نگاه رسانه‌های جهان به خیزش مردم ایران؛ «بزرگ‌ترین اعتراض‌ها پس از جنبش سبز»

فارین پالیسی: اقدام‌های ابراهیم رئیسی برای مبارزه با بی‌حجابی نتیجه معکوس داده است

خیزش سراسری مردم ایران که هر روز ابعاد گوناگون و تازه‌‌تری می‌یابد، همچنان زیر ذره‌بین رسانه‌های خارجی قرار دارد. رسانه‌های شناخته‌شده جهان این بار در کنار بازتاب اخبار مربوط به ادامه تظاهرات و اعتصاب‌های سراسری در ایران، به موضوع‌هایی همچون خلاقیت هنرمندان ایرانی در مقابله با محدودیت‌های حکومت اشاره کرده‌اند و آرای بالای آهنگ «برای» شروین حاجی‌پور به منظور دریافت جایزه گرمی بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های معتبر و تخصصی داشت. اعتصاب کارگران پتروشیمی نیز در برخی تحلیل‌ها و گزارش‌ها، بررسی شد.

فارین پالیسی: مخالفت با حجاب اجباری؛ نتیجه سختگیری‌های مذهبی

فارین پالیسی در گزارشی با عنوان «اعتراض‌های مربوط به حجاب در ایران محصول خود رئیسی است»، به سابقه سیاست‌های حجاب اجباری در ایران پرداخت و نوشت: «ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران، پلیس اخلاق را برای تقویت دولت متزلزل خود تقویت کرد؛ اما حالا می‌بینیم که این اتفاق نتیجه عکس داده است.»

نویسنده این گزارش با اشاره به اعتراض‌های گسترده در ایران پس از مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، تاکید کرد: «جمهوری اسلامی از زمان آغاز به کار خود، قانون پوشش اسلامی برای زنان را با تاکید بیش‌ازحد و به عنوان یک موضوع بدون‌تاریخ‌انقضا در نظر گرفت و اگرچه در مقاطعی در تاریخ جمهوری اسلامی، از جمله دوره اصلاحات، تاکید بر رعایت حجاب کمتر بود، حتی در آن دوران هم حجاب اجباری از بین نرفت و تنها مزیت آن دوران این بود که زنان جوان برای پوشیدن لباس‌های رنگارنگ و شیک‌تر در چارچوب آنچه مجاز بود، راه‌هایی پیدا کردند».

در ادامه این مطلب، ضمن اشاره به ترس‌های موجود در جامعه ایرانی پیش از روی کار آمدن ابراهیم رئيسی و گفته‌هایی درباره حاکمیت سختگیرانه او به‌ویژه در حوزه زنان، آمده است: «مدت زیادی از تحلیف رئیسی نگذشته بود که این ترس‌ها به واقعیت تبدیل شد؛ درست زمانی که طالبان در افغانستان فعالیتشان را با زیر سلطه درآوردن زنان آغاز کردند، شرایط در ایران نیز تغییر کرد. با شروع فعالیت ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس‌جمهوری، خبرگزاری‌های وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انتشار مطالبی درباره لزوم تنبیه زنان بدحجاب را آغاز کردند و مقام‌های دولتی را در این رقابت قرار دادند که چه کسی می‌تواند تحریک‌کننده‌ترین اظهارات را درباره حجاب بیان کند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

فارین پالیسی برخی جزئیات قوانین مربوط به حجاب در ایران را شرح داد و نوشت: «پس از بیش از یک سال تشدید تبلیغات درباره حجاب و افزایش اقدام‌های بازدارنده از جمله برخورد خشونت‌آمیز پلیس اخلاق با زنان، حالا نتیجه دقیقا خلاف آن چیزی است که رئیسی می‌خواست به دست آورد. زنان ایرانی به‌جای رعایت بهتر حجاب، روسری‌های خود را از سر برمی‌دارند و به این قانون اعتراض می‌کنند. این در شرایطی است که بسیاری از ایرانیان مذهبی نیز کنار آن‌ها قرار گرفته‌اند. این موضوع یک بار دیگر نشان داد که بنیادگرایی به هر شکلی فاجعه ایجاد می‌کند. اکنون کل ایران در آشفتگی است و مردان و زنان جوان روزبه‌روز در حال افزایش دشمنی با اصول دینی‌اند که قرار نبود از طریق ارعاب ترویج شود.»

نشنال نیوز: تاکتیک‌های جدید در برابر محدودیت‌های شدید

نشنال نیوز در گزارشی تفصیلی، به آنچه این روزها در گوشه‌وکنار ایران در حال رخ دادن است، پرداخت و نوشت: «تظاهرات ضددولتی در سراسر ایران علیه دین‌سالاری عمیقا ریشه‌دار این کشور به چهارمین هفته خود وارد شد.»

