در سالروز تولد امیر علیشیر نوایی، وزیر سلطان حسین بایقرا در قرن نهم هجری و ظهیرآلدین محمد بابر، بنیانگذار امپراتوری گورکانیان هند، روز جمعه ۲۸ بهمن (۹ فوریه)، مراسمی برای بزرگداشت آنها در کابل، برگزار شد.
فرهنگیان در کابل در مراسم گرامیداشت این دو چهره فرهنگی و تاریخی، بر زندگی، شیوه حکومتداری و چاپ آثار آنها تاکید کردند.
خواجه شادمان اوف، سفیر ازبکستان در کابل، نیز در این مراسم شرکت کرده بود. او از فرهنگیان و نویسندگان خواست تا به معرفی بیشتر شخصیت و زندگی امیر علیشیر نوایی و ظهیرالدین محمد بابر بپردازند.
او گفت که بیش از ۱۵۰ تن از دانشجویان افغان در رشته زبان و ادبیات در ازبکستان تحصیل میکنند و این کشور به حمایت از کارهای فرهنگی و دادن بورسیه به جوانان افغان متعهد است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
انعامالله فروتن، یکی از اعضای نهاد فرهنگی اوزگریش، از حکومت طالبان و فرهنگیان میخواهد که با برگزاری برنامههای متعدد زمینه را برای آشنایی بیشتر مردم با کارنامه امیر علی شیر نوایی و ظهیرالدین محمد بابر فراهم کنند.
او گفت: «خواست نهاد فرهنگی و اجتماعی اوزگریش توجه و حمایت از آبادانی تاریخی، شخصیتهای فرهنگی و حمایت از برنامههای اینچینی که امروز برگزار شده است و در کنار آن، نامگذاری دو بنا و کانون علمی و فرهنگی کشور به نام این دو شخصیت بزرگواری که جهان به آن میبالد و افتخار میکند، است. توجه به چاپ نثر و آثارهای این دو افتخار تاریخ است.»
امیر علیشیر نوایی در قرن نهم هجری قمری زندگی میکرد. او از چهرههای برجسته امپراتوری تیموریان در دوره سلطان حسین بایقرا بود و در ساخت پروژههای زیربنایی و عمرانی در آن دوره تلاش کرده بود.
علیشیر نوایی اشعاری به زبان فارسی و ترکی – جغتایی سروده است.
آرامگاه علیشیر نوایی در مجموعه مصلی هرات موقعیت دارد. قرار بود که ازبکستان این آرامگاه را مرمت و بازسازی کند.
اشرف غنی، رئیسجمهوری سابق، در ماههای آخر حکومت خود در افغانستان، سمینار بینالمللی تحت عنوان «بازخوانی اندیشههای امیر علیشر نوایی» در استان هرات برگزار کرده بود. در این سمینار نمایندگان ده کشور از جمله ترکیه، ازبکستان، آذربایجان و ایران شرکت کرده بودند.
او از کشورهای منطقه خواسته بود که پیرامون شخصیت امیر علی شیر نوایی تحقیقات کنند.
اما افراد منتسب به طالبان، ۱۸ بهمن، تندیس امیر علیشیر نوایی در شهر مزارشریف در شمال افغانستان را تخریب کردند. منابع آگاه مردمی به ایندیپندنت فارسی گفته بودند که طالبان تندیس و سنگنوشته کنار تندیس امیرعلیشیر نوایی در شهر مزارشریف را تخریب کردند.
در دو طرف این تندیس زندگی و کارنامه امیر علی شیر نوایی به زبانهای فارسی، ازبکی و انگلیسی روی سنگ مرمر حکاکی شده بود.
حکومت سابق افغانستان این تندیس را ساخته بود.