شوکت میرضیایف، رئیسجمهوری ازبکستان، در بیانیهای که بعدازظهر سهشنبه، ۴ مرداد، و در جریان نشست بینالمللی تاشکند ارائه کرد، از طالبان خواست تماس و ارتباط خود را با همه سازمانهای تروریستی قطع کنند.
رئیسجمهور ازبکستان گفت: «ما از حکومت کنونی افغانستان [طالبان] میخواهیم که اراده قوی نشان دهد و برای جلوگیری و مقابله با تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن، تدابیری قاطع اتخاذ کند و روابط خود را با همه سازمانهای تروریستی بینالمللی قطع کند.»
میرضیایف تاکید کرد که این امر به تقویت اعتماد به دولت موقت طالبان کمک میکند و برای توسعه پایدار افغانستان در فضای دوستی، حسن همجواری و همکاری متقابل و رابطه نزدیک با جامعه جهانی چشماندازی واقعی میگشاید.
میرضیایف از دولتها و سازمانهای جهان خواست که به اقتصاد ازهمپاشیده افغانستان کمک کنند و نگذارند در آن کشور فاجعه انسانی رخ دهد. میرضیایف تصریح کرد: «جهان نباید اشتباهات دهه ۱۹۹۰ در مورد افغانستان را تکرار کند.» اشاره او به بیتوجهی جهان به افغانستان در دهه ۱۹۹۰ است که به جنگ داخلی ویرانگر در آن کشور منجر شد.
شوکت میرضیایف از طالبان هم خواست برای تشکیل یک حکومت فراگیر، احترام به حقوق زنان، بازگشایی مدارس دخترانه و برقراری صلح بلندمدت در افغانستان گامهایی عملی بردارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بیشتر شرکتکنندگان در نشست تاشکند بهویژه نمایندگان کشورهای آسیایی و همسایههای افغانستان از حضور تروریستهای خارجی در افغانستان ابراز نگرانی کردند و از طالبان خواستند به منظور اعتمادسازی، روابطشان را با سازمانهای تروریستی بینالمللی قطع کنند.
در همین حال، توماس وست، فرستاده ویژه آمریکا در امور افغانستان، در رشته توییتی نوشت که شرکتکنندگان در این نشست تلاشهای طالبان را برای سرکوب داعش خراسان پس از حملات متعدد این گروه به همسایههای افغانستان، تایید میکنند اما همچنان از حضور تروریستهای خارجی از جمله القاعده، تحریک طالبان پاکستان و دیگر تروریستها در خاک افغانستان نگراناند.
وست اضافه کرد که تقریبا تمام شرکتکنندگان از طالبان خواستند مدارس دخترانه را بگشایند و به این ممنوعیت فاقد توجیه و غیرقابل دفاع پایان دهند. او همچنین افزود که ایالات متحده به حمایت از بخشهای آموزش، بهداشت، معیشت و کشاورزی در افغانستان ادامه میدهد.
در قطعنامهای که وزارت خارجه ازبکستان در پایان روز نخست این نشست منتشر کرد، نیز با اشاره به ادعاهای امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان، در مورد قطع ارتباط این گروه و سازمانهای تروریستی بینالمللی، آمده است که طالبان باید به این تعهدات خود پایبند بمانند. در این قطعنامه همچنین آمده است که شرکتکنندگان از تلاشهای جمعی برای بهبود اقتصاد افغانستان حمایت میکنند و طالبان هم در مقابل، باید به وعدههایی که به جهان دادهاند، عمل کنند.
از پیام وزیر خارجه طالبان که در روز نخست نشست تاشکند ارائه شد، چنین به نظر میآید که این گروه از حضور در این نشست دو هدف عمده را دنبال میکند: کسب مشروعیت سیاسی و به چنگ آوردن ذخایر ارزی افغانستان.
عبدالعزیز کاملوف، معاون شورای امنیت ملی ازبکستان و نماینده رئیسجمهوری این کشور در امور سیاست خارجی، که در حاشیه این نشست با رسانهها صحبت میکرد، در پاسخ به این پرسش که آیا ازبکستان حکومت طالبان را به رسمیت خواهد شناخت یا خیر، گفت: «در مورد این موضوع، در جریان گفتوگوها، بحثی صورت نگرفت. اما من فکر میکنم که این روند مثبت است. در مرحله اول، باید عادیسازی روابط صورت بگیرد. این عادیسازی روابط است که راه را برای به رسمیت شناختن هموار میکند.»
کاملوف افزود که امیر خان متقی قول داده است درخواست کشورهای شرکتکننده در نشست تاشکند را به رهبری طالبان انتقال دهد و در مورد تقویت اعتماد متقابل میان طالبان و دولتهای جهان تلاش کند.
در همین حال، رینا امیری، نماینده ویژه آمریکا در امور حقوق بشر و زنان افغانستان، در رشته توییتی، نوشت که هیچ یک از شرکتکنندگان نشست تاشکند از به رسمیت شناختن حکومت طالبان حمایت نکردند. در قطعنامه پایانی این نشست نیز به این مورد هیچ اشارهای نشد و شرکتکنندگان بر اهمیت تشکیل دولت فراگیر، تامین حقوق زنان، بازگشایی مدارس به روی دختران و همچنین آزادسازی ذخایر ارزی افغانستان تاکید کردند.
مولوی امیر خان متقی، در مصاحبههایی که در حاشیه نشست داشت و همچنین در سخنرانی خود، ادعا کرد که طالبان بر تمامی قلمرو افغانستان حاکماند و دولتهای جهان در مورد تعامل با طالبان، باید با دقت بیشتر عمل کنند.
نشست تاشکند در آستانه یک سالگی سقوط دولت پیشین افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت برگزار شد و علاوه بر نمایندگان دولتهای همسو با این گروه، نمایندگان برخی از کشورها مانند هند و آمریکا هم که در ۱۱ ماه گذشته، محتاطانه با طالبان در تماس بودند، نیز حضور یافتند.