در حالی که ماشین اعدام جمهوری اسلامی بر شتاب خود افزوده است و در۲۶ روز گذشته ۵۵ نفر را اعدام کرده است، جمعی از خانوادههای زندانیان غیرسیاسی محکوم به اعدام روز یکشنبه برای چندمین بار مقابل ساختمان قوه قضائیه جمهوری اسلامی در تهران تجمع کردند و خواهان توقف اجرای حکم اعدام بستگان خود شدند.
خانوادههای زندانیان محکوم به اعدام در جریان تجمع روز یکشنبه ۹ بهمن ماه خود مقابل ساختمان قوه قضائیه با در دست داشتن پلاکاردهایی با مضمون «اعدام نکنید» و سر دادن شعارهایی در مخالفت با اعدام، خواستار توقف اجرای حکم اعدام در ایران از جمله حکم اعدام نزدیکان خود شدند.
خانواده محکومان به اعدام همچنین بنرهایی در دست داشتند که روی آنها نوشته بود: «ما خانوادههای زندانیان محکوم به اعدام مرتبط با جرایم مواد مخدر خواستار اعطای یک درجه تخفیف به زندانیان مذکوریم» و «بابام را اعدام نکنید».
به گزارش هرانا، سایت مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، این چندمین تجمع خانوادههای زندان محکوم به اعدام است و این خانوادهها دستکم از دوشنبه ۱۹ دیماه، برگزاری تجمعهای خود در مقابل ساختمان قوه قضائیه را با خواست توقف اعدامها آغاز کردهاند.
در تجمع روز دوشنبه ۱۹ دی ماه نیز این خانوادهها با در دست داشتن پلاکارد و سردادن شعار «اعدام نکنید»، خواستار توقف اجرای حکم اعدام نزدیکان خود شده بودند که نیروهای سرکوبگر به آنها حمله کردند. این نیروها در جریان آن تجمع و همچنین تجمعهای بعدی تعدادی از اعضای خانوادهها و بستگان معترض زندانیان محکوم به اعدام را بازداشت کردند.
هرانا در گزارش قبلی خود از تجمع این خانوادهها نوشته بود که شرکتکنندگان تجمع اعتراضی مقابل ساختمان قوه قضائیه، «خانوادههای زندانیان محکوم به اعدام زندانهای قزلحصار و ندامتگاه مرکزی کرج»اند.
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، روز یکشنبه در توییتی با اشاره به اینکه «طی ۲۶ روز ۵۵ نفر در ایران اعدام شدند» که «۳۷ نفرشان با اتهام موادمخدر» بوده است، افزود: «ولی ما فقط شاهد واکنش نسبت به اعدام دو معترض و یک نفر به اتهام جاسوسی بودیم.»
مدیر سازمان حقوق بشر ایران تاکید کرد که «برای توقف ماشین اعدام حکومت باید نسبت به همه اعدامها واکنش نشان داد تا اعدام تبدیل به امری تحملناپذیر شود.»
امیری مقدم با اشاره به سخنان روز جمعه مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، در مخالفت با اعدام، افزود: «وقتی مولوی عبدالحمید به درستی میگوید ملت ایران با اعدام موافق نیست و تلویحا خواستار توقف اعدامها میشود» دیگر «گروهها و اشخاص اپوزیسیون باید در مقابل اعدام به عنوان یک مجازات غیر انسانی و ابزار سرکوب و نه فقط اعدام معترضان، واکنش نشان دهند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بنابر اعلام «سازمان حقوق بشر ایران»، قوه قضائیه جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون، دستکم هفت هزار و ۱۳ نفر از جمله ۶۸ کودک زیر ۱۸ سال و ۱۸۷ زن را اعدام کرده است و طی ۲۶ روز سپریشده از سال ۲۰۲۳ میلادی، نیز دستکم ۵۵ نفر در ایران اعدام شدهاند.
این سازمان در ۱۴ آذر ماه نیز اعلام کرد که تعداد اعدامها در ۱۱ ماه نخست سال میلادی ۲۰۲۲ به مرز ۵۰۰ نفر رسیده است.
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران نیز در گزارش سالانه ۲۰۲۲ خود اعلام کرد که قوه قضائیه جمهوری اسلامی از ۱۰ دی ماه ۱۴۰۰ تا ۱۰ دی ۱۴۰۱، طی یک سال، دستکم ۵۶۵ نفر را اعدام کرده است که از این تعداد ۱۱ نفر زن و ۵ نفر در هنگام وقوع جرم زیر ۱۸ سال و در اصطلاح حقوقی «کودک-مجرم» بودهاند.
بنابر گزارش سالانه عفو بینالملل، در سال ۲۰۲۱، ایران رتبه اول اعدام کودک مجرمها در جهان را داشت و از چهار کودک مجرمی که سال ۲۰۲۱ میلادی در جهان اعدام شدند، سه نفر به دست قوه قضائیه جمهوری اسلامی و یک نفر نیز در یمن اعدام شدهاند.
ایران با وجود آنکه از سال ۱۳۷۲ به کنوانسیون جهانی حقوق کودک ملحق شده است، اما از معدود کشورهای جهان است که مفاد این کنوانسیون را در مورد منع اعدام افرادی که زیر ۱۸ سال مرتکب جرم شده باشند، همچنان نقض میکند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامهای از ایران خواست فورا تمامی احکام اعدام و اعمال هرگونه خشونت علیه معترضان مسالمتجو را متوقف کند اما جمهوری اسلامی نه فقط به اعدام زندانیان با جرایم عادی ادامه داده است، بلکه تاکنون چهار نفر از معترضان، محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمدمهدی کرمی و محمد حسینی را اعدام کرده است.
هماکنون صدها زندانی جرایم غیر سیاسی با حکم اعدام در زندانهای ایران محبوساند و دستکم ۱۰۹ نفر از معترضان نیز یا به اعدام محکوم شدهاند یا در خطر صدور و اجرای حکم اعدام قرار دارند.