کمبود نیروی کار ماهر در آلمان این کشور را وادار کرد در سیاستهای مهاجرتیاش تجدیدنظر کند و طرحی که وزارتخانههای کار و کشور آلمان در خصوص تغییر قوانین مهاجرتی بهطور مشترک آماده کرده بودند، روز چهارشنبه در دولت تصویب شد. این طرح که بر آسانگیری بیشتر در جذب نیروی کار متمرکز است، اکنون پس از تصویب در دولت، باید هر دو مجلس آلمان نیز تصویب شود.
لایحه جدید بخشی از بسته جامع مهاجرتی آلمان است که ائتلاف حاکم میگوید بر مبنای آن، قوانین مهاجرت به آلمان و اخذ اقامت و شهروندی این کشور بهروز میشود. آخرین بهروزرسانی قوانین مربوط به جذب نیروی کار ماهر در آلمان مربوط به مارس ۲۰۲۰ بود؛ زمانی که آلمان به رهبری آنگلا مرکل اداره میشد.
به گزارش دویچهوله، بر اساس تخمین پیشنویس لایحه جدید، جذب نیروی کار ماهر از کشورهای غیر اتحادیه اروپا میتواند تا ۶۰ هزار نفر در سال افزایش پیدا کند. این تقریبا دو برابر میزان مهاجرت نیروی کار به آلمان پیش از همهگیری در سال ۲۰۱۹ است.
چنانچه لایحه جدید دولت به قانون تبدیل شود، امتیاز متقاضیان مهاجرت در پنج دسته مدرک تحصیلی، مهارت زبان آلمانی، تجربه شغلی، شرایط سنی و ارتباط با آلمان تقسیمبندی و بررسی میشود. منظور از ارتباط با آلمان، داشتن بستگانی در این کشور است.
وزیر کار آلمان دسامبر ۲۰۲۲ هنگام رونمایی از طرح جدید، گفت اگر افراد واجد شرایط دو یا سه مورد از این امتیازها را داشته باشند، با نگاه دقیقتری بررسی میشوند.
هدف از تغییرات جدید در قوانین مهاجرتی آلمان این است که موانع مختلفی که جذب نیروی کار ماهر به این کشور را دشوار کرده است، کاهش یابند. برلین میگوید تعداد مشاغل خالی در سه ماه پایانی سال ۲۰۲۲ به ۱.۹۸ میلیون شغل رسید که این بالاترین رکورد ثبتشده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
لایحه جدید را هوبرتوس هیل، وزیر کشور، و نانسی فایزر، وزیر کار آلمان، به کابینه این کشور ارائه کردند. هیل در توضیح جزئیات این طرح گفت که سیستم جدید سه ستون دارد؛ اولین مورد مختص کسانی است که پیشنهاد شغلی در آلمان دارند. به گفته او این افراد راحتتر میتوانند به آلمان مهاجرت کنند. ستون بعدی نیز بر اهمیت مدرک تحصیلی استوار است و رکن سوم، بر فرصتهایی که آلمان برای نیروی کار ماهر ایجاد میکند، متمرکز میشود؛ به این معنا که این سیستم بر اساس امتیازبندی عمل میکند و اگر کسی در مقولههایی مانند تجربه کاری، مدرک تحصیلی، مهارت زبان آلمانی، سن و روابط با آلمان امتیاز خوبی کسب کند، احتمالا واجد شرایط در نظر گرفته میشود.
بر اساس لایحه جدید، به افرادی که دارای مدرک تحصیلی و قرارداد کاریاند، کارت آبی اتحادیه اروپا داده میشود که به آنان اجازه میدهد حداکثر چهار سال در اتحادیه اروپا بمانند. درآمد سالانه موردنیاز برای واجد شرایط بودن این امر نیز از سطح فعلی آن کمتر خواهد شد.
لایحه جدید به متخصصان فناوری اطلاعات با تجربه شغلی مرتبط این امکان را میدهد که حتی اگر مدرک دانشگاهی نداشته باشند، کارت آبی اتحادیه اروپا را دریافت کنند. آن دسته از متخصصانی که دارای مدرک تحصیلی معتبر یا گواهی تجاریاند نیز مجاز خواهند بود در بخشهایی غیر از مواردی که مدرک موردنیاز است، کار کنند.
برلین میگوید قانون جدید با هدف تسهیل زندگی خانوادههای آلمانی و دستیابی کارگران به اقامت دائم اعمال میشود. برمبنای این لایحه، اتباع خارجی با تجربه شغلی کافی و اخذ صلاحیت از کشور مبدا اجازه کار در آلمان را خواهند داشت؛ حتی اگر مدارک حرفهای آنان در آلمان به رسمیت شناخته نشده باشند. با این حال، از آن افراد خواسته میشود مدرکی مبنی بر سطوح مناسب حقوق خود ارائه دهند.
علاوه بر این، افرادی که به دنبال یافتن شغل طولانیمدتاند، میتوانند بهطور موقت تا ۲۰ ساعت در هفته کار کنند. در نهایت افرادی، که مدرک تحصیلی و گواهینامه حرفهای دارند نیز میتوانند تا یک سال در آلمان بمانند و به دنبال کار بگردند.