقابل ایران، از جمله مطالبات احتمالی عربستان سعودی از آمریکا خواهد بود. عربستان سعودی همچنین خواستار تعهدهای امنیتی آمریکا، از جمله تداوم ارائه سامانههای دفاع موشکی به آن کشور خواهد شد.
به گفته چندین مقام آمریکایی، اسرائیل برای دیدار بایدن و شاهزاده محمد بن سلمان تلاش زیادی کرده و قرار است که در ماه ژوئیه، جو بایدن پس از سفر به اسرائیل، مستقیم از تلآویو به ریاض برود.