احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، در نشست خبریای که در پایان دومین دور نشست وین در مورد افغانستان برگزار شد، گفت با فروپاشی دولت جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت، ارزشهای مردم افغانستان به خطر افتاد و مردم در برابر دو گزینه تن دادن به ذلت و جنگیدن برای ارزشها قرار گرفتند. مسعود گفت: «مردم ما میان دو گزینه قرار گرفتند که یکی زندگی ذلتبار و از دست دادن همه ارزشها است، و دیگری جنگ فاجعهبار برای حفظ ارزشها. مردم ما جنگیدن برای حفظ ارزشها را انتخاب کردند.»
رهبر جبهه مقاومت ملی افزود در ۲۰ سال حکومت جمهوری، همه ساختار وابسته به کمکهای خارجی بود، اما اینک مبارزه برای آزادی افغانستان متکی به خدا و مردم است.
مسعود با تاکید بر ایجاد اتحاد و هماهنگی میان نیروهای ضدطالبان، گفت گام نخست و اساسی برای پیروزی بر طالبان، اتحاد میان همه گروههایی است که سلطه طالبان را تایید نمیکنند. مسعود تصریح کرد: «ما حتی تلاش میکنیم که طالبان را پشت میز مذاکره بکشانیم و به همین دلیل با امیر خان متقی [وزیر خارجه طالبان] در تهران صحبت کردیم و همچنین یک بار قرار شد با ملا برادر در مسکو دیدار کنیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در عین حال، مسعود افزود همه تمرکز جبهه مقاومت ملی روی مبارزه نظامی نیست، بلکه همواره بر مذاکره نیز تاکید کرده است. به گفته مسعود، گمان میرفت طالبان در عملکرد خود در برابر مردم افغانستان تغییری اعمال کنند، اما چنین نشد.
احمد مسعود در پاسخ به پرسشی در مورد ادعاهای طالبان در زمینه کشتن سران داعش خراسان، گفت تاکنون هیچ شواهدی به دست نیامده است که نشان دهد طالبان توانستهاند مغزهای متفکر حملات مرگبار داعش خراسان را از میان بردارند. به باور رهبر جبهه مقاومت ملی، ادعاهای طالبان در زمینه کشتن سران داعش، بخشی از تبلیغاتی است که برای مشروعیت دادن به سلطه این گروه انجام میشود.
مسعود گفت: «تفاوتی میان برنامه و تفکر داعش و طالبان وجود ندارد. ادعای طالبان در مورد از بین بردن داعش، شبیه فتوای رهبر این گروه در مورد منع کشت و قاچاق مواد مخدر است.»
ملا هیبتالله آخوندزاده آوریل ۲۰۲۰ با صدور فرمانی، کشت، قاچاق، استفاده و تولید مواد مخدر را در افغانستان ممنوع اعلام کرد. با گذشت یک سال از صدور این فرمان، کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان همچنان ادامه دارد و بهای مواد مخدر نیز در بازارهای این کشور افزایش یافته است.
عالیه ییلماز، استاد دانشگاه و از شرکتکنندگان در دومین دور نشست وین که در کنفرانس خبری در پایان این نشست نیز حضور داشت، با ابراز نگرانی از وضعیت زنان در أفغانستان، گفت که در کنار مبارزات مسلحانه جبهههای نظامی مردم افغانستان علیه طالبان، مبارزات مدنی زنان نیز برای حقوق اساسیشان جریان دارد. ییلماز افزود که مبارزه اساسی زنان افغانستان برای هویتشان است، چون طالبان هویت زنان را انکار میکنند.
ییلماز همچنین اظهارات آمنه محمد را در مورد راهاندازی بحث درباره به رسمیت شناختن طالبان تاسفبار خواند، و گفت که سازمان ملل متحد باید نمایندگان مردم أفغانستان، به ویژه زنان، را در هر بحثی مرتبط با افغانستان دخیل کند تا تصمیمی علیه منافع مردم اتخاذ نشود.
مشکور کابلی، چهره مطلع دینی و از دیگر شرکتکنندگان در دومین دور نشست وین، گفت که شیوه تفکر طالبان، تنوع را نمیپذیرد و به همین دلیل، حذف شیعیان از تمامی ساختارها در افغانستان در دستورکار طالبان قرار دارد.
کابلی گفت: «دولت پاسخگو زمانی در افغانستان شکل میگیرد که طالبان از این تفکر دست بکشند.»
کابلی افزود، ضروری است که دولتی در کابل شکل بگیرد که انسان معاصر را با تمامی حقوق اساسی آن، و نیز تنوع قومی و مذهبی، به رسمیت بشناسد.
دومین دور نشست وین در مورد افغانستان، ۲۴ تا ۲۶ آوریل با حضور نزدیک به ۳۰ تن از رهبران و فعالان سیاسی افغانستان، در پایتخت اتریش و با میزبانی انستیتو اتریش در امور بینالملل برگزار شد.
شرکتکنندگان این نشست در قطعنامهای گفتند: «ضمن اینکه مذاکره و راهحل مسالمتآمیز سیاسی را بهترین گزینه به شمار میآوریم، از تمامی اشکال مقاومت در برابر طالبان حمایت، و برای گسترش و تقویت آن تلاش میکنیم.»
در این قطعنامه از دولتهای جهان خواسته میشود که مبارزات و مقاومت مردم افغانستان را علیه طالبان، به رسمیت بشناسند.
شرکتکنندگان این نشست همچنین گفتند که «سلطه نامشروع طالبان، در نتیجه موافقتنامه فوریه ۲۰۲۰ دوحه پدید آمد و تداوم آن را به سود افغانستان نمیدانیم.»