معامله به سبک اردوغان؛ عضویت سوئد و فنلاند در ناتو در قبال تحویل ۱۳۰ نفر

هفته گذشته معترضان در گردهمایی اعتراضی در استکهلم مجسمه رهبر ترکیه را آویزان کردند

آویزان کردن مجسمه اردوغان در یک گردهمایی اعتراضی در استکهلم، خشم رییس‌جمهوری ترکیه را برانگیخت- Handout / AFP

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، گفت پیش از اینکه مجلس این کشور طرح پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو را تصویب کند، این دو کشور باید ۱۳۰ بنا برادعای او «تروریست» را به ترکیه بازگرداند. 

دو کشور سوئد و فنلاند در شمال اروپا، سال گذشته و در پی حمله روسیه به اوکراین، خواستار پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، شدند. تحقق این درخواست به تصویب همه ۳۰ کشور عضو ناتو نیاز دارند اما ترکیه و مجارستان هنوز آن را تایید نکرده‌اند. 

ترکیه گفت که سوئد باید نخست موضع شفاف‌تری در قبال افرادی اتخاذ کند که از نظر آنکارا «تروریست» تلقی می‌شوند، و عمدتا شامل شبه‌نظامیان کرد و گروهی است که آنکارا آنان را مسئول کودتای نافرجام ۲۰۱۶ در ترکیه می‌داند. 

اردوغان شامگاه یکشنبه، ۱۵ ژانویه (۲۵ دی)، با اشاره به کنفرانس مشترکی که اواخر نوامبر با اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، برگزار کرد، گفت‌: «گفتیم ببینید، اگر تروریست‌های [مقیم کشورهای] خود را به ما تحویل ندهید، نمی‌توانیم درخواست شما را برای پیوستن به ناتو در پارلمان تصویب کنیم.»  

به گزارش آناتولی، اردوغان مدعی شد: «برای تصویب این موضوع در پارلمان، پیش از هر چیز باید بیش از ۱۰۰ نفر، حدود ۱۳۰ نفر، از این تروریست‌ها را به ما تحویل دهید.»

آنکارا مدعی است که سوئد و فنلاند میزبان افرادی‌‌اند که با گروه‌هایی که از نظر ترکیه «تروریستی» محسوب می‌شوند، ارتباط دارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اردوغان گفت که افراد مرتبط با «حزب کارگران کردستان ترکیه» (پ‌ک‌ک) و نیز حامیان فتح‌الله گولن، منتقد اردوغان که آنکارا او را معمار کودتای ۲۰۱۶ در ترکیه می‌داند، در این کشورها زندگی می‌کنند.

سیاستمداران فنلاندی درخواست اخیر اردوغان برای استرداد ۱۳۰ نفر را «واکنشی خشمگین به واقعه هفته گذشته در استکهلم» تفسیر کرده‌اند. هفته گذشته معترضان شرکت‌کننده در یک گردهمایی اعتراضی کوچک، مجسمه رهبر ترکیه را [مشابه آویختن به چوبه‌دار] آویزان کردند.

پکا هاویستو، وزیر خارجه فنلاند در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی «وای‌ال‌ای» گفت: «به باور من، این باید واکنشی به وقایع روزهای گذشته باشد.» او گفت که از هیچ‌ درخواست جدید رسمی ترکیه اطلاعی ندارد. 

ترکیه در واکنش به گردهمایی اعتراضی در استکهلم، سفر برنامه‌ریزی‌شده آندریاس نورلن، رئیس پارلمان سوئد به آنکارا را لغو کرد و نورلن روز دوشنبه، ۱۶ ژانویه (۲۶ دی)، به‌جای آن به هلسینکی سفر کرد. 

ماتی وانهانن، رئیس پارلمان فنلاند، در کنفرانس خبری مشترک با نورلن، به خبرنگاران گفت: «تاکید می‌کنیم که ما در فنلاند و سوئد آزادی بیان داریم و نمی‌توانیم آن را محدود کنیم.» 

همزمان، اولف کریسترسون، نخست وزیر سوئد، روز دوشنبه گفت که کشورش برای دریافت مجوز ترکیه برای عضویت ناتو، در «موقعیت خوبی» قرار دارد. 

ابراهیم کالین، سخنگوی اردوغان، دو روز پیش از این گفته بود که فرصت  پارلمان برای تصویب درخواست فنلاند و سوئد در پیوستن به ناتو رو به پایان است. 

بیشتر از جهان