نشریه فایننشال تایمز روز جمعه، ۸ اردیبهشت (۲۸ آوریل)، به نقل از برخی منابع آگاه نوشت که واشنگتن در هفته جاری با هدایت یک نفتکش حامل نفت خام ایران بهسمت ایالات متحده، عامل محرکی شد برای اینکه تهران روز پنجشنبه نفتکشی را که به مقصد آمریکا در حرکت بود، توقیف کند.
نشریه فایننشال تایمز به نقل از سه منبع آگاه به موضوع، نوشت که اقدام آمریکا در تغییر مسیر دادن نفتکش «سوئز راجان» (Suez Rajan) که نفت خام ایران را به چین میبرد، در راستای قصد واشنگتن در تقویت اجرای تحریمها علیه تهران است.
آنها گفتند که وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا نفتکش «سوئز راجان» را تحت حکم دادگاه و با همکاری دستکم یک شرکت مرتبط با کشتی توقیف کرد. تلاش نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران برای تعقیب کشتی پس از تغییر مسیر آن، ناموفق ماند.
اقدام آمریکا در قبال کشتی سوئز راجان که قبلا گزارش نشده بود، مسائلی را درباره تصمیم به تصرف نفتکش «ادونتج سوییت» (Advantage Sweet) روشن کرده است که تحت اجاره شرکت «شورون»(Chevron) نفت خام کویت را به مقصد آمریکا حمل میکرد.
فایننشال تایمز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: «به نظر میرسد که توقیف کشتی به مقصد آمریکا به تلافی اقدام قبلی آمریکا در توقیف کشتی حامل نفت ایران بوده است که ایران تلاش کرد آن را پس بگیرد، ولی موفق نشد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اقدام جمهوری اسلامی در توقیف نفتکشها به تلافی اقدام کشورهای غربی در هدف قرار دادن محمولههای نفتی ایران، امری سابقهدار است. در سال ۲۰۱۹ اندکی پس از آنکه بریتانیا یک کشتی ایرانی عازم سوریه را که در جبلالطارق توقف کرده بود توقیف کرد، ایران نیز دو نفتکشی را که با پرچم بریتانیا حرکت میکردند، توقیف کرد.
فایننشال تایمز همچنین به اقدام سال گذشته ایرانیها در توقیف دو کشتی با پرچم یونان در تنگه هرمز اشاره کرد و نوشت این حادثه پس از آن بود که یونان اجازه داد آمریکا محموله نفتی یک نفتکش ایرانی در آبهای یونان را تخلیه کند.
فایننشال تایمز نوشت که اقدام اخیر آمریکا در توقیف نفتکش حامل نفت ایران، پرسشهایی را درباره این موضوع ایجاد میکند که آیا شرکتهای حملونقل مرتبط با آمریکا از قبل درباره افزایش بالقوه خطر کشتیرانی در نزدیکی ایران هشدار دریافت کرده بودند یا خیر.
تنگه هرمز یکی از مهمترین مسیرهای کشتیرانی جهان برای نفت است و به گفته اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، حدود یکسوم کل محمولههای نفتی دریایی هر روز از این تنگه عبور میکند.
فایننشال تایمز نوشته که موقعیت مکانی کشتی سوئز راجان در حال حاضر نامشخص است. اسپایر گلوبال، که یک شرکت ارائهدهنده دادهها و خدمات ردیابی ماهوارهای است، گفت که این کشتی آخرینبار در غروب ۲۲ آوریل موقعیت خود را به کشتیهای دیگر اطلاع داد و اعلام کرد که درحال حرکت بهسمت جنوب غرب ماداگاسکار است.
کشتی سوئز راجان متعلق به «فلیتاسکیپ» (Fleetscape) است که شرکتی وابسته به شرکت «اوکتری کپیتال» (Oaktree Capital) در آمریکا است. فیلتاسکیپ در پاسخ به سوال فایننشال تایمز درباره سوئز راجان اعلام کرد که «امپایر نویگیشن» اپراتور یونانی کشتی تمامی تصمیمهای عملیاتی درباره آن را اتخاذ کرده است.
نفتکش «ادونتج سوییت سوئزمکس» که ایران توقیف کرده بود، تحت یک منشور کوتاهمدت در خدمت شورون - یکی از بزرگترین شرکتهای نفتی ایالات متحده - بود. خدمه آن همگی اتباع هندیاند و هماکنون در ایران به سر میبرند. بنابر اعلام فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) این کشتی در دریای عمان و در شرق تنگه هرمز توقیف شد.
کشتیها و خدمهای که در گذشته در ایران توقیف شده بودند، اغلب پس از چند ماه آزاد شدند.