جشنواره کن اعلام کرد در هفتادوششمین دور این جشنواره که قرار است مه ۲۰۲۳ برگزار شود، فیلم مستند «نان و گلهای رُز» ساخته صحرا مانی، فیلمساز اهل افغانستان، در بخش اکران ویژه به نمایش در خواهد آمد.
این مستند روایت زندگی زنان پس از سلطه طالبان بر افغانستان است و در آن بدون پرداخت سیاسی، به وضعیت زندگی زنان از یک زاویه خالص و دستکارینشده نگاه میشود. در این مستند، زندگی سه زن در افغانستان تحت سلطه طالبان به تصویر کشیده شده است؛ زنانی که از دسترسی به آزادی و آینده مستقل ناامیدند.
جشنواره کن از بزرگترین رویدادهای سینمایی جهان است که از سال ۱۹۴۶ تاکنون با شکوه و عظمت خاصی برگزار میشود. این جشنواره فرانسوی همهساله در ماه مه، در شهر کن در جنوب فرانسه، میزبان سینماگرانی از سراسر جهان است. جشنواره کن در کنار نمایش ژانرهای مختلف فیلم و مستند، سنت دیرینه خود برای نمایش فیلمهای درباره رویدادهای جهان را زنده نگه داشته و در سال ۲۰۲۳ برای نمایش در این بخش، فیلم صحرا مانی را برگزیده است.
صحرا مانی پیش از این نیز با مستند «هزارویک زن چون من» با توجه و استقبال جشنوارههای بینالمللی مواجه شده بود. این مستند که در سال ۲۰۱۹ به نمایش درآمد، زندگی دختر جوانی را روایت میکرد که پدرش بارها به او تجاوز کرده بود و از او دو فرزند داشت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این کارگردان اهل افغانستان پیش از سقوط دولت جمهوریت و روی کار آمدن طالبان، در حال تهیه مستند دیگری به نام «کابل ملودی»، درباره یک مدرسه موسیقی در کابل بود که در آن برخلاف دیگر مدارس افغانستان، دختران و پسران کنار هم تحصیل میکردند. اما با هجوم طالبان و افتادن قدرت در افغانستان به دست این گروه، نه تنها این مدرسه که تمام مدارس هنری بسته شدند و اهالی موسیقی و هنر و سینما از ترس طالبان در گوشهکنار جهان پراکنده شدند.
صحرا مانی نیز مانند هزاران هنرمند دیگر کشورش را ترک کرد و از آنجا که دیگر ادامه کار روی مستند «کابل ملودی» ممکن نبود، تهیه مستندی در مورد زنان را آغاز کرد.
فیلم مستند صحرا مانی در مورد وضعیت اسفبار زنان در افغانستان تحت سلطه طالبان در حالی در یکی از بزرگترین جشنوارههای سینمایی جهان روی پرده میرود که در افغانستان، سینما، هنر و هر فعالیت دیگری که بازتابدهنده زندگی صلحآمیز، مدرن و عاری از تبعیض جنسی باشد، برای زنان قدغن است.
طالبان در نخستین ماههای به قدرت رسیدنشان، علاوه بر بستن درهای مدارس به روی دختران، حضور زنان در سینما را منع کردند و حتی به رسانهها درباره اطلاعرسانی در خصوص فیلم و سریالهای که زنان در آنها نقش بازی کردهاند، اخطار دادند.