در حالیکه مقامهای جمهوری اسلامی ایران مدتها مدعی بودند اروپاییها و سایر کشورهای غربی زمستانی سخت پیش رو دارند، اینک ایران است که دارد «زمستان سخت» را از سر میگذراند و شهرهای مختلفش با قطع گسترده گاز روبرو شدهاند. این در حالی است که ایران پس از روسیه، دومین ذخایر بزرگ گاز جهان را دارد.
قطعی گاز هم بر منازل مسکونی تاثیر گذاشته است و هم بر بسیاری پروژههای تولیدی و اداری. در برخی نقاط نیز شاهد خسارتهای عمده بودهایم. مثلا در مشهد، قطع گاز واحدهای تجاری، از جمله میدان میوه و ترهبار، به دستور مسئولان استان خراسان رضوی، باعث شد که صدها تن محصولات کشاورزی در غرفهها نابود شود. وبسایت بازار در گزارشی، ضمن اعلام این خبر، نوشت این وضعیت باعث شده است که «خسارت هنگفتی بر روی دست کسبه بر جای [بماند].»
دمای خراسان رضوی در روزهای گذشته به طرز غافلگیرکنندهای سرد بود و حتی به منفی ۱۹ درجه سانتیگراد نیز رسید. قطع شدن گاز باعث شده است که برودت هوا به چندین تن میوه صدمه بزند. برخی صنوف دیگر، مانند گلفروشیها، نیز به شدت خسارت دیدند. در عین حال، یخزدگی جادهها نیز باعث شد که بسیاری از خودروهای باری حاضر به حمل بار به مشهد نباشند. این اوضاع همچنین با افزایش قیمت حملونقل همراه بوده و نهایتا به افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی محصولات کشاورزی در سطح خردهفروشیها انجامیده است.
حیدر برجی، رئیس «اتحادیه بارفروشان مشهد»، به «بازار» گفت: «بسیاری از محصولات مورد نیاز در این فصل سرد از مزارع جنوب کشور تامین میشود که طی چند روز گذشته، شرایط خاص این استان موجب شد تا از حجم بار ارسالی به این استان کاسته شود.»
در استان گلستان نیز شاهد قطعی گسترده گاز صنایع بودهایم که به انتقادهای شدید مردم محل منجر شده است. به گزارش ایسنا، علی طالبی، مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان، روز چهارشنبه، ۲۸ دی (۱۸ ژانویه)، به خبرنگاران گفت: «امیدوارم از ابتدای هفته آینده شاهد برگشت وضعیت به حالت عادی باشیم.»
طالبی همچنین از خطر بروز مشکل فنی در شبکهها خبر داد. علت این مشکلات، برودت هوا و افزایش مصرف گاز است که باعث شده است میزان ذخیره گاز در خطوط انتقال و شریانی به حداقل برسد.
مسئولان شرکت ملی گاز ایران نیز از قطع گاز ۱۹۵۴ اداره دولتی خبر دادند. خبرگزاری تسنیم ضمن گزارش این خبر، آن را بخشی از برخورد با «ادارات پرمصرف» دانست. ادارههای دولتی پیش از این دستور گرفتهاند که مصرف سوخت خود را کاهش دهند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی از پیامدهای کمبود گاز، افزایش مصرف برق است. مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق، گفت که در هفته گذشته مصرف برق ۱۳ درصد افزایش یافته است. مشهدی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، کمبود گاز را علت این افزایش مصرف دانست. او توضیح داد: «از ۱۲۰ نیروگاهی که در اختیار داریم، ۱۴ تا ۱۵ نیروگاه از مازوت استفاده میکنند و مابقی نفتگاز و گاز مصرف میکنند، در هر حال، میزان مصرف روزانه نفتگاز دو برابر نفتکوره است. در کل، نیروگاههای کشور عمدتا بر پایه گاز طراحی شدهاند. ولی در شرایط فعلی که سوخت گاز در بخش خانگی و تجاری افزایش قابل ملاحظه پیدا کرده، ناگزیر باید از سوخت دوم استفاده کنیم. در این شرایط، سبد سوخت تحویلی ما مطمئنتر، و امکان تامین برق پایدار هم بیش از قبل فراهم است.»
رجبی مشهدی همچنین گفت که میزان واردات برق به ایران در قیاس با سال گذشته در همین زمان، ۲۰ درصد افزایش یافته و صادرات برق از ایران نیز کاهش چشمگیری داشته است. این در حالی است که ایران در گذشته از مهمترین صادرکنندگان برق به کشورهای همسایه، از جمله عراق و منطقه خودمختار نخجوان (بخشی از جمهوری آذربایجان)، تلقی میشد.
این شرایط در حالی است که برخی رسانههای نزدیک به دولت ابراهیم رئیسی کوشیدهاند تقصیر کمبود و قطع شدن گاز را به گردن دولت قبلی بیندازند. روزنامه «ایران» در صفحه اول روز چهارشنبه، ۲۸ دی، تیتر زد که «سال آينده گاز قطع نمیشود»، و مدعی شد: «تلاشهای شبانهروزی وزارت نفت دولت سیزدهم برای جبران کمکاری بهجامانده از هشت سال دولت قبل همچنان ادامه دارد.» این روزنامه مدعی شد که مشکل ذخیرهسازی اندک گاز، تقصیر دولت حسن روحانی بوده است.
روزنامه «کیهان» نیز به دولت روحانی حمله کرد، و نیز گفت که قطع شدن گاز ۱۷ هزار مشترک، «اندک» بوده است. این روزنامه همچنین از جواد اوجی، وزیر نفت، تقدیر کرد که به خراسان رفته است تا از نزدیک و «در میدان» مشکل قطعی گاز را در این استان مدیریت کند. این روزنامه افزود: «این اتفاق کمسابقه در حالی رخ داد که در دولت قبل اکثر مسئولان به صورت ویدیویی به پیگیری امور میپرداختند.»