بحران سودان؛ دبیرکل سازمان ملل می‌گوید سودان «در لبه پرتگاه» است

آنتونی بلینکن هشدار داد، این خطر وجود دارد که گروه واگنر روسیه درگیری‌ها را در سودان تشدید کند

در حالیکه کشورهای خارجی به تخلیه شهروندان خود از سودان مشغول‌‌اند، دوشنبه، ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت)، دبیرکل سازمان ملل متحد  گفت که پس از ۱۰ روز درگیری خشونت‌بار بین نیروهای رقیب، سودان «در لبه پرتگاه» قرار دارد.

آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، همچنین از انتقال موفق صدها کارمند سازمان ملل متحد و خانواده‌های آنان از خارطوم و سایر نقاط سودان استقبال کرد.

گوترش همچنین گفت که مداوم با طرف‌های درگیر در تماس‌ است و از آن‌ها خواسته‌ است که تنش‌ها را کاهش دهند و به میز مذاکره بازگردند.

میلیون‌ها سودانی در میان درگیری‌ها بین ارتش سودان و نیروهای شبه‌نظامی رقیب گیر افتاده‌اند و نمی‌توانند از مناطقی که درگیری در آن‌ها جریان دارد، بگریزند. آن‌ها می‌کوشند از کمبود شدید آب، غذا، دارو، سوخت و قطعی برق و اینترنت و نیز درگیری‌های بین دو طرف، جان سالم در ببرند.

به گزارش سازمان ملل متحد، تا عصر دوشنبه دست‌کم ۴۲۷ نفر کشته و بیش از ۳۷۰۰ نفر زخمی‌ شده‌اند و بسیاری از غیرنظامیان می‌کوشند با فرار از مناطق تحت درگیری، به  کشورهای چاد، سودان جنوبی یا مصر فرار کنند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک دیپلمات نوشته است که بریتانیا خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل رادر مورد سودان شده است که احتمالا سه‌شنبه برگزار خواهد شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، دوشنبه هشدار داد که  این خطر وجود دارد که گروه واگنر روسیه درگیری‌ها را در سودان تشدید کند.

آنتونی بلینکن با اشاره به یوگنی پریگوژین، بنیانگذار گروه واگنر، که در درگیری‌های مالی، جمهوری آفریقای مرکزی و جنگ اوکراین نیز دخالت دارد، گفت: «نگرانی عمیقی درباره عملکرد گروه پریگوژین (گروه واگنر) در سودان داریم.» او افزود که هر جا گروه واگنر درگیر است، مرگ و ویرانی بیشتری با خود به ارمغان می‌آورد.

هشدار وزیر امور خارجه ایالات متحده در حالی مطرح می‌شود که آلفرد موتوآ، دیپلمات ارشد کنیایی، نیز از دخالت قدرت‌های خاورمیانه و روسیه در سودان انتقاد کرد. او گفت: «مشخصا اینک وقت آن نیست که در جنگی، از یک طرف حمایت کنیم. عوامل خارجی به هر دلیلی از سودان به مثابه زمین بازی خود استفاده می‌کنند.»

وزیر امور خارجه کنیا انگشت اتهام را به سمت کشورهای خاورمیانه نشانه رفته است. او نامی از کشورهای مورد نظرش نبرد، اما گزارش شده است که مصر و امارات متحده عربی از ژنرال‌های مخالف دولت حمایت کرده‌اند. 

به گزارش خبرگزاری فرانسه، گزارش‌های متعددی به نقل از مقام‌ها ادعا دارند که گروه واگنر به نیروهای واکنش سریع به فرماندهی ژنرال محمد حمدان داگالو، مشهور به «حمدی»، که در ۱۰ روز گذشته با ارتش سودان می‌جنگند، تسلیحات می‌فرستد.

با اینکه کشورهای غربی در حال تخلیه شهروندان خود از سودان‌اند، وزیر امور خارجه کنیا گفت که به باور او توافق بین محمد حمدان داگالو، فرمانده نیروهای واکنش سریع، و عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان، «در دسترس» است.

موتوآ گفت که کنیا در هر لحظه آماده میانجیگری است و ویلیام روتو، رئیس‌جمهوری کنیا مایل است در صورتی که شرایط امنیتی اجازه دهد، به سودان پرواز کند.

جو بایدن رئیس‌جمهوری  ایالات متحده روز شنبه دستور تخلیه دیپلمات‌های آمریکایی از خارطوم را صادر کرد که نشانه‌ای از نگرانی فزاینده از بدتر شدن درگیری‌ها در سودان است.

با این حال بلینکن گفت که ایالات متحده همچنان با آمریکایی‌های سودان ارتباط بسیار فعالی دارد اگرچه بیشتر آنها دوتابعیتی اند.

بسیاری از کشور‌ها از جمله ایالات متحده، بلژیک، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، اردن، کویت، هلند، روسیه، عربستان سعودی، کره جنوبی، اسپانیا، سوئد، سوئیس  و بریتانیا تا روز دوشنبه شهرندان خود را از سودان خارج کرده‌اند.

درگیری‌ها در سودان از شنبه ۱۵ آوریل، بین شبه‌نظامیان موسوم به نیروی واکنش سریع به فرماندهی ژنرال محمد حمدان داگالو مشهور به «حمدی» و ارتش به رهبری عبدالفتاح برهان از حومه خارطوم و از محله مرووه، جایی که فرودگاه بزرگ شهر واقع است، آغاز شد.

این دو ژنرال ارتش که سال‌ها در دوران دیکتاتور این کشور، عمر البشیر، خدمت کرده‌ بودند، سال ۲۰۲۱، ماه‌ها پس از انقلاب مردمی که باعث سرنگونی البشیر شد، با یک کودتا به قدرت رسیدند. اما از همان روزهای اول پس از کودتا، اختلافات آن‌ها شروع شد. ژنرال برهان پس از کودتا فرمانده ارتش و رئیس دولت موقت شد و از همتای نظامی خود خواست با پذیرش معاونت او، از نیروهای تحت امرش بخواهد در ارتش ادغام شوند. اما ژنرال حمدی که بیش از دو دهه است با کنترل معادن طلای سودان در غرب کشور به یکی از ثروتمندترین افراد این کشور بدل شده، نه تنها به این درخواست وقعی ننهاد، بلکه از نیروهای واکنش سریع خواست در نزدیکی فرودگاه خارطوم مستقر شوند و به این ترتیب اولین جرقه جنگ داخلی در اولین تبادل آتش بین این نیروها و ارتش در حومه خارطوم زده شد.

بیشتر از جهان