درگیریها در سودان ادامه دارد و برخی منابع از افزایش شمار کشتهشدگان خبر دادهاند.
خبرگزاری رویترز به نقل از اتحادیه پزشکان سودان نوشت که در نتیجه درگیریهای جاری در آن کشور، تاکنون در سراسر سودان دستکم ۵۶ نفر کشته شده و بیش از ۲۰۰ نفر مجروح شدند.
اتحادیه پزشکان گفت مشخص نیست که کشتهشدگان غیرنظامی بودند یا نیروهای مسلح.
منابعی در سازمان ملل متحد نیز گفتهاند که شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه ۱۷ آوریل درباره سودان تشکیل جلسه میدهد.
اعضای نیروهای پشتیبانی فوری و ارتش سودان در طول روز شنبه در خارطوم و شهرها و مناطق دیگر سودان و در تلاش برای حفظ قدرت رو در روی هم قرار گرفتند و به یکدیگر شلیک کردند.
یک گروه شبهنظامی در سودان روز شنبه اعلام کرد که کاخ ریاستجمهوری، اقامتگاه رئیس ارتش و فرودگاه بینالمللی خارطوم را تصاحب کرده است. اما ارتش سودان گفت کار هنوز تمام نشده و به مقابله با این کودتا ادامه خواهد داد.
گروهی که این کودتا را انجام داده است، «نیروهای پشتیبانی فوری» نام دارد؛ گروهی شبهنظامی با بیش از ۱۰۰ هزار سرباز که اولین بار در سال ۲۰۰۳ از طرف دولت سودان به راه انداخته شده بود تا در جنگ دارفور مشارکت کند. هسته اصلی این گروه نیروهای موسوم به «جنجوید» بودند که متشکل از قبایل عرب سوداناند و در جریان دارفور و تخاصمهای سایر کشورها همچون چاد دست به جنایات جنگی متعددی زدند.
این گروه میگوید ارتش سودان حمله به آنها را آغاز کرده و آنها در دفاع از خود، کودتا کردند. «نیروهای پشتیبانی فوری» در ضمن گفتند که کنترل فرودگاه مروی در شمال کشور و البعید در غرب کشور را هم به دست گرفتهاند. اما ارتش منکر بخشی از این خبر شد و گفت فرودگاه مروی به دست شبهنظامیها نیفتاده است.
ارتش سودان در حالی هرگونه احتمال مذاکره یا گفتوگو با گروه کودتاگر «نیروهای پشتیبانی فوری» را رد کرده است که برخی چهرههای داخلی و همچنین مقامهای بینالمللی خواستار خویشتنداری و جلوگیری از پیشروی بیشتر درگیریها شدهاند. صفحه فیسبوکی متعلق به ارتش سودان نوشت «تا وقتی که گروه شبهنظامی نیروهای پشتیبانی فوری منحل نشود، هیچگونه مذاکره یا گفتوگویی در کار نخواهد بود.
هادی ادریس، عضو شورای حکومتی سودان از ارتش و نیروهای پشتیبانی فوری خواست تا درگیری را متوقف کنند و نگذارند کشور به طور کامل سقوط کند. یاسر العطا، یک عضو دیگر این شورا نیز به شبکه خبری اسکای عربی گفت که شرایط در سودان به نقطه بیبازگشت رسیده است. او گفت که این وضع محصول خودخواهی محمد حمدان دقلو، سرکرده نیروهای پشتیبانی فوری است.
وزیران خارجه عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ایالات متحده آمریکا درباره سودان تلفنی گفتوگو کردند. اتحادیه آفریقا نیز خواستار آتشبس فوری شده است.
وزیران خارجه ایالات متحده آمریکا #عربستان سعودی و امارات متحده عربی روز شنبه در تماس تلفنی مشترک درباره وضعیت #سودان تلفنی مذاکره کردند.خبرگزاری رسمی عربستان سعودی نوشت ، وزیران خارجه این سه کشور خواستار توقف درگیریهای نظامی در سودان و بازگشت طرفهای درگیری به چارچوب توافق شدند pic.twitter.com/Dnu6nOYSa4
— independentpersian (@indypersian) April 15, 2023
اتحادیه آفریقا در بیانیهای نوشت: «امروز که همه چیز به طرز خطرناکی از کنترل خارج شد و خشونتهای مسلحانه به عنوان راهی برای حل مناقشات سیاسی جلوه کرد، رییس کمیسیون اتحادیه آفریقا از طرفهای درگیر و بهویژه نیروهای پشتیبانی فوری، میخواهد تا فورا به تخریب کشور و وحشتافکنی در میان مردم و وقوع حمام خون در ده روز آخر ماه رمضان پایان دهند.»
از سویی گروه شبهنظامی «نیروهای پشتیبانی فوری» ساعاتی پیش با انتشار ویدیویی ادعا کرد که سربازان مصری در مروی در شمال سودان، تسلیم آنان شدهاند. ارتش مصر گفته است که نیروهای مصر برای شرکت در رزمایش مشترک با نیروهای سودانی به آن کشور رفتهاند. ارتش مصر همچنین گفت که با مقامهای سودانی برای تضمین امنیت نیروهای مصر در تماس است.
در این ویدیو مردان ملبس به لباس نظامی روی زمین نشستهاند و به زبان عربی مصری با اعضای نیروهای پشتیبانی فوری صحبت میکنند.
این شبهنظامیان ارتش را متهم میکنند که به دست طرفداران عمر بشیر، رئیسجمهوری مخلوع، افتاده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ارتش سودان اعلام کرد که نیروی هوایی این کشور مشغول عملیات علیه شبهنظامیها است. پزشکان میگویند حداقل سه شهروند غیرنظامی در درگیریهای محلات کشته شدند.
ژنرال عبدافتاح البرهان، رئیس ارتش سودان، گفت هیچیک از نیروهای شبهنظامی امکان ورود به مرکز فرماندهی ارتش را پیدا نکردهاند و تمامی «مکانهای راهبردی» تحت کنترل ارتشاند. البرهان که رئیس «شورای حاکمیت» هم است، درون ستاد مرکزی ارتش زندگی میکند. شبهنظامیها صبح شنبه به اقامتگاه او هم حمله کردند.
کشورهای مختلف جهان خواهان پایان درگیریها در سودان شدند. جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از نیروهای مختلف در سودان خواست «بلافاصله خشونت را متوقف کنند». سفیر آمریکا در سودان گفت در خانه پناه گرفته است و از سایر شهروندان آمریکا در سودان نیز خواست مانند او عمل کنند. سفارت هند در خارطوم نیز از شهروندانش خواست از خانه خارج نشوند.
وزیر امور خارجه عربستان سعودی از طرفهای درگیر در سودان خواست از تشدید تنش خودداری کنند و منافع مردم کشورشان را در اولویت قرار دهند. شاهزاده فیصل بن فرحان افزود دو طرف باید به چارچوب توافق برای دستیابی به راه حل سیاسی بازگردند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، شامگاه جمعه از ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی فوری» خواست تا فورا به درگیریها خاتمه دهند و راه را برای گفتوگو هموار کنند.
وزارت خارجه مصر نیز خواستار خویشتنداری طرفین شد.