خروج دیپلمات‌های آمریکایی با بالگرد ارتش؛ امکان خروج صدها شهروند اروپایی از سودان همچنان میسر نیست

دست کم ۴۰۰ نفر در درگیری های هفت روز اخیر بین نیروهای ارتش و شبه نظامیان در سودان جان باخته اند

کاخ سفید روز یکشنبه خبر «خروج و تخلیه اضطراری کارکنان سفارت ایالات متحده در سودان» را تایید کرد. با این حال، همچنان هزاران نفر از دیپلمات‌ها و شهروندان دیگر کشورهای اروپایی در بحبوحه درگیری‌ها بین ارتش و شبه نظامیان در خارطوم گرفتار شده‌اند.

روز جمعه، اتحادیه اروپا برای بار سوم از دو ژنرال درگیر در جنگ خواست با برقراری آتش بس دو و یا سه روزه، به تخلیه شهروندان اروپایی در سودان کمک کنند. گزارش‌ها حاکی از آن است که دست کم ۱۵۰۰ نفر از اهالی کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی در سودان در پی جنگ محاصره شده و نتوانسته‌اند فرار کنند.

شنبه در حمله به یک گروه از شهروندان فرانسوی، دو نفر زخمی شدند. هنوز هیچ کدام از گروه‌های درگیر در جنگ یک هفته اخیر، مسئولیت حملات به شهروندان فرانسوی را برعهده نگرفته‌اند.

شبه نظامیان گروه موسوم به پشتیبانی سریع، نیروهای ارتش به رهبری ژنرال عبدالفتاح برهان را مسئول حملات می‌دانند و ارتش هم نیروهای تحت فرماندهی ژنرال حمدی را مقصر این حملات می‌خواند.

همچنین به گفته رویترز، ارتش شبه نظامیان را به حمله و غارت یک گروه از شهروندان قطری مشغول به‌کار در سودان متهم کرده است. دوحه هنوز هیچ واکنشی به این خبر نشان نداده است.

دولت مصر هم بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد که یکی از نیروهای دولتی این کشور که در سودان مشغول به‌کار بوده، در اثر تیراندازی زخمی شده است.

یکشنبه صبح دیپلمات‌های مشغول به‌کار در سفارت آمریکا در خارطوم، , پس از بیانیه‌رئیس جمهوری ایالات متحده، با کمک بالگرد از سفارت خارج شدند. این بالگردها از یک پایگاه آمریکا در جیبوتی به سمت خارطوم رفتند. نزدیک به ۱۰۰ دیپلمات آمریکایی در روند تخلیه با بالگرد از سودان خارج شدند.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده شنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده بود که «سفارتخانه این کشور به‌طور موقت در خارطوم، پایتخت سودان، تعطیل می شود.»

بایدن در بخش دیگری از این بیانیه خواستار برقراری آتش بس شد و گفت: «طرف‌های متخاصم باید آتش‌بس فوری و بدون قید و شرط را اجرا کنند، اجازه دسترسی بدون مانع به کمک‌های بشردوستانه را بدهند و به اراده مردم سودان احترام بگذارند.»

خروج دیپلمات‌های آمریکایی از سفارت با بالگرد یادآور شکست آمریکایی‌ها در ویتنام و خروج دیپلمات‌ها با بالگرد از سفارتخانه ایالات متحده در ویتنام در میانه دهه هفتاد میلادی است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ژنرال داگلاس سیمز، مدیر عملیات ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت که «ارتش این کشور در مسیر ورود هوایی به سودان مجبور به مقابله به مثل نشده است و بدون کمترین شلیکی از آسمان سودان خارج شده است.»

پیش از این جان باس، معاون وزیر امور خارجه آمریکا گفته بود که برخی از آمریکایی‌ها و اتباع دیگر کشورها با موفقیت از طریق زمینی از خارطوم به بندر سودان در دریای سرخ سفر کرده و از این کشور خارج شده‌اند.

پیش‌تر، شهروندان سعودی مقیم سودان از بندر سودان که در دریای سرخ قراردارد با کشتی به کشور خود رفتند. دریای سرخ در ۶۵۰ کیلومتری خارطوم، پایتخت سودان است.

مصر که بیش از ۱۰ هزار شهروند مشغول به‌کار در کشور همسایه، سودان، دارد از اتباع خود در خارج از خارطوم خواست هر چه سریع‌تر به کنسولگری این کشور در بندر سودان مراجعه کنند تا روند خروج آنها از کشور آغاز شود.

با وجود توافق ضمنی نیروهای شبه نظامی تحت رهبری ژنرال حمدی و نیروهای ارتش بر سر برقراری آتش بس سه روزه، خبرنگار رویترز از خارطوم می‌گوید که صدای تیراندازی در بسیاری از مناطق پایتخت از اولین ساعات یکشنبه شنیده می‌شود و تصاویر ماهواره‌ای حکایت از دود غلیظ ناشی از انفجارهای مهیب در برخی از مناطق دارند.

نیروهای شبه نظامی می‌گویند در همان اولین ساعت‌ها از آتش بس سه روزه، نیروهای ارتش به آنها در منطقه « کفوری بحری» حمله کرده‌اند. نیروهای گسترش سریع می‌گویند در این حمله ارتش، ده‌ها نفر از اعضایشان کشته و زخمی شده‌اند.

به گفته اتحادیه پزشکان سودان، دست کم ۴۰۰ نفر که بیش از نیمی از آنها را غیرنظامیان تشکیل می‌دهند در درگیری‌های اخیر کشته شده‌اند.

سازمان ملل می‌گوید به‌دلیل عدم امکان خروج پیکر قربانیان، آمار کشته‌ها بسیار بیشتر از آماری است که در حال حاضر ثبت شده است.

بیشتر از یک هفته است که یک جنگ مسلحانه تمام عیار در خارطوم بین شبه نظامیان «نیروی گسترش سریع» به فرماندهی ژنرال حمدی و نیروهای ارتش به رهبری عبدالفتاح برهان آغاز و حالا به سراسر کشور گسترش یافته است.

ژنرال حمدی که نقش موثری در «نسل کشی دارفور» در سال ۲۰۰۳ و در دوران دیکتاتوری عمرالبشیر داشته است، بیش از ده سال است که با کنترل معادن طلای سودان در غرب کشور تبدیل به یکی از ثروتمندترین افراد کشور شده است.

تعداد نظامیان تحت امر او که برخی از آنها را نوجوان اهل چاد تشکیل می دهند،  بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار نفر تخمین زده شده است. به گفته مورخان آمریکایی و کانادایی دست کم سیصد هزار نفر در نسل کشی دارفور کشته شده‌اند.

بیشتر از جهان