خارطوم، پایتخت سودان، یکشنبهشب، ۳۰ آوریل (۱۰ اردیبهشت)، هدف حملههای هوایی ارتش این کشور قرار گرفت. این حملهها در حالی صورت میگیرد که آتشبسی برای تامین فرصت فرار شهروندان غیرنظامی، در جریان بود. اما ارتش گفت برای مقابله با رقیب شبهنظامی خود، یعنی «نیروهای واکنش سریع»، به پایتخت حمله کرده است. دو طرف تخاصم روز یکشنبه توافق کردند آتشبس را برای سه روز دیگر تمدید کنند، اما در عمل حملهها از سر گرفته شد.
در روزهای گذشته دستکم ۵۰۰ نفر در درگیریهای سودان کشته شدهاند. اما گمان میرود رقم واقعی بسیار بالاتر از تعداد اعلام شده باشد.
بسیاری از اتباع خارجی در روزهای گذشته از سودان خارج شدند، اما خارطوم همچنان محل زندگی میلیونها نفر است. اتباع ایرانی نیز با کمک نظامی عربستان سعودی از این کشور خارج شدند و به جده و سپس ایران رفتند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
درگیریهای سودان در واقع صحنه رقابت بین دو چهره نظامی است: در یک سو ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان، قرار دارد و در سوی دیگر ژنرال محمد حمدان، معروف به حمدتی، که فرمانده گروه «نیروهای واکنش سریع» است. یکی از موضوعات اصلی اختلاف، روند و نحوه ادغام این گروه شبهنظامی در ارتش سودان است.
کشورهای همسایه، سازمان ملل متحد، آمریکا و بریتانیا در روزهای گذشته از هر دو طرف خواستند آتشبس را تمدید کنند. خبر تمدید آتشبس روز یکشنبه منتشر شد، اما ظاهرا طرفهای درگیری در اجرای آن موفق نبودند. ارتش سودان پیش از انتشار این خبر، اعلام کرد عملیاتی علیه نیروهای «واکنش سریع» در شمال خارطوم انجام داده است.
جامعه بینالمللی نیز میکوشد کمکهای بشردوستانه به سودان ارسال کند. کمیته بینالمللی صلیب سرخ یکشنبه گفت هواپیمایی با هشت تن منابع کمکی (از جمله بستههای فوریت پزشکی برای بیمارستانها) در شهر بندری «بور سودان» فرود آمده است. بیش از ۷۰ درصد مراکز درمانی خارطوم در دو هفته گذشته مجبور به تعطیلی شدهاند.
کارشناسان میگویند «نیروهای واکنش سریع» حضوری قاطع در خارطوم دارند و ارتش به سادگی نحواهد توانست آنان را از این شهر بیرون براند. هرچند قدرت نظامی ارتش بیشتر است، این نیروهای شبهنظامی سابقه جنگآوری بیشتری دارند و بهویژه در جنگ شهری موفقترند.