دولت ابراهیم رئیسی تلاطم در بازار ارز و خودرو را به گردن «دشمن» و «دولتهای سابق» انداخت و با سیگنال مذاکرات هستهای، روز گذشته نرخ دلار را برای چند ساعت به کانال ۳۸ هزار تومان بازگرداند.
نرخ دلار در روزهای اخیر به مرز ۴۰ هزار تومان رسیده و قیمت انواع خودرو هم بین ۳۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافته است. کارشناسان بازار پیشبینی میکنند این روند افزایشی بهخصوص در بازار خودرو، در ماههای آتی ادامه یابد.
دولت ابراهیم رئیسی همچون سایر دولتهای جمهوری اسلامی متهم است که با دستکاری در بازار ارز، تلاش میکند بخشی از کسری بودجه خود را تامین کند؛ اما دولتیها این مسئله را رد میکنند. علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، روز سهشنبه ۲۹ آذر در این ارتباط گفت: «کسانی که برای افزایش قیمت دلار تلاش میکنند، تکلیف خود را با مردم و حاکمیت مشخص کردهاند.»
بهادری جهرمی بیآنکه از آمریکا نامی ببرد، مدعی شد: «کسی که بعد از جنگ جهانی خودش را بالا نشاند و دلارش را مبنا گذاشت، اجازه نمیدهد کسی که مصرفکننده است، جای پیشرو را بگیرد.» او دولت حسن روحانی را به دستکاری در بازار ارز متهم کرد و گفت که «دولت سیزدهم مثل دولتی نیست که قیمت دلار در آن افزایش بیش از ۱۰ برابری داشت».
این مقام دولتی درباره صعود نرخ ارز تا مرز ۴۰ هزار تومان هم گفت که این «افزایش مقطعی قیمتها» را نباید مبنای قضاوت قرار داد و اگر «خلق نقدینگی مهار شود، تاثیرش قابللمس خواهد بود».
روزنامه دولتی ایران هم با انتشار چند یادداشت و گزارش، تلاش کرد پای دولت را از تلاطم در بازار ارز و خودرو بیرون بکشد. این روزنامه ادعا کرد: «دولت برای تامین کسری بودجه خود سراغ بازار ارز نرفته است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نوشته این روزنامه، دولت ابراهیم رئیسی «تاوان شکست دولت دوازدهم در پروژه کنترل و ساماندهی قیمت در بازار خودرو را میپردازد».
روزنامه ایران یکی از عوامل افزایش قیمت خودرو در ایران را فعالیت «سوداگرانی» معرفی کرد که ماحصل دولت روحانیاند و در صورت تصویب «طرح مالیات بر عایدی سرمایه»، بازار خودرو از وجود دلالان پاک خواهد شد.
با این حال در بحبوحه توجیهها و فرافکنیها و وعدهوعیدهای تکراری دولت، انتشار خبری درباره مذاکرات هستهای بار دیگر شوک کوچکی به بازار ارز وارد کرد و قیمت دلار را به کانال ۳۸ هزار تومان بازگرداند. ظهر سهشنبه به محض اینکه پیشخبری درباره مذاکرات هستهای ایران با غرب منتشر شد، خریداران غیب شدند و معاملهگران به طعنه گفتند که لاشه برجام از وعده دولتمردان اثرگذارتر بود. هرچند این تاثیر چندان دوامی نداشت و چند ساعت بعد دلار مجددا به کانال ۳۹ هزار تومان بازگشت.
خبرآنلاین هم گزارش کرد برخی فعالان بازار ارز اعتقاد دارند مسائلی همچون توییت جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره برجام و اظهارات امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، توانست تا حدی ترمز صعود قیمت دلار را بکشد. این دو نفر روز گذشته در منطقه بحرالمیت اردن با یکدیگر دیدار کردند. علی باقری، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی، و انریکه مورا، هماهنگکننده مذاکرات ایران و ۱+۴ ایران، نیز در این دیدار حضور داشتند.