تلاش سعودی‌ها برای احیای روابط اتحادیه عرب با سوریه ادامه دارد

عربستان سعودی و امارات متحده عربی می‌کوشند تا روابط دیپلماتیک کشورهای عربی را با سوریه عادی کنند، اما کشورهایی مثل مصر و مراکش و قطر با این رویکرد همراهی نمی‌کنند

تصویری از نشست اضطراری اتحادیه عرب در روز ۵ آوریل، قاهره -- AFP

روزنامه فایننشال‌تایمز با انتشار گزارشی در روز جمعه، ۱۴ آوریل ۲۰۲۳، از برگزاری نشست مشورتی برخی وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در شهر جده، واقع در عربستان سعودی، خبر داد. به‌گزارش این روزنامه، هدف از برگزاری این نشست رایزنی در مورد لغو تعلیقِ عضویت سوریه از اتحادیه عرب بود. 

پس از آغاز انقلاب مردم سوریه علیه حکومت خانواده اسد، دولت بشار اسد تصمیم گرفت تا با همکاری نیروهای وابسته به نظام جمهوری اسلامی ایران، سرکوبی خونین را به سوری‌ها تحمیل کند؛ سرکوبی که زمینه وقوع یکی از طولانی‌ترین، خشن‌ترین و پر تلفات‌ترین جنگ‌های داخلی قرن ۲۱ را فراهم آورد. 

از این‌رو، پس از سرکوب‌های سال ۲۰۱۱ در سوریه، کشورهای عضو اتحادیه عرب نیز تصمیم گرفتند تا عضویت سوریه در این اتحادیه را به حالت تعلیق درآورند و این تصمیم را تا امروز نیز ادامه داده‌اند. با این‌حال برخی کشورهای عضو این اتحادیه، به‌رهبری عربستان سعودی، تمایل خود را در ماه‌های اخیر، خاصه پس از وقوع زلزله بزرگ ترکیه و سوریه، به عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با سوریه اعلام کردند؛ موضوعی که طرح آن با مخالفت برخی از کشورهای عربی، از جمله قطر، مراکش و یمن، مواجه شد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به‌عنوان مثال خبرگزاری رویترز، روز پنجشنبه نوشت شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر، اعلام کرد کشور متبوعش همچنان با حضور مجدد سوریه در اتحادیه عرب مخالف است و تا زمان پیدا شدن یک راه‌حل سیاسی در مورد بحران فعلی در سوریه به مخالفت خود با عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، ادامه خواهد داد. 

حالا روزنامه فایننشال‌تایمز می‌نویسد جلسه مشورتی وزرای خارجه کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و همتایان مصری، اردنی و عراقی خود در روز جمعه تنها چند روز پیش از آغاز سفر بشار اسد به عربستان سعودی انجام شد، بلکه این گروه از کشورها در رابطه با عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با سوریه به نوعی اجماع دست یابند. 

این روزنامه در عین‌حال از قول برخی منابع مطلع نوشت، مقام‌های پادشاهی عربستان سعودی در حال بررسی عواقب دعوت از دولت بشار اسد به‌منظور حضور در جلسه این اتحادیه‌اند؛ نشستی که بر پایه اطلاعات منتشر شده قرار است در نوزدهم ماه مه سال جاری در شهر ریاض، پایتخت عربستان سعودی، برگزار شود. 

از سوی دیگر کشورهای مخالف عادی‌سازی روابط با سوریه استدلال می‌کنند مشکلاتی که باعث شد اتحادیه عرب عضویت این کشور را تعلیق کند، از جمله سرکوب و کشتار غیرنظامیان، همچنان در حال انجام است و تا زمانی که میلیون‌ها تن از مردم سوریه آواره و بی‌خانمان‌اند نمی‌توان مشکلات داخلی این کشور را حل شده تلقی کرد.

برخی ناظران بین‌المللی می‌گویند عادی‌سازی روابط کشورهای عرب با بشار اسد می‌تواند خشم ایالات متحده آمریکا را در پی داشته باشد و روابط این گروه از کشورهای عربی با آمریکا را دستخوش تلاطم کند؛ هرچند ایالات متحده تا اینجای کار از خود خویشتنداری نشان داده و به‌عنوان مثال، پس از سفر بشار اسد به امارات متحده عربی در سال جاری و سال ۲۰۲۲ هیچ واکنشی از خود نشان نداد. 

در میان کشورهای عربی مصر نیز مخالفت‌های خود با دولت بشار اسد را به‌صورت مشروط کنار گذاشته اما عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با سوریه را به یافتن یک راه‌حل سیاسی قابل مشاهده برای بحران موجود در این کشور منوط کرده است.

بیشتر از جهان