پارلمان بریتانیا خواستار تحقیق درباره حضور نظامی و خروج بریتانیا از افغانستان شد

۴۵۴ نیروی نظامی و غیر‌نظامی بریتانیا در جنگ با طالبان کشته شدند

بریتانیا در حدود ۹۵۰۰ نفر نیروی نظامی در افغانستان داشت که در ۱۳۷ پایگاه نظامی فعالیت می‌کردند-STEFAN ROUSSEAU / POOL / AFP

پارلمان بریتانیا خواستار تحقیق «باز، شفاف و صادقانه» درباره حضور نظامی بریتانیا در افغانستان از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱ و همچنین خروج آشفته این نیروها از این کشور شد.

کمیته دفاعی مجلس نمایندگان بریتانیا در گزارش جدیدی که خبر آن، روز جمعه ۲۱ بهمن (۱۰ فوریه) در رسانه‌ها منتشر شد، گفت دولت همچنین بررسی کند که چه تعداد افغان‌های همکار با نیروهای بریتانیایی که شرایط انتقال به این کشور را دارند در افغانستان باقی مانده‌اند. در این گزارش از دولت بریتانیا خواسته شده است که زمینه انتقال افراد واجد شرایط را به بریتانیا فراهم کند.

توبیاس الوود، رئیس کمیته دفاعی مجلس نمایندگان بریتانیا، خروج نظامیان را از افغانستان، «فصل تاریکی در تاریخ نظامی بریتانیا» دانست. بریتانیا در همراهی با اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سال ۲۰۰۱ وارد افغانستان شد و در جریان ۲۰ سال حضور نظامی، علیه طالبان و گروه‌های تروریستی متحد این گروه در بخش‌های مختلف این کشور جنگید.

بریتانیا حدود ۹۵۰۰ نفر نیروی نظامی در افغانستان داشت که در ۱۳۷ پایگاه نظامی فعالیت می‌کردند. از اکتبر ۲۰۰۱ تا اوت ۲۰۲۱ که حضور نظامی ناتو در افغانستان پایان یافت، ۴۵۴ تن از نظامیان و غیرنظامیان بریتانیایی در جریان حضور نظامی در افغانستان در حمله‌های طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی کشته شدند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دولت بریتانیا در جریان عملیات تخلیه نظامی کابل در اوت ۲۰۲۱، حدود ۱۵ هزار نفر از همکاران محلی خود را به بریتانیا منتقل کرد، اما پارلمان این کشور می‌گوید هنوز شمار زیادی از افراد واجد شرایط در افغانستان باقی مانده‌اند.

بیشترین تمرکز پارلمان بریتانیا بر آسیب‌شناسی ۲۰ سال حضور نظامی این کشور در افغانستان و همچنین شناسایی افراد واجد شرایط برای انتقال به بریتانیا است. گزارش کمیته دفاعی مجلس نمایندگان می‌گوید که آنچه در جریان حضور نظامی بریتانیا در افغانستان و همچنین در جریان خروج آشفته نظامی رخ داد قابل تغییر نیست، اما باید در‌این‌باره تحقیق شفافی صورت گیرد و نقاط آسیب‌پذیر شناسایی شوند.

در این گزارش در مورد همکاران محلی نیروهای بریتانیایی که به حال خودشان رها شده‌اند، آمده است: «آن‌ها در نتیجه کمک به ماموریت بریتانیا در خطر آسیب قرار دارند. ما نمی‌توانیم وقایعی را که در اوت ۲۰۲۱ رخ داد تغییر دهیم، اما مدیون آن افغان‌هایی هستیم که جانشان را به خطر انداختند تا به ما کمک کنند. ما باید آن‌ها و خانواده‌هایشان را به امنیت برسانیم.»

کمیته دفاعی مجلس نمایندگان بریتانیا می‌گوید خروج فاجعه‌بار نظامی از افغانستان و بازگشت سریع طالبان به قدرت، تاثیرات منفی زیادی در افغانستان و بسیاری از کشورها به‌دنبال دارد و دولت بریتانیا اکنون باید بررسی کند که چه عواملی باعث شد تا طالبان بتوانند به سرعت قدرت را تصاحب کنند.

بریتانیا تا‌کنون رژیم طالبان را به رسمیت نشناخته است و در ۱۸ ماه گذشته تاکید کرده که طالبان باید به تشکیل دولت فراگیر که در آن همه اقوام افغانستان حضور داشته باشند اقدام کند. طالبان در این مدت نه‌تنها به تشکیل دولت فراگیر اقدام نکرده‌اند، بلکه به صراحت گفتند که سلطه این گروه به برقراری صلح و امنیت سراسری منجر شده است و نیازی به مذاکره با هیچ‌کس نیست.