اداره راهآهن افغانستان که تحت کنترل طالبان است، روز جمعه ۲۱ بهمن (۱۰ فوریه) در یک پیام تصویری اعلام کرد که در پی سفر هیئت طالبان به ازبکستان، در مورد انتقال مسئولیت مدیریت راهآهن ازبکستان-افغانستان به اداره راهآهن افغانستان توافق و انتقال بار از این مسیر از روز جمعه از سر گرفته شد.
مسئول مطبوعات اداره راهآهن افغانستان (طالبان)، در این پیام گفت که هیئت طالبان در سفر روز چهارشنبه به ازبکستان، با مقامهای این کشور در مورد مدیریت راهآهن حیرتان بحث کرده و «به توافق رسیدهاند که از این پس، مسئولیت مدیریت راهآهن به اداره راهآهن افغانستان منتقل شود». او اطمینان داد که انتقالات بار از مسیر راهآهن بندر حیرتان، از روز جمعه از سر گرفته شده و «به طور منظم ادامه خواهد داشت».
اداره راهآهن افغانستان همچنین اعلام کرد که یک هیئت تکنیکی از طرف طالبان و ازبکستان موظف شدهاند تا پیشنویس قرارداد و توافقنامه رسمی میان دو طرف را تهیه کنند و «این قرارداد و توافقنامه، بهزودی امضا خواهند شد».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شرکت راهآهن ازبکستان، اول فوریه اعلام کرد که بهدلیل خلف وعده طالبان در تعمیر و نگهداری راهآهن حیرتان، تمام انتقالات از این مسیر را متوقف کردهاند. این تصمیم در حالی گرفته شد که هیئت طالبان در ماه دسامبر ۲۰۲۲، در ملاقات با هیئت ازبکستانی در شهر ترمذ، وعده داده بودند که تا اول فوریه ۲۰۲۳، کلیه مسائل مربوط به تعمیر و حفظ و مراقبت راهآهن حیرتان را انجام خواهند داد. اما شرکت ازبکستانی در اول فوریه اعلام کرد که طالبان تاکنون به هیچ یک از تعهدهایشان عمل نکردهاند.
طی ۱۰ روز گذشته با بسته شدن مسیر راهآهن حیرتان، بازرگانان افغان، دهها تن کالای صادراتی را که شامل اقلام ترهبار میشد، به دلیل فاسد شدن، درون رود آمو انداختند.
هیئت طالبان به رهبری ملا بختالرحمان شرافت، سرپرست اداره راهآهن افغانستان (عضو طالبان)، روز چهارشنبه هشتم فوریه، برای ملاقات با مقامهای ازبکستانی به این کشور سفر کرد. در پایان این سفر، اداره راه آهن افغانستان اعلام کرد که مشکلات موجود در زمینه انتقال مسئولیت مدیریت راهآهن افغانستان حل شده و انتقالات مجددا آغاز شده است.
ازبکستان در نظر دارد تا با توسعه راهآهن افغانستان و عبور از مسیر مزارشریف-کابل- پشاور، به بنادر گوادر، کراچی و قاسمآباد پاکستان دست یابد. وزارت حمل و نقل ازبکستان این طرح را بهعنوان یک برنامه پنج ساله در نظر گرفته است.