آلودگی هوا باعث بروز بیماریهای مهمی نظیر آسم، انسداد ریوی و مشکلات قلبی و عروقی میشود، اما ابتلا به سرطان ریه در افرادی که حتی یک نخ سیگار هم نکشیدهاند، همواره پرسشبرانگیز بوده است. در مکانهایی که تراکم ذرات ریز در آنها زیاد است، میزان ابتلا به سرطان ریه و انواع دیگر سرطان نیز بالا است. مطالعه تازهای نشان میدهد که آلودگی هوا بدون ایجاد جهش سلولی، باعث بروز سرطان ریه میشود.
نیویورکپست با اشاره به این مطالعه که بهتازگی در نشریه نیچر (Nature) منتشر شد، مینویسد: پژوهشگران دریافتند که قرارگرفتن در معرض آلودگی هوا، رشد تومور را در بافتهای دارای سلول جهشیافته تقویت میکند.
به گفته پروفسور چارلز سوانتون، از موسسه فرانسیس کریک لندن و از نویسندگان این مطالعه، جهشهای سرطانزا که معمولا غیرفعالاند، به مرور زمان انباشته میشود. نویسندگان این مطالعه نشان میدهند که آلودگی هوا، این سلولها را در ریه فعال میکند و باعث رشد و گسترش آنها میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نوشته نیویورکپست، آلودگی هوا در سراسر جهان، علت حدود ۹ میلیون مرگ «پیشگیریشدنی» است. آمار سازمان بهداشت جهانی نیز حاکی از آن است که ۹۹ درصد از مردم دنیا هوای مسموم تنفس میکنند.
معمولا افراد سیگاری به را مبتلا میشوند، اما آلودگی هوا نیز میتواند به بروز این بیماری مرگبار بینجامد.
سرنا نیک زینل، متخصص ژنتیک پزشکی از دانشگاه کمبریج، در بیانیهای گفت: «تماس با عوامل سرطانزا باعث بروز سرطان میشود؛ بیآنکه هیچ آسیبی به دیانای وارد شود.» او در ادامه افزود: «هر عامل سرطانزایی، جهشزا نیست.»
گروه پژوهشی پروفسور سوانتون اطلاعات زیستمحیطی و همهگیرشناختی کشورهای تایوان، کره جنوبی، کانادا و بریتانیا را با تمرکز بر افرادی دارای جهش در ژن ئیجیافآر (EGFR) که به گفته آنان در افراد غیرسیگاری بیشتر است، جمعآوری کردند.
آنان با بازسازی جهش ژنی در موش، موشهایی را در معرض آلودگی هوا یا ذرات معلق پیام 2.5 (PM2.5) قرار دادند و دریافتند که بدون جهش سلولی، افزایش التهاب در آنها رخ میدهد.
الن بالمین، سرطانپژوه دانشگاه کالیفرنیای سانفرانسیسکو، در بیانیهای گفت: «سازوکار اصلی که از طریق آن، آلودگی هوا باعث سرطان میشود، القای جهشهای جدید ژنی نیست. التهاب پایدار که مزمن شود، میتواند در تبدیل سلولهای جهشیافته به تومور موثر باشد.»
نام پیام۲.۵ که برگرفته از اندازه ذرات معلق به قطر ۲.۵ میکرومتر یا کمتر است، موجب بیماریهایی نظیر حمله قلبی و سکته مغزی میشود. این ذرات آلاینده که در نتیجه احتراق سوخت وسایل نقلیه و گازهای گلخانهای نیروگاهها تولید میشود، آنقدر ریز است که وارد ریه، و در نتیجه وارد جریان خون میشود و در ابتلا به سرطان ریه، جهش ژنتیکی و توسعه تومورهای ریوی موثر است.
اما پژوهشگران دریافتند که برخی از سلولهای ایمنی که به محل التهاب هجوم میآورند، پروتئین تحریککننده التهاب به نام IL-1B در خود دارند. با مسدود کردن این پروتئین، بروز سرطان ریه در موشها کاهش یافت.
سوانتسون گفت: «سازوکاری که شناسایی کردهایم، درنهایت کمک میکند که راههای بهتری برای پیشگیری و درمان سرطان ریه در غیرسیگاریها پیدا کنیم. اگر بتوان جلو رشد سلولها را در واکنش به آلودگی هوا گرفت، خطر سرطان ریه را نیز میتوان کاهش داد.»