محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، روند مذاکرات میان تهران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را «در حال پیشرفت» خوانده است و میگوید هیئتهای فنی و کارشناسی هر روز بین ایران و آژانس در رفتوآمدند و درباره نتایج کار بهموقع گزارش داده خواهد شد.
این اظهارات محمد اسلامی روز چهارشنبه، ۳۰ فروردین، و یک روز پس از آن بیان میشوند که وزیران امور خارجه کشورهای گروه هفت در پایان نشست سهروزه در ژاپن، بر خواسته پیشین خود تاکید کردند و گفتند که توسعه برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد.
در این بیانیه مشترک، با یادآوری الزام تهران به پایبندی به تعهدات بینالمللی خود از جمله پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای، از جمهوری اسلامی خواسته شد به همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه دهد.
اعضای گروه هفت ضمن اشاره به «غنیسازی بالای ۸۰ درصد» اورانیوم در ایران، تهران را متهم کردند که فعالیتهای هستهای خود به شکل «خطرناکی» دنبال میکند؛ تا جایی که به مرحله کاربرد نظامی بسیار نزدیک شده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران میانه اسفندماه در بیانیهای، اعلام کردند که تهران آماده است تا به منظور رسیدگی به «مسائل پادمانی» باقیمانده دسترسی و اطلاعات بیشتری در اختیار بازرسان آژانس قرار دهد.
این بیانیه ساعاتی پس از پایان سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران صادر شد. رویترز پیشتر به نقل از گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشته بود که رافائل گروسی «منتظر اجرای سریع و کامل بیانیه مشترک است».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با انتقاد از تهدیدهای اسرائیل یا آمریکا، هرگونه حمله به تاسیسات هستهای ایران را «غیرقانونی» خوانده بود. اقدامی که واکنش تند بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، را به دنبال داشت و نتانیاهو با «بیارزش» خواندن سخنان گروسی، گفت که او «فردی شایسته» است که «اظهارات ناشایستی» بیان کرده است.
با اینکه رافائل گروسی در نشست شورای حکام در وین اعلام کرد که ایران نظارت بیشتر و راستیآزمایی تعهداتش را پذیرفته است، اطمینان نداد که تهران به اجرای این توافق متعهد باشد. این تردید آلمان، فرانسه و بریتانیا را بر آن داشت تا در بیانیهای مشترک که به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کردند، خواستار همکاری فوری ایران با آژانس برای حل مسائل موردتوافق شوند. آنها با ابراز نگرانی از تشدید برنامه هستهای ایران، اعلام کردند که اقدامهای تهران جمهوری اسلامی را از تعهدات خود در توافق برجام دور کرده است.
اشاره آنها به خبرهای منتشرشده در مورد «غنیسازی بالای ۸۰ درصدی اورانیوم» در سایت فوردو است که به ادعای آنها، این درصد غنیسازی هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد.
جمهوری اسلامی با رد چنین ادعایی، هدف از انتشار خبرهایی از این دست را «سیاسی و با انگیزه سیاهنمایی» میداند. به گفته بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی، «آنچه در روند غنیسازی حائز اهمیت است، محصول و تولید نهایی است که ایران تاکنون برای بالاتر از ۶۰ درصد اقدام نکرده است».