بر اساس تازهترین فهرست وبسایت اسپیدتست (speedtest) که ردهبندی کشورهای جهان بر اساس سرعت اینترنت ثابت و همراه را اعلام میکند، سرعت اینترنت موبایل در ایران در ماه ژوئن ۲۰۲۲ (۱۱ خرداد تا ۹ تیر ۱۴۰۱) نسبت به ماه قبل کاهش یافت و از میان ۱۳۹ کشور جهان به رتبه ۷۲ رسید.
این در حالی است که در ماه مه سال ۲۰۲۲، رتبه ایران در میان ۱۴۱ کشور، ۷۱ بود. طبق این آمار، اینترنت موبایل ایران در حال حاضر از لائوس و بوسنی هرزگوین سریعتر و از گینهنو و کوزوو کندتر است.
بر اساس گزارش سامانه اسپیدتست، سرعت اینترنت ثابت در ایران نیز در ششمین ماه سال ۲۰۲۲، چهار رتبه کاهش یافت و از میان ۱۸۲ کشور جهان به رده ۱۴۵ رسید. این در حالی است که اینترنت ثابت ایران در ماه مه همین سال، در رتبه ۱۴۱ از میان ۱۸۲ کشور قرار داشت.
بنا بر این آمار، اینترنت ثابت ایران در حال حاضر از اوگاندا و گینهنو سریعتر و از نیجریه و تانزانیا کندتر است.
سرعت اینترنت در ایران با روی کار آمدن دولت رئیسی روزبهروز کاهش یافت تا جایی که در برخی موارد تا مرز قطعی کامل پیش رفت. این موضوع به خصوص در شهرهایی که اعتراضهای مردمی در آنها شکل گرفت، بیشتر نمود داشت.
در حالی که کندی و قطعی اینترنت در ماههای اخیر به چالش اصلی کاربران ایرانی تبدیل شد و حتی در برگزاری کلاسهای آنلاین نیز اختلال ایجاد کرد، مقامهای دولتی هرگونه کندی اینترنت و قطع کامل آن را تکذیب کردهاند.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، اواخر اردیبهشت در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا، کاهش پهنای باند بینالمللی را تکذیب کرد و مدعی شد که برای افزایش و تامین پهنای باند اینترنت موردنیاز کشور مشکلی وجود ندارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او روز هفتم اردیبهشت در مصاحبه دیگری ادعا کرد که میانگین سرعت اینترنت در ایران در مقیاس جهانی روبهرشد است.
وزارت ارتباطات دولت رئیسی در سال ۱۴۰۱، همزمان با مجموعه اقدامهایی که برای کاهش سرعت اینترنت در ایران انجام داد، تعرفههای اینترنت ثابت و همراه را بین ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش داد.
مهدی طاهری، نماینده عضو کمیته ارتباطات و فناوری اطلاعات مجلس، اسفند ۱۴۰۰ در گفتوگو با پایگاه خبری رویداد ۲۴، فاش کرد که بر اساس دستور شورای عالی امنیت ملی، زیرساختهای پهنای باند داخلی افزایش مییابد اما برای توسعه پهنای باند خارجی برنامهای وجود ندارد.
وبسایت تجارتنیوز هم پیشتر در گزارشی با استناد به اخبار غیررسمی نوشته بود که شورای عالی فضای مجازی به شرکت زیرساخت برای واردات پهنای باند مجوز نداد.
شورای عالی فضای مجازی به ریاست ابراهیم رئیسی ۲۷ بهمن ۱۴۰۰ به وزارت ارتباطات ماموریت داد با افزایش خدمات داخلی روی سکوهای زیرساختی کشور، زمینه بهبود کیفیت و سرعت در شبکه ملی اطلاعات را فراهم کند.
بر اساس این مصوبه شورای عالی فضای مجازی، زیرساختهای خدمات الکترونیک کشور با هدف رفع نیاز داخلی گسترش و ارتقا مییابند و این به معنای آن است که پهنای باند خارجی نه تنها تقویت نخواهد شد، بلکه برای تضعیف آن نیز برنامههایی وجود دارد.
رئیسی در همان زمان بدون توجه به مطالبات عمومی برای دسترسی بدون دردسر به اینترنت جهانی، به وزارت ارتباطات ماموریت داد که در شش ماه آینده، در خدمات پایه شبکه ملی اطلاعات «تغییرات قابل توجهی» ایجاد کند. کاهش تدریجی سرعت اینترنت ثابت و همراه در ایران نیز در این دستور او ریشه دارد.
مسدودسازی اینترنت و قطع ارتباط کاربران ایرانی با شبکه جهانی پروژهای است که دولت سیزدهم و مجلس یازدهم در اقدامی هماهنگ آن را دنبال میکنند.