دیمیتری ژیرنوف، سفیر روسیه در افغانستان، روز جمعه ۲۱ بهمن (۱۰ فوریه)، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی روسیه۲۴ گفت کشورش فضاهایی برای همکاری با افغانستان دارد، اما «پروژهها باید برای هر دو طرف سودمند باشند». این مقام روس اعلام کرد کشورش علاقهمند به شرکت در پروژه لوله گاز تاپی است و «در جریان این مشارکت، احتمالا برای نوسازی تونل سالنگ نیز اقدام خواهد کرد».
سفیر روسیه گفت کشورش علاقهمند به سرمایهگذاری در افغانستان و همکاری با این کشور است، اما اولویتهای مقامهای دو طرف (طالبان و دولت روسیه) هنوز نکته سوالبرانگیز ماجراست. او افزود: «جای همکاری وجود دارد، سوال این است که اولویتهای خود طرف افغان چیست، مقامات و تجار افغان در وهله اول برای سرمایهگذاری در چه زمینههایی آمادهاند.»
سفیر روسیه همچنین اشاره کرد که هنجارهای مالی اسلامی، آنچه طالبان بر آن تاکید دارند، نکتهای بحثبرانگیز در این زمینه است. او گفت: «تجارت ما هنوز درحال آزمایش هنجارهای مالی اسلامی است که طالبان معرفی میکنند.»
این مقام روس به امضای توافقنامه با طالبان برای ساخت نیروگاه حرارتی در شمال افغانستان اشاره کرد و گفت که تولیدکنندگان روسی آمادهاند در ساختوساز لوله گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند (تاپی) در بخش داخل افغانستان همکاری کنند. او همچنین اعلام کرد که در این صورت، «احتمال آن وجود دارد که روسیه در ارتقاء تونل سالنگ که [درحال حاضر] توان پاسخگویی به افزایش جریان ترافیک را ندارد، مشارکت کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تونل سالنگ بخش مهمی از شاهراه سالنگ است که شمال و شمال شرقی افغانستان را به دیگر نقاط این کشور وصل میکند. در ابتدا اتحاد جماهیر شوروی بود که این تونل را راهاندازی کرد. تونل سالنگ در جریان جنگهای داخلی و نیز در بیست سال گذشته، بارها صدمه دید و بارها در پروژههای کوتاهمدت بازسازی شد؛ اما از آنجایی که پروژههای بازسازی در سالهای گذشته معمولا با فساد گسترده مالی همراه بود و از سویی هم پس از بازسازی، حفظ و مراقبت لازم بهطور قانونی صورت نمیگرفت، این شاهراه بار دیگر دچار مشکلات جدی میشد.
در آخرین مورد، آتشسوزی گسترده در داخل تونل سالنگ ناشیاز انفجار تانکرهای نفت، و نبود امکانات کافی برای مهار آتش، خسارت شدیدی به مسافران و بازرگانانی که در این مسیر تردد داشتند وارد کرد.
اکنون پس از خروج آمریکا و ناتو از افغانستان، روسیه با برعهدهگرفتن برخی پروژههای اقتصادی در افغانستان در راستای احیای حضورش در این کشور تلاش میکند. البته هنوز هم ناتوانی طالبان در تامین امنیت دیپلماتها و شهروندان خارجی و نیز دشواری در نوع تعامل با این گروه که خواستار اجرای همه امور مطابق با شریعت اسلاماند، کار را برای سرمایهگذارانی همچون روسیه و چین دشوار کرده است.
سفیر روسیه دو روز پیش در یک مصاحبه دیگر با رسانهای روسی، گفت که وضعیت امنیتی در داخل افغانستان برای دیپلماتها بهشدت نگرانکننده است. او افزود که «دیپلماتها با کلاه ایمنی و جلیقه ضدگلوله، سوار بر خودروهای زرهی تردد میکنند و هر آن تصور میرود که هدف رگبار قرار گیرند.»