موسسه اقتصاد و صلح شاخص جهانی تروریسم سال ۲۰۲۲ را منتشر کرد. در این شاخص، افغانستان برای چهارمین سال متوالی، مقام نخست را در میان کشورهای آسیبدیده و متضرر از تروریسم به خود اختصاص داد و پاکستان که سال قبل از آن، در جایگاه دهم بود، به جایگاه ششم صعود کرد.
در شاخص جدید، وضعیت کشورهای جهان به لحاظ وقوع حملات تروریستی در سال ۲۰۲۲ بررسی شده است. این شاخص به صورت کلی در مقایسه با سال ۲۰۲۱ کاهش در میزان قربانیان حملات تروریستی را نشان میدهد. با این حال، برخی از کشورهای آسیایی مانند پاکستان نسبت به سال گذشته با میزان بیشتری از حملات تروریستی مواجه بودهاند.
بر اساس دریافتهای موسسه اقتصاد و صلح، در سال ۲۰۲۲ در نتیجه حملات تروریستی در افغانستان، ۶۳۳ مورد مرگ ثبت شده است که «کمترین میزان تلفات از سال ۲۰۰۷ به این سو را نشان میدهد». در گزارش این موسسه آمده که حوادث تروریستی در افغانستان ۷۵ درصد کاهش یافته و نسبت به سال قبل ۵۸ درصد کمتر تلفات داشته است. بهگزارش این موسسه، از مجموع تلفات ناشی از تروریسم در سراسر جهان در سال ۲۰۲۲، نه درصد آن در افغانستان رخ داده است که نسبت به ۲۰ درصد ثبتشده در سال گذشته، کاهش نشان میدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یکی از دلایل کاهش حملات تروریستی در افغانستان را میتوان به قدرت رسیدن طالبان در این کشور دانست؛ زیرا در سالهای گذشته، بخش بزرگی از حملات تروریستی در افغانستان را گروه طالبان انجام میداد که هدف آن تحت فشار قرار دادن دولت پیشین افغانستان بود. با به قدرت رسیدن این گروه در افغانستان این حملات نیز متوقف شدند، اما حملات تروریستی گروه داعش به منظور جنگ با طالبان و مردم افغانستان همچنان ادامه دارد.
سال ۲۰۲۲ در افغانستان تحت سلطه طالبان تروریسم همچنان به طور گستردهای وجود داشت و دستکم در ۲۶ استان افغانستان وقوع حوادث تروریستی به ثبت رسید. در گزارش شاخص جهانی تروریسم آمده که بیشترین حملات تروریستی سال ۲۰۲۲ در کابل رخ داده و بیشتر تلفات ناشی از حملات گروه داعش خراسان بوده است.
بر اساس این گزارش، داعش خراسان در افغانستان در حال رشد و تقویت است و تنها در سال ۲۰۲۲، مسئول ۱۱۵ حمله تروریستی بوده که به مرگ ۴۲۲ تن در این کشور منجر شده است. پرتلفاتترین حملات داعش در سال ۲۰۲۲، حمله به دو مسجد شیعیان در قندهار و قندوز بود که هر کدام جان بیش از ۵۰ غیرنظامی را گرفت.
میزان حملات انتحاری و بمبگذاریها و نیز تلفات ناشی از آنها در سال ۲۰۲۲ در افغانستان، کاهش قابلملاحظهای را نشان میدهد، اما موسسه اقتصاد و صلح در گزارشی مفصل در مورد شاخص جهانی مبارزه با تروریسم تصریح میکند که این مقایسه تنها حملات تروریستی را در برمیگیرد و «به این معنا نیست که امنیت و صلح در افغانستان برقرار است». این مرکز به کشتارهای خودسرانه طالبان، شکنجه و آدمرباییهای خودسرانه آنان و ردیابی نظامیان پیشین و سربهنیست کردن آنان اشاره کرد و نوشت که وضعیت امنیتی در افغانستان تنها متاثر از حملات گروههای تروریستی نیست.
در همین حال، برخلاف افغانستان، در پاکستان میزان حملات تروریستی سال ۲۰۲۲ نسبت به سال گذشته افزایش نشان میدهد. این کشور که در سال ۲۰۲۱ در شاخص جهانی تروریسم در مقام دهم و در رده «بالا» قرار داشت، در سال ۲۰۲۲ به مقام ششم و رده «بسیار بالا» رسید.
سلطه طالبان بر افغانستان و در پی آن، تقویت گروه شبهنظامی مخالف دولت پاکستان به نام تحریک طالبان پاکستان سبب شد در یک سال گذشته دهها حمله تروریستی پرتلفات در این کشور رخ دهد. دولت پاکستان هنوز نتوانسته است در جنگهای چریکی با طالبان پاکستانی به نتیجه برسد. از سوی دیگر مذاکرات دولت پاکستان با این گروه که با میانجیگری طالبان افغانستان در تابستان سال ۲۰۲۲ برگزار شد هم نتیجه مثبتی در پی نداشت.