فعالان هنر و ادبیات کودکان: نوجوانان بازداشتی تحت فشار روانی شدید قرار دارند

وضعیت تعداد زیادی از معترضان نوجوان بازداشت‌شده نامعلوم است

فعالان ادبیات و هنر کودکان و نوجوانان که پیش‌تر هم درباره کشتار، بازداشت و سرکوب کودکان در اعتراض‌ها هشدار داده‌ بودند، با انتشار بیانیه‌ای دیگر، تاکید کردند که اقدام‌های مجریان قانون در چشم‌پوشی بر رفتارهای ضدقانونی، بی‌اعتنایی به حقوق شهروندی و ناامن کردن فضا و محیط‌های آموزشی پیامدهایی بسیار سنگین و جبران‌ناپذیر و قابل توجه خواهد داشت.

نویسندگان و هنرمندان آثار کودک و نوجوان به اعتراض‌های خیابانی نوجوانان به‌خصوص دختران دبیرستانی‌، به قتل مهسا امینی، نیکا شاکرمی، سارینا اسماعیل‌زاده، حنانه کیا، زکریا خیال، امیرحسین بساطی، محمدرضا سروری و دیگر نوجوانان کشته شده، اشاره کردند و افزودند: «تاسف‌بار و دردناک است که نیروهای سرکوبگر با لباس فرم و لباس‌شخصی به جای شنیدن صدای اعتراض‌ها و رفع نگرانی‌های نوجوانان، در اقدامی مغایر با قانون اساسی، در خیابان‌ها به مقابله با آنان برخاسته‌اند.»

نویسندگان این بیانیه با استناد به گفته‌های مسئولان جمهوری اسلامی ایران که تایید کردند میانگین سنی بازداشتی‌ها ۱۵ سال است، دستگیری کودکان را محکوم کردند و آن را مغایر با قانون دانستند. در ادامه این بیانیه آمده است: «اسف‌بارتر آنکه در تهران و شهرستان‌ها، نیروهای نظامی و لباس‌شخصی با استفاده از غفلت یا سهل‌انگاری مدیران برخی مدارس و بر خلاف قانون، وارد فضاهای آموزشی شدند و با ایجاد رعب و وحشت و عکسبرداری، نوجوانان را زیر فشار شدید روانی قرار دادند و برخی از دانش‌آموزان را دستگیر کردند.»

بر اساس اخبار رسمی، تعداد زیادی از نوجوانان به دلیل اعتراض به نیروهای نظامی و نقد مقام‌های سیاسی که این روزها در رسانه‌های دولتی ادعا می‌شود آزاد است و نیز پافشاری بر حقوق خود، با شرایط نامعلومی در بازداشت به سر می‌برند.

فعالان کتاب، ادبیات و هنر کودک و نوجوان با استناد به مفاد پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک، قانون فضاهای آموزشی در ایران و قانون مدنی درباره شرایط دستگیری افراد زیر سن قانونی، بازداشت کودکان را «شدیدا» محکوم کردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این دومین بیانیه فعالان هنر و ادبیات کودکان در اعتراض‌های اخیر است؛ روز ۷ مهرماه هم بیانیه‌ای با امضای ۸۰۰ نویسنده و هنرمند کودک و نوجوان منتشر شد که در آن، از مسئولان خواسته شد ضمن پایان دادن به «سرکوب خونین معترضان»، نوجوانان بازداشتی را «فورا» آزاد کنند. 

آنان همچنین استفاده ابزاری از کودکان و نوجوانان برای مقابله با اعتراض‌ها را محکوم و تاکید کردند: «صف کردن عده‌ای نوجوان مسلح با پوشش نظامی در برابر مردم معترض مصداق بارز نقض حقوق کودک و استفاده‌ی ابزاری از آن‌ها است.»

کشتار، دستگیری گسترده و سرکوب خشونت‌آمیز نوجوانان در اعتراض‌ها موجی از واکنش‌های داخلی و خارجی را در پی داشت اما یوسف نوری، وزیر آموزش‌ و پرورش، با طرح این ادعا که تعداد کودکان بازداشتی زیاد نیست، به روزنامه شرق گفت که آنان برای «اصلاح» و «تربیت» به مراکز روانشناسی منتقل شده‌اند.

پیش‌تر ۲۲ سازمان مردمی فعال در حوزه حقوق کودکان با امضای بیانیه‌ای مشترک، درباره سرنوشت کودکان بازداشت‌شده ابراز نگرانی کردند و خواستار آزادی آنان شدند.

صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز از حکومت ایران خواست نوجوانان را آزاد کند و سرکوب آنان را پایان دهد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران ۱۱ مهر، در اولین واکنش رسمی خود به خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی ایران، از مسئولان خواسته بود نوجوانان معترض را «تنبیه» کنند.