در بخشی از این گزارش، به اقدام‌های خلاقانه شهروندان در مقابله با سرکوب‌های شدید حکومت اشاره شده است: «معترضان ایرانی در مواجهه با خشونت شدید حاکمیت و محدودیت‌های دسترسی به اینترنت، تاکتیک‌های جدیدی را برای انتشار پیام مقاومت خود در فضاهای عمومی در پیش گرفته‌اند. به عنوان مثال، در یکی از بنرهای بزرگ نصب‌شده بر پل روگذر بزرگراه مدرس تهران نوشته شده است: ما دیگر نمی‌ترسیم. ما می‌جنگیم. در تصویری دیگر، مردی دیده می‌شود که با اسپری در حال تغییر عبارت یک بیلبورد دولتی از پلیس، خدمتگزار مردم به پلیس، قاتل مردم است.»

نشنال نیوز در ادامه به بازتاب حرکت‌های خلاقانه هنرمندان پرداخت: «چندین حوض در پایتخت ایران به عنوان نمادی از خون به رنگ قرمز درآمدند. با وجود عکس‌های موجود،‌ مقام‌های شهرداری این اتفاق را تکذیب کردند. از سوی دیگر، با وجود تمام این اعتراض‌ها و حرکت‌های گوناگونی که در ایران انجام گرفته است، سران جمهوری اسلامی نیروهای خارجی را به تحریک معترضان متهم می‌کنند.»

تایمز اسرائيل: اعتصاب فعالان پتروشیمی؛ چالش جدید ایران

تایمز اسرائیل اعتصاب کارگران حوزه انرژی را موضوع گزارش خود قرار داد و به تبعات چنین اتفاقی برای حاکمیت ایران پرداخت. در گزارش این رسانه می‌خوانیم: «با تصاویری که در رسانه‌های اجتماعی منتشر می‌شود، به نظر می‌رسد تظاهرات اخیر در ایران یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های حکومت دینی جمهوری اسلامی از زمان اعتراض‌های جنبش سبز در سال ۲۰۰۹ است. این تظاهرات حالا به اعتصابات کارگری هم رسیده است. ویدیوهای منتشرشده نشان می‌دهد که ده‌ها کارگر در پالایشگاه‌های عسلویه تجمع کرده‌اند و برخی از آن‌ها با صورت‌های پوشیده، شعار مرگ بر دیکتاتور سر می‌دهند.»

تایمز اسرائیل ادامه داد: «اگرچه مقام‌های ایرانی اختلالی را در عملکرد صنعت پتروشیمی گزارش نکرده‌اند، پیش‌بینی می‌شود در صورت تداوم اعتراض کارگران فعال در این صنعت، خزانه جمهوری اسلامی با چالش مواجه شود. ایران پس از آمریکا و روسیه یکی از بزرگترین تامین‌کنندگان گاز طبیعی در جهان است و پالایشگاه عسلویه گاز طبیعی را از میدان عظیم گاز طبیعی فراساحلی ایران که با قطر مشترک است، تامین می‌کند.»

ورایتی: احتمال اهدای جایزه گرمی به شروین حاجی‌پور

وب‌سایت تخصصی ورایتی که خبرهای مربوط به حوزه سینما و موسیقی را منتشر می‌کند، در گزارشی، به انتخاب آهنگ «برای» شروین حاجی‌پور به عنوان یکی از نامزدهای دریافت جایزه گرمی پرداخت. در بخشی از این مطلب آمده است: «آهنگی که در اعتراض به مرگ مهسا امینی در بازداشت پلیس اخلاق ایران منتشر شد، برای دریافت جایزه جدید گرمی تاکنون نزدیک به ۱۰۰ هزار رای به دست آورده است. این احتمال وجود دارد که این آهنگ جایزه گرمی را به دست بیاورد؛ زیرا آهنگی است که برای تغییر اجتماعی سروده شد و گرمی جایزه‌ای است که سازندگان موسیقی پیام‌محور را که به مسائل اجتماعی زمان واکنش نشان می‌دهند، به رسمیت می‌شناسد.»

بر اساس این گزارش، «تردیدی نیست که تعداد درخواست‌های مردمی بر انتخاب جایزه گرمی تاثیر خواهد داشت و طبق گزارش این آکادمی، تاکنون ۹۵ هزار مورد از ۱۱۵ هزار رای دریافتی متعلق به آهنگ شروین حاجی‌پور، خواننده ایرانی، بوده است.»

ورایتی به نقل از هاروی میسون جونیور، مدیرعامل آکادمی ضبط که جوایز گرمی را اهدا می‌کند، نوشت: «آکادمی عمیقا تحت تاثیر حجم بالای آرا برای آهنگ شروین حاجی‌پور قرار گرفته است. اگرچه نمی‌توانیم پیش‌بینی کنیم چه کسی ممکن است برنده جایزه ویژه جدید ما، یعنی بهترین آهنگ برای تغییر اجتماعی، شناخته شود، بسیار خوشحالیم که می‌بینیم این آکادمی بستری برای افرادی است که می‌خواهند از ایده تاثیر قدرتمند موسیقی برای تغییر اجتماعی حمایت کنند.»