پریسا جهانفکریان و رضا روحی؛ دو ملی‌پوش سابق وزنه‌برداری ایران در تیم پناهندگان

نخستین زنی که در تاریخ وزنه‌بردای ایران موفق به کسب سهیمه المپیک شد و نخستین زن ایرانی که مدال جهانی وزنه‌برداری کسب کرد، هردو پناهنده شده‌اند

پریسا جهانفکریان و رضا روحی - 

Instagram/parisa.jahanfekr

فدراسیون جهانی وزنه‌برداری روز جمعه ۱۸ فروردین، اعلام کرد که تیم پناهندگان این فدراسیون با سه ورزشکار مرد و چهار ورزشکار زن، به همراه یک مربی، در مسابقات جهانی این رشته شرکت خواهند کرد.

پریسا جهانفکریان، قهرمان سابق وزنه‌برداری زنان ایران در دسته فوق سنگین، و همچنین رضا روحی، عضو سابق تیم ملی وزنه‌برداری ایران در دسته ۱۰۵ کیلوگرم، در تیم پناهندگان فدراسیون جهانی وزنه‌بردای حضور دارند.

پریسا جهانفکریان، وزنه‌بردار ۲۸ ساله اهل یاسوج که به‌عنوان نخستین زن تاریخ وزنه‌برداری ایران توانسته بود جواز حضور در مسابقات المپیک را کسب کند، اردیبهشت ۱۴۰۱ به‌دلیل وجود قوانین سرکوبگرایانه علیه زنان ورزشکار و نداشتن مجوز و محل تمرین، به آلمان مهاجرت کرد.

او در مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۱۹ نهم شد، در قهرمانی جهان ۲۰۱۹ بیست‌ویکم شد و در آخرین مسابقه قطرکاپ ۲۰۱۹ نیز به مقام هفتم رسید.

رضا روحی، قهرمان اردبیلی دسته فوق‌سنگین وزنه‌برداری ایران در سال ۱۳۹۸ که پیش از این پیراهن تیم ملی وزنه‌برداری ایران را بر تن داشت نیز در سال ۱۴۰۱ و به‌دلیل «حمایت نکردن کافی از وزنه‌برداران و نگرانی از آینده»، به بریتانیا مهاجرت کرد.

یکتا جمالی، دیگر ملی‌پوش وزنه‌بردار ایران و نخستین مدال‌آور تاریخ وزنه‌برداری زنان ایران در مسابقات جهانی، نیز هم‌زمان با پریسا جهانفکریان، در کشور آلمان پناهنده شد.

حالا پریسا جهانفکریان (ایران/ آلمان) کلمنتین میوکئوگنی نومبیسی (کامرون/ فرانسه)، آلین دو سوزا (برزیل/ آمریکا) و مونیک لیما د آراوژو (برزیل/ آمریکا) وزنه‌برداران زن تیم پناهندگان و آدریل گارسیا (کوبا/ ایتالیا)، فوآز محمدصالح حسین (یمن/ عربستان سعودی) و رضا روحی (ایران/ بریتانیا) وزنه‌برداران مرد تیم پناهندگان‌اند.

پاتریک بتمبورگ، مربی تیم‌های وزنه‌برداری جوانان و نوجوانان سوئد، مربی تیم پناهندگان خواهد بود. تیم پناهندگان با نام اختصاری دابلیوآرتی (WRT) از پرچم رسمی فدراسیون جهانی وزنه‌برداری استفاده خواهد کرد و تابع قوانین ضد دوپینگ است. هزینه‌های این تیم نیز از طریق حمایت‌کنندگان مالی فدراسیون جهانی وزنه‌برداری تامین خواهد شد.

شمار ورزشکاران ملی‌پوشی که در چهار دهه گذشته از ایران مهاجرت کرده و با پرچم دیگر کشور‌ها در رقابت‌های ورزشی حاضر شده‌اند، از مرز ۶۶ نفر گذشته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عاطفه احمدی، پرچمدار تیم ایران در المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن، جزو آخرین ورزشکارانی ایرانی بود که برای همیشه کشورش را ترک کرد و در کشور آلمان پناهنده شد. احمدی تنها زن ایرانی شرکت‌‌کننده در المپیک زمستانی پکن بود که پنج مدال آسیایی و چند مدال طلای رقابت‌های بین‌المللی اسکی آلپاین ترکیه را در کارنامه دارد.

در سال‌های اخیر، ورزشکاران ملی‌پوش زیادی در ایران، به دلایلی همچون «نارضایتی از پرداخت‌های مالی، مدیریت فدراسیون‌ها و توسعه‌نیافتگی ورزش حرفه‌ای»، «الزام به رعایت حجاب اجباری» و «اجبار به انصراف از رقابت با ورزشکاران اسرائیلی»، به عضویت تیم‌های ملی کشورهای دیگر درآمدند، که از جمله می‌توان به سعید ملایی، کیمیا علیزاده، سارا خادم‌الشریعه، آرین ساعدپناه، یکتا جمالی، علی قربانی، نوید زنگنه، سامان طهماسبی، صباح شریعتی، علیرضا فیروزجا، میترا حجازی‌پور و غزل حکیمی‌فرد اشاره کرد.

 نخستین مهاجرت ورزشی در جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۲ اتفاق افتاد و از اواخر سال ۱۳۸۸ تا اوایل ۱۳۸۹، از اواخر سال ۱۳۹۲ تا اوایل ۱۳۹۳، سال ۱۳۹۶ و سپس از سال ۱۳۹۸ و تاکنون، مهاجرت ورزشکاران از ایران با افزایشی چشمگیر مواجه شده است.

بیشتر از ورزش