در سومین سال کشتار خونین آبان ۹۸ که با خیزش سراسری مردم ایران علیه حکومت همزمان بود، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، خانوادههای داغدار آبان را تهدید کرده بودند که مراسم سالگرد عزیزانشان را لغو کنند، اما برخی خانوادههای آبان نه تنها مراسم سالگرد را لغو نکردند، بلکه در مراسم سوگواری عزیزانشان از خیزش سراسری ایرانیان حمایت کردند.
تهدید و ارعاب خانوادههای کشتهشدگان آبان ۹۸ از هفتههای پیش آغاز شده بود، ولی با انتشار گسترده فراخوانهای اعتصاب در روزهای ۲۴ تا ۲۶ آبان، تشدید نیز شد.
در آستانه فرارسیدن سومین سال کشتار خونین آبان ۹۸، حساب توییتری ۱۵۰۰ تصویر اعلام کرد: «با تهدید و فشارهای جمهوری اسلامی، چندین نفر از خانوادههای آبان مجبور شدند مراسم سومین سالگرد عزیزانشان را لغو کنند.» همزمان سروش هیچکس، خواننده رپ اعتراضی و از مخالفان حکومت ایران، در توییتی نوشت: «خانوادههای آبان ۹۸، از طرف تروریستهای جمهوری اسلامی تحتفشار شدیدند. تنهاشون نذارین».
خبرهایی که از بازداشت اعضای خانوادههای آبان منتشر میشد، این توییتها و تشدید فشار بر خانوادهها را اثبات میکرد؛ نهادهای امنیتی در سالگرد پژمان قلیپور، از کشتهشدگان آبان ۹۸، پدر، مادر و برادر او را بازداشت کردند.
مونا بختیاری، خواهر پویا بختیاری، یکی دیگر از جانباختگان آبان ۹۸ نیز خبر داد که اشکان شیرپیشه، داییاش و همسرش بازداشت شدهاند. او روز چهارشنبه ۲۵ آبان نیز در توییتی نوشت: «از ۲۴ آبان، اینترنت خط تمام اعضای خانوادهمان رو قطع کردند و با تهدید و حکم جلب حبس خانگی شدیم و حتی اجازه خروج از منزل و گرفتن مراسم رو هم به ما ندادند! که البته تهدید نبود و اجرا شد!»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پویا بختیاری که در اعتراضهای آبان ۹۸ در کرج کشته شد، یکی از نمادهای اعتراضی ایرانیان در سالهای اخیر است. ناهید شیرپیشه و منوچهر بختیاری، مادر و پدر پویا، اکنون در زنداناند و نهادهای امنیتی دیگر اعضای خانواده را نیز تحت فشار گذاشتهاند.
یکی دیگر از بازداشتیهای روزهای اخیر، حمیده کتابدار، خواهر ابراهیم کتابدار بود که به همراه همسرش بازداشت شد. ابراهیم کتابدار نیز آبان ۹۸ در کرج به دست ماموران حکومتی کشته شد.
با وجود تهدید و ارعاب بسیار، تلاش حکومت برای مسکوت نگهداشتن خانوادههای داغدار آبان کارساز نبود، زیرا برخی از این خانوادهها با وجود فشار و تهدید امنیتی، مراسم سالگرد عزیزانشان را به صحنه دادخواهی مردم ایران علیه حکومت تبدیل کردند و شعارهایی علیه حکومت سر دادند.
خانواده و بستگان رضا معظمی گودرزی در سومین سالگرد او که در ۲۰ سالگی کشته شد، شعارهایی مانند «زن، زندگی، آزادی» و «آزادی، آزادی، آزادی» سر دادند. رضا معظمی گودرزی آبان ۹۸ در شهریار به دست ماموران سرکوب جمهوری اسلامی ایران کشته شد.
شرکتکنندگان در مراسم یادبود امیر الوندیمهر، با شعار «قسم به خون یاران، ایستادهایم تا پایان» یاد او را گرامی داشتند. امیر الوندیمهر آبان ۹۸ در شیراز هدف تیراندازی ماموران حکومتی قرار گرفت. پیکر او را یک هفته پس از جان باختن، به خانوادهاش تحویل دادند.
خواهر کمال فرجی نیز در مراسم سالگرد برادرش در پیامی ویدیویی از حکومت ایران خواست که به فرزندان برادرش پاسخ بدهد و بگوید که به چه جرمی پدر آنان را کشته است. کمال فرجی آبان ۹۸ در اسلامشهر کشته شد.
یکی از تاثیرگذارترین تصاویر از همراهی خانوادههای داغدار آبان با خیزش سراسری مردم ایران، عکسی بود که از خواهرزادههای فرزاد انصاریفرد منتشر شد که در سومین سالگرد کشته شدن داییشان در همبستگی با خیزش «زن، زندگی، آزادی»، حجاب اجباری را از سر برداشتهاند. فرزاد انصاریفر نیز آبان ۹۸ در خوزستان کشته شد.
خانوادههای داغدار آبان و خانوادههای داغدار هواپیمای اوکراینی در فراخوانی اعلام کردهاند در همبستگی با خیزش سراسری ایرانیان و با هدف رساندن صدای مردم ایران به جهان، روز شنبه ۱۹ نوامبر (۲۸ آبان)، در شهرهای مختلف دنیا راهپیمایی جهانی برگزار میکنند.