نوزده ماه پساز برقراری سلطه طالبان بر افغانستان، این گروه همچنان به تعقیب، بازداشت و شکنجه نظامیان دولت پیشین و همکاران سابق نیروهای آمریکایی ادامه میدهد. به گزارش واشنگتنپست، طالبان با استفاده از اثر انگشت و سوابق اسلحه، نظامیان دولت پیشین افغانستان و افرادی را که با آمریکاییها همکاری کردهاند، ردیابی و بازداشت میکنند. در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، زمانیکه اشرف غنی از افغانستان فرار کرد و طالبان قدرت را به دست گرفتند، تمامی اسناد نهادهای دولتی، ازجمله اسناد مربوط به هویت کارمندان نهادهای امنیتی، به دست این گروه افتاد.
در ماههای نخست سلطه طالبان بر افغانستان نیز آنها با استفاده از اسناد نهادهای دولتی، فرماندهان نظامی دولت پیشین را ردیابی و بازداشت کردند و از برخی افراد بازداشتشده همچنان اطلاعی در دست نیست و ناپدید شدهاند.
یکی از افسران سابق امنیت ملی دولت پیشین افغانستان گفت: «طالبان هر روز بهدنبال نیروهای دفاعی و امنیتی سابق میگردند. آنها خانههای ما را جستوجو میکنند و اگر نتوانند فرد مورد نظر را پیدا کنند، بهدنبال اعضای خانواده آن فرد خواهند رفت. آنها خانوادهها را مجازات میکنند، تا زمانی که فرد مورد نظرشان تسلیم شود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مدیر سابق تحقیقات جنایی پلیس ملی افغانستان گفت که طالبان برای ردیابی اسلحه او، به خانهاش آمدهاند. این یعنی که طالبان به سوابق رسمی درمورد مالکیت سلاح که دولت تحت حمایت ایالات متحده نگهداری می کرد، دسترسی پیدا کردهاند.
به گفته این افسر امنیتی دولت پیشین افغانستان، تمامی سلاحهایی که نزد نیروهای امنیتی سابق بودند، در اسناد و مدارک دولتی به نام افراد دارنده اسلحه ثبت شده بودند و اکنون طالبان همه آن مدارک را در اختیار دارند و با استفاده از جزئیاتی که در مدارک درج شده است، سراغ نیروهای امنیتی میروند.
در بسیاری از موارد که طالبان نتوانستهاند افراد مورد نظر خود را بازداشت کنند، اعضای خانواده فرد مورد نظر را بازداشت و شکنجه کردهاند. در برخی موارد هم از اعضای خانواده نیروهای امنیتی سابق اسلحه و پول نقد خواستهاند.
دفتر سربازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)، در تازهترین گزارش خود درمورد دلایل فروپاشی نهادهای امنیتی دولت پیشین افغانستان نیز تداوم تعقیب، بازداشت و شکنجه نظامیان پیشین افغانستان بهدست طالبان را تایید کرده است. همچنین بهتازگی اعضای طالبان عکسهایی از نظامیان پیشین را که با بهکارگیری دستگاه بایومتریک شناسایی و بازداشت شدهاند، در توییتر منتشر کردند.
یکی از اعضای طالبان با به اشتراک گذاشتن عکسهایی از نظامیان پیشین، آنان را «حشره»هایی خطاب کرد که اکنون به دام این گروه افتادهاند.
طالبان علاوهبر بهدستآوردن تمامی اسناد و مدارک مربوط به نظامیان دولت پیشین افغانستان، اسلحه و تجهیزاتی نظامی به دست آوردهاند که بیش از ۷ میلیارد دلار ارزش دارد.
هرچند در ۱۹ ماه گذشته، بارها شماری از شهروندان افغانستان در داخل و بیرون از این کشور با برپایی تظاهرات به بازداشت، شکنجه و قتل نظامیان پیشین اعتراض کردند، اما طالبان بیتوجه بی این اعتراضها، به اقدامهای خود علیه نظامیان پیشین ادامه میدهند.
ایالات متحده آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی شماری از همکاران سابق خود را از افغانستان خارج کردند، اما بیشتر نظامیان و افسران که در خطوط جنگ با طالبان مواجه بودند، همچنان در افغانستان باقی ماندهاند. صدها تن از نظامیان پیشین برای در امان ماندن از اقدامهای طالبان به کشورهای ایران و پاکستان پناه بردند، اما بهدلیل نبود کار و زمینههای اقامت قانونی دوباره به افغانستان برگشتند.