پانزدهمین هفته تظاهرات هزاران اسرائیلی؛ «بیایید دموکراسی را نجات دهیم»

مخالفان در تل‌آویو و شهرهای کوچک‌تر اسرائیل بار دیگر علیه اصلاحات قضایی مد نظر نتانیاهو تجمع کردند

هزاران اسرائیلی اواخر روز شنبه مانند هفته‌های گذشته، به خیابان‌های تل‌آویو آمدند تا به اصلاحات قضایی مدنظر دولت اعتراض کنند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، معترضان که اصلاحات قضایی دولت بنیامین نتانیاهو را «حمله به دموکراسی» می‌دانند، برای پانزدهمین هفته متوالی مخالفتشان را با آنچه نخست‌وزیر اسرائیل در نظر دارد، اعلام کردند.

این تظاهرات جدید پس از آن برگزار شد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل، ۲۷ مارس، پس از هفته‌های متوالی تظاهرات مخالفان، توقف موقت رسیدگی به این لایحه را اعلام کرد تا امکان گفت‌وگو در مورد اصلاحاتی که در پارلمان در حال انجام است، فراهم شود. به گفته برخی از کارشناسان، او امیدوار بود با این مکث کوتاه‌مدت بتواند مخالفان را آرام و آنان را از مخالفت منصرف کند؛ انتظاری که تظاهرات گسترده شنبه‌شب نشان داد، محقق نشده است.

تصاویر منتشرشده از گردهمایی اسرائیلی‌ها در تل‌آویو تعداد بی‌شماری از پرچم‌ها و تابلوهایی را نشان می‌دهد که شعارهایی از قبیل «بیایید دموکراسی را نجات دهیم» بر آن‌ها نقش بسته‌اند. در همین حال، برخی از خبرنگاران از انفجار بمب‌های دودزا و روشن کردن مشعل خبر دادند.

افزون بر تل‌آویو، تظاهرات کوچک‌تری هم در بندر شمالی حیفا و همچنین جلو خانه یاریو لوین، وزیر دادگستری اسرائیل، برگزار شد.

لایحه‌ای که معترضان را به خیابان‌ها کشانده است، در صورت تصویب شدن، اختیارات دیوان عالی را محدود می‌کند و به سیاستمداران در انتخاب قضات اختیارات بیشتری می‌دهد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دولت نتانیاهو که ائتلافی بین حزب لیکود، متحدان یهودی راست افراطی و افراطیان ارتدوکس است، استدلال می‌کند که این تغییرات برای ایجاد توازن مجدد بین قانون‌گذاران و قوه قضاییه لازم‌اند. اما معترضان معتقدند چنین تغییراتی راه فساد را برای سیاستمداران هموار می‌کنند و دموکراسی در اسرائیل را به خطر می‌اندازند.

تظاهرات روز شنبه یک روز پس از آن برگزار شد که موسسه مودیز، سازمان رتبه‌بندی ایالات متحده، اعلام کرد چشم‌انداز اسرائیل از وضعیت «مثبت» به وضعیت «پایدار» تنزل یافته است. موسسه مودیز در گزارش خود درباره وضعیت اسرائیل، اشاره کرد: «شیوه‌ای که دولت تلاش می‌کند اصلاحات قضایی را بدون اجماع گسترده به اجرا درآورد، نشان‌دهنده تضعیف قدرت ساختاری است.»

بحران داخلی پیش‌آمده سر اصلاحات قضایی، دوپارگی و اختلاف‌ها در اسرائیل را به بالاترین میزان آن از زمان تاسیس این کشور رسانده است. معترضان می‌گویند آن‌ها برای دفاع از «روح یک ملت» مبارزه می‌کنند و اصلاحات موردنظر نتانیاهو را چالشی جدی برای آرمان‌های «دموکراتیک» اسرائیل می‌دانند. این در حالی است که دولت اسرائیل آنان را «آنارشیست‌‌هایی» می‌خواند که به دنبال سرنگونی رهبری‌اند که از یک «انتخابات دموکراتیک» برآمده است.

نخست‌وزیر اسرائیل که با اتهام‌های کلاهبرداری، سوءاستفاده از اعتماد عمومی و دریافت رشوه (در سه مورد مجزا، اما مرتبط با شرکای ثروتمند و غول‌های رسانه‌ای قدرتمند) روبرو است، ارتکاب این تخلف‌ها را رد می‌کند و این اتهام را که اصلاحات موردنظر او راهی برای دور زدن بررسی پرونده اتهاماتش است، وارد نمی‌داند.

بیشتر از جهان