«گروه پارلمانی همه احزاب برای هزارهها» که اعضای آن شامل مجلس اعیان و مجلس عوام بریتانیا است، روز چهارشنبه ۵ دی (۲۵ دسامبر)، نشستی را با حضور کارشناسان و پژوهشگران، برای بررسی وضعیت هزارهها در پاکستان و افغانستان برگزار کردند.
لرد دیوید آلتون، عضو مجلس اعیان بریتانیا، در توییتی نوشت که شرکتکنندگان این نشست گزارش جنایتهایی را که علیه هزارهها در پاکستان و افغانستان رخ داده است، بررسی کردند. دیوید آلتون افزود که گزارشها نشان میدهند که هزارهها با آزار و شکنجه مواجهاند.
شمار دقیق جمعیت هزارهها در پاکستان مشخص نیست، اما بر اساس گزارشی که به نشست گروه پارلمانی همه احزاب برای هزارهها ارائه شد، حدود ۵۰۰ هزار نفر از هزارهها در پاکستان زندگی میکنند و بیشتر آنان در دو شهرک محافظت شده به نامهای «شهرک هزاره» و «مری آباد» در کویته مرکز ایالت بلوچستان ساکناند.
در این گزارش آمده است که هزارهها حدود ۰.۲ درصد از کل جمعیت ۲۳۰ میلیونی پاکستان را تشکیل میدهند که دستکم از ۲۰ سال پیش با آزار و شکنجه و حملات هدفمند مواجهاند.
هزارهها ساکنان بومی پاکستان نیستند، بیشتر آنان در جریان قتلعام دولت عبدالرحمان خان و در فاصله سالهای ۱۸۴۴ تا ۱۹۰۱ به پاکستان پناه بردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در ۲۰ سال گذشته و با افزایش تنشهای مذهبی، هزارهها که بیشترشان پیرو مذهب شیعهاند، آماج حملههای مرگبار گروههای ستیزهجوی فعال در پاکستان قرار گرفتند.
در گزارش آمده است که از سال ۲۰۱۴ تاکنون، حدود ۵۰۰ شهروند هزاره در پاکستان در جریان حملههای هدفمند کشته شدهاند. بیشتر این حملهها را داعش خراسان، لشکر جهنگوی و دیگر گروههای ستیزهجو که در پاکستان فعالیت نظامی دارند، بر عهده گرفتهاند.
گزارش میافزاید که از ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۴ نیز دستکم هزار تن از شهروندان هزاره بهدلیل باور و عقاید مذهبیشان کشته شدهاند.
قادر نائل، عضو پارلمان ایالتی بلوچستان پاکستان، در صحبت با ایندیپندنت فارسی گفت از ۲۰ سال پیش تلاشهای هدفمندی در پاکستان برای حمله به هزارهها جریان دارند. نائل که نماینده حزب دموکراتیک هزاره در پارلمان ایالتی بلوچستان است، گفت: «هزارهها در پاکستان از ۲۰ سال پیش در همه عرصهها با حملههای هدفمند و نسلکشی مواجهاند. تلاش شده است که به محل کار، آموزش، زندگی و تجارت هزارهها حمله شود تا این قوم از جهات مختلف آسیب ببیند.»
نائل افزود که این حملهها باعث شدند که دولت پاکستان تصمیم بگیرد تا هزارهها را در دو منطقه مشخص به نام شهرک هزاره و مری آباد در پاکستان محصور کند. این مناطق که ویژه هزارهها است، کمربندهای امنیتی دارد و اقوام دیگر اجازه ورود به این محلهها را ندارند.
این امر باعث شده است که هزارهها از دیگر ساکنان ایالت بلوچستان که پشتون و بلوچاند، دور شوند. قادر نائل دراینباره گفت: «ما به لحاظ سیاسی با این کار موافق نیستیم، چون ما را از دیگر اقوام جدا کرده است. ما میخواهیم در فضای امن و بدون تفاوت مذهب و قوم زندگی کنیم. این کار برای پاکستان و بهویژه قوم هزاره در آینده پیامدهای بدی دارد.»
در این گزارش همچنین آمده است که هزارهها در پاکستان با تبعیض گسترده مواجهاند و این امر باعث شده است که اعضای این قوم نتوانند به حقوق شهروندی خود دسترسی داشته باشند.
گزارش جداگانهای که درمورد وضعیت هزارهها در افغانستان به گروه پارلمانی همه احزاب برای هزارهها در بریتانیا ارائه شد، هنوز در اختیار عموم قرار نگرفته است.
هزارهها در افغانستان از سال ۲۰۱۴ به اینسو هدف مرگبارترین حملهها قرار گرفتهاند که بیشتر این حملهها را گروه داعش خراسان انجام داده است. در ماههای اخیر، فعالان حقوق بشر از افغانستان و کشورهای مختلف تلاش کردند با راهاندازی کمپین «نسلکشی هزارهها را متوقف کنید»، توجه شماری از سازمانها و دولتهای مدافع حقوق بشر را به وضعیت هزارهها جلب کنند.
گروه پارلمانی همه احزاب برای هزارهها که از اعضای مجلس اعیان و عوام بریتانیا تشکیل شده است، با همکاری شماری از پژوهشگران و کارشناسان برای بررسی خطر نسلکشی هزارهها در افغانستان و پاکستان فعالیت میکند. این گروه پارلمانی تلاش میکند ضمن نشان دادن وضعیت زندگی هزارهها و خطراتی که با آن مواجهاند، توجه دولت بریتانیا و سازمانهای مدافع حقوق بشر را برای حفاظت از هزارهها جلب کند.