پس از سفر یک‌ روزه، نمایندگان آژانس انرژی اتمی ایران را ترک کردند

همزمان با این سفر ایران مدعی شد که ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم را به «سطح بی‌سابقه‌ای» افزایش داده است

نمایندگان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ریاست ماسیمو آپارو، معاون پادمانی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، بامداد روز دوشنبه، ۱۹ دسامبر (۲۸ آذر)، پس از سفر یک‌روزه، تهران را به مقصد وین ترک کردند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان انرژی اتمی ایران، ماسیمو آپارو در طول این سفر با هیات ایرانی، شامل معاون بین‌الملل، حقوقی و مجلس و مدیرکل خلع‌سلاح و امنیت بین‌الملل وزارت امور خارجه ایران، دیدار و گفت‌وگو کرد. معاون پادمانی رافائل گروسی و هیات همراهش با محمد اسلامی، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، نیز ملاقات کردند.

گزارشی از جزئیات این دیدارها منتشر نشده است و وب‌سایت سازمان انرژی اتمی ایران تنها به این جملات بسنده کرد که «طرفین علاوه بر موضوعات پادمانی، در زمینه همکاری‌ها و برنامه‌های مشترک آتی به گفت‌وگو و تبادل‌نظر پرداختند».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مذاکرات حکومت ایران و قدرت‌های جهانی با هدف احیای برجام، بیش از چهار ماه پیش به بن‌بست خورد. ازجمله موانع اصلی که به این بن‌بست منجر شد، خواست حکومت برای تعطیلی تحقیقات آژانس درباره ذرات اورانیومی است که در چند سایت اعلام‌نشده در ایران پیدا شده است. حکومت ایران خواهان بسته شدن پرونده تحقیقات آژانس از فعالیت‌های گذشته در ایران است، و آژانس هم می‌گوید که تسلیم فشارها نخواهد شد و تا زمان دریافت پاسخ‌های شفاف ایران، این پرونده همچنان گشوده می‌ماند.

روز یکشنبه، ۱۷ دسامبر (۲۰ آذر)، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در مصاحبه با شبکه خبری فرانس۲۴ گفت که در عین افزایش سرعت غنی‌سازی اورانیوم، نشانه‌هایی از تمایل جمهوری اسلامی ایران به همکاری با آژانس به چشم نمی‌خورد. او در مصاحبه دیگری با شبکه خبری الجزیره نیز به فعالیت هسته‌ای ایران پرداخت و گفت که پاسخ ایران به پرسش‌های آژانس «اختیاری نیست، بلکه تعهد است».

در چنین شرایطی،‌ روز یکشنبه، ۲۷ آذر (۱۸ دسامبر)، در آستانه ورود کارشناسان فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی حکومت ایران، مدعی شد که ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم ایران به «سطح بی‌سابقه‌ای» افزایش یافته است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اول آذر امسال (۲۲ نوامبر) تایید کرد که ایران در حال غنی‌سازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصدی است. بر اساس توافقنامه برجام، ایران تنها می‌تواند ۲۰۲ کیلوگرم اورانیوم با غلظت ۳.۷ درصد در اختیار داشته باشد، در حالیکه آخرین ارزیابی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که ذخایر اورانیوم غنی‌شده حکومت ایران در حال حاضر دست‌کم به ۱۸برابر حد مجاز در برجام رسیده است.

روز دوشنبه، ۲۸ آذر (۱۹ دسامبر)، همزمان با خروج کارشناسان فنی آژانس از ایران، کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران، گفت: «اگر بخواهیم، می‌توانیم بمب اتم بسازیم، ولی قصد آن را نداریم.» خرازی که در سومین مجمع گفت‌وگوی تهران سخنرانی می‌کرد، ادعا کرد که توانمندی‌های ایران در زمینه دانش هسته‌ای، غربی‌ها را به مذاکره با ایران واداشته است.

ادعای مشاور علی خامنه‌ای در حالی مطرح می‌شود که روز شنبه ودانت پادل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت برجام دیگر اولویت دولت بایدن نیست و کاخ سفید در حال حاضر تمرکز خود را به نگرانی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی معطوف کرده است. او در عین حال تاکید کرد که مقام‌های ارشد دولت آمریکا هرگز اجازه نخواهند داد جمهوری اسلامی ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد.