اعمال سانسور جدید به‌دلیل خیزش سراسری: «زنان در فیلم‌ها علامت پیروزی نشان ندهند»

جمهوری اسلامی پس از آغاز خیزش سراسری و اعتراض‌های گسترده زنان، تا جای ممکن تلاش می‌کند تا نمادهایی را که شجاعت و موفقیت زنان را به تصویر می‌کشند، در آثار هنری حذف کند

فیلم سینمایی دسته دختران - انتخاب

تهیه‌کننده فیلم سینمایی «دسته دختران» که با موضوع ادای دین به فداکاری‌های زنان ایرانی در جنگ ایران و عراق ساخته شد، در گفت‌وگویی تازه با برنامه رادیویی «سینمامعیار» افشا کرد که مسئولان سازمان سینمایی ایران، استفاده از تصویر فرشته حسینی، بازیگر زن این فیلم را که علامت پیروزی را نشان می‌دهد، روی بیلبوردهای تبلیغاتی ممنوع کرده‌اند.

محمدرضا منصوری گفت: «اتهام ما این بود که گفتند وقتی تهیه‌کننده فیلم حزب‌اللهی نیست، اصلا چرا باید سراغ ساخت چنین فیلمی با این موضوع برود؟»

فیلم سینمایی دسته دختران به کارگردانی منیره قیدی که اولین بار در جشنواره فیلم فجر در بهمن‌ماه ۱۴۰۰ به نمایش درآمد و سیمرغ بهترین جلوه‌های بصری و دیپلم افتخار نقش مکمل زن را کسب کرد، حالا در اردیبهشت ۱۴۰۲ به مرحله اکران عمومی در سینماها رسیده است، اما به گفته تهیه‌کننده‌اش، حالا با سانسورهای حکومتی مواجه شده است.

محمدرضا منصوری افزود: «چرا تاریخ نمی‌خوانید که ببینید در هفته اول جنگ در سال ۵۹ که حدود یک‌ونیم سال از انقلاب اسلامی گذشته بود و ما هیچ خط‌کشی در جامعه نداشتیم، چه زنانی روبروی دشمن ایستادند. خب باید همه این زنان را با پوشش شبیه چادر نشان می‌دادیم؟ ما امروز عکس فرشته حسینی که انگشتش را به نشانه پیروزی بالا برده را نمی‌توانیم در سطح شهر نشان دهیم، چون می‌گویند ممنوع است.»

حکومت جمهوری اسلامی، پس از آغاز خیزش سراسری در ایران و اعتراض‌های گسترده زنان به پایمال شدن حقوق اولیه خود، تا جایی که توانسته تلاش کرده است تا نمادهایی را که به شجاعت زنان مقابل زروگویی و ظلم اشاره می‌کنند، در آثار هنری و سینمایی حذف کند.

این تهیه‌کننده سینما افزود: «ساخت دسته دختران برای ما این تجربه را داشت که در سال آخر هیچ دولتی هیچ فیلمی با حمایت آن دولت نباید بسازیم. چون برای نمایش در دولت بعد حتما به مشکل می‌خورد و تازه اگر روی پرده برود، با ممنوعیت تیزر و بیلبورد روبرو می‌شود. هفته اول جنگ خانم‌ها چه گرایشاتی داشتند و از چه طبقاتی بودند و چگونه جنگیدند؟ اشکالی دارد یک خانم بتواند یک فیلم خوش‌ساخت جنگی بسازد و به نسل امروز بگوید که با هر پوشش و از هر طبقه و قشری کنار هم بودیم؟ آقایان این را دوست ندارند و نمی‌خواهند. با این اقدامات دیگر، بازیگران و تهیه‌کنندگان و کارگردانان سراغ ساخت فیلم جنگی نمی‌روند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نیکی کریمی، فرشته حسینی، صدف عسکری و هدی زین‌العابدین و مهدی حسینی‌نیا، از جمله بازیگران فیلم دسته دختران‌اند و بنا بر اعلام رسانه‌های داخلی، بنیاد فارابی نیز ۱۱ میلیارد تومان برای ساخت این فیلم هزینه کرده است.

پیش از این، در تاریخ ۳۰ فروردین‌ماه نیز عوامل فیلم «جنگ جهانی سوم» از جمله محسن تنابنده به‌عنوان بازیگر و محمد شایسته به عنوان پخش‌کننده فیلم، از «فشار» وزارت ارشاد برای اعمال ممیزی روی تصاویر تبلیغاتی این فیلم در بیلبوردهای شهری خبر داده بودند.

محمد شایسته در صفحه اینستاگرام خود نوشته بود: «تا دیشب می‌گفتند اسم هومن سیدی را بردارید مجوز بیلبورد می‌دهیم، اسم کارگردان را حذف کردیم، اما حالا به شرکت تبلیغاتی گفتند عکس تنابنده هم باید حذف شود. در این صورت فقط عکس این خانه می‌ماند؛ مگر تبلیغ مشاور املاک می‌خواهیم بکنیم؟»

همچنین فیلم سینمایی «برادران لیلا» به کارگردانی سعید روستایی نیز مدت‌ها است که به‌دلیل آنچه «بی‌احترامی بازیگر نقش زن به جایگاه پدر» عنوان می‌شود، اجازه اکران در سینماهای ایرانی را پیدا نکرده و بنابر اعلام مسئولان سازمان سینمایی ایران، در توقیف کامل به‌سر می‌برد.

بیشتر از فرهنگ و هنر