آیاسآی (ImageSat International) که یک شرکت ماهوارهای اسرائیلی است، با انتشار تصاویری از محل استقرار سامانه پدافند هوایی اس۳۰۰ روسیه در سوریه اعلام کرد که مسکو قطعات اصلی این سامانه را از هم جدا کرده و بخشهایی از آن هماکنون در یک کشتی به مقصد بندری در دریای سیاه بارگیری شده است.
این سامانه اس۳۰۰ در نزدیکی شهر مصیاف در شمالغربی سوریه مستقر بود. عملیات جدا کردن قطعات آن چندین هفته ادامه داشته است. سامانه اس۳۰۰ مصیاف از سال ۲۰۱۸ در این نقطه مستقر شده بود.
شرکت ماهوارهای اسرائیلی میگوید دو قطعه اصلی سامانه یعنی رادار و باطریهای آن اکنون به نقطه دیگری منتقل شدهاند. رادار این سامانه به پایگاه هوایی حمیمیم در نزدیکی بندر طرطوس ارسال شده است. پایگاه حمیمیم، پایگاه هوایی نیروهای روسیه در غرب سوریه است. اما مهمترین بخش این سامانه که باطریهای آن است هم سوار بر یک کشتی باری به بندر نووروسیک در دریای سیاه فرستاده شده است.
برنامه ریزی برای ادامه جنگ در اوکراین بر اساس پیشبینی روسیه پیش نرفته است و این کشور اکنون به تقویت سامانههای پدافندی در مرزهای جنوبی و غربیاش فکر میکند. بازگرداندن این سامانه پدافندی احتمالا با این هدف انجام شده است.
اما این سامانه پدافندی در ماههای کذشته حاشیهساز هم بود. روسیه در اردیبهشت گذشته برای نخستین بار پس از دهها تهاجم هوایی بیدردسر ارتش اسرائیل به حریم هوایی سوریه، به سمت هواپیماهای اسرائیلی آتش گشود. بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل یک ماه پس از این رویداد، وقوع آن را تایید کرد ولی گفت که «اتفاقی» بوده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گرچه این پدافند هوایی در نزدیکی مصیاف در اختیار ارتش سوریه قرار دارد ولی باطریهای آن را روسیه تامین میکند و صدور فرمان آتش بدون آنکه مسکو دستور آن را صادر کرده باشد ناممکن است.
از اردیبهشت امسال تا امروز، اسرائیل چندین حمله هوایی دیگر به خاک سوریه انجام داده ولی دیگر با شلیک پدافند اس۳۰۰ روبرو نشده است. از جمله حملهای که پنجشنبه گذشته به نقطهای در نزدیکی مصیاف صورت گرفت.
مصیاف یکی از پایگاههای اصلی نیروهای ایرانی و شبهنظامیان وابسته به سپاه قدس در غرب سوریه است. حملات هوایی به نیروهای ایرانی در سکوت روسیه و عمدتا با اطلاع قبلی آنها انجام میشود.
در سالهای اخیر، اسرائیل و روسیه یک خط تماس برای امور فوری و جلوگیری از برخورد نظامی ایجاد کردهاند تا طرفین درگیر به صورت تصادفی در سوریه با یکدیگر درگیر نشوند.
در سال ۲۰۱۸، روسیه سامانه دفاع هوایی پیشرفته اس۳۰۰ را به طور رایگان در اختیار ارتش سوریه قرار داد و سه گردان با ۸ پرتابگر را به رغم مخالفتهای شدید اسرائیل و آمریکا در سوریه مستقر کرد.
تحویل سامانه اس۳۰۰ روسیه به سوریه پس از سرنگونی یک هواپیمای جاسوسی روسیه توسط معارضان سوری صورت گرفت. روسیه، اسرائیل را مسئول این حادثه دانست. در این رویداد ۱۵ سرنشین هواپیمای جاسوسی روسی کشته شدند.
اسرائیل و متحدانش سالها با روسیه لابی کرده بودند که به سوریه و دیگر بازیگران منطقهای سامانه اس۳۰۰ ندهد، با این استدلال که این سیستم توانایی اسرائیل را برای خنثی کردن تهدیدها از جمله تهدید حزبالله لبنان محدود میکند.