نمایندگان اسرائیلی امضاکننده نامه درباره ایران: از محتوا خبر نداشتیم

۲۵ نفر از ۳۲ نماینده کنست که در نامه به وزیر خارجه اسرائیل از آنچه که «تجزیه» ایران خوانده می‌شود حمایت کرده بودند، امضا خود را پس گرفتند

نام هیچ‌یک از اعضای کابینه امنیتی اسرائیل پای نامه نبود- MENAHEM KAHANA / AFP

شماری از نمایندگان کنست (مجلس اسرائیل) که از امضا نامه به وزیر خارجه این کشور ابراز پشیمانی کرده و امضا خود را پس گرفته‌اند، می‌گویند از محتوای آن اطلاع نداشتند. 

۲۵ نفر از ۳۲ نماینده کنست که پیش‌تر نامه‌ای در حمایت آنچه که «تجزیه» ایران خوانده می‌شود را امضا کرده بودند، بعدا در نامه به وزیر اطلاعات  اعلام کردند که امضا خود را پس می‌گیرند. 

آن‌ها با تدوین و امضا نامه‌ جدیدی، در مورد متن نامه قبلی به وزیر خارجه اسرائیل ابراز ندامت و آن را رد کردند. نامه جدید می‌گوید: «به این وسیله مخالفت خود را با ایجاد هرگونه کشور در بخشی از خاک ایران برای هر اقلیتی چه آذری و چه غیرآذری، اعلام می‌کنیم.» 

روز یکشنبه، نامه‌ سرگشاده‌ای با امضای  ۳۲ نماینده پارلمان اسرائیل خطاب به الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، منتشر شده بود. این نامه اعتراض‌های زیادی را در رسانه‌های اجتماعی برانگیخت و در اسرائیل گیلا گاملیل، وزیر اطلاعات را به اقدام واداشت. 

گاملیل با انتشار پیامی در توییتر خود نوشت: «پس از آن که از طرح به اصلاح حمایت از تجزیه بخشی‌هایی از ایران اطلاع یافتم، اکثر نمایندگان پارلمان اسرائیل را برای عقب‌نشینی از نامه و متن آن قانع کردم.» و سپس متن نامه دوم را با امضای ۲۵ نماینده در زیر آن منتشر کرد.» شاهزاده رضا پهلوی ضمن بازنشر توییت گاملیل تعهد به تمامیت ارضی ایران را «متحدکننده همه ایرانیان و یکی از اصول زندگی خود» توصیف کرد و تاکید کرد که اصل احترام به تمامیت ارضی پایه و اساس رابطه با دوستان است. او گفت: «اقدام و توجه سریع خانم وزیر گیلا گاملیل نشان می‌دهد که او یک دوست است و به ملت و کشور ایران احترام می‌گذارد، همانطور که ما به ملت و کشور اسرائیل احترام می‌گذاریم.»

شاهزاده رضا پهلوی نیز در گفت‌وگو با ایندیپندنت فارسی، نامه نمایندگان مجلس اسرائیل به وزیر خارجه آن کشور را در مورد حمایت از آنچه این نمایندگان «اقلیت آذری» خوانده‌اند، «شکاف‌انداز و تقسیم‌کننده» توصیف کرده بود.

شاهزاده رضا پهلوی با دفاع از یکپارچگی کشور و تاکید بر اهمیت تمامیت ارضی ایران، گفت: «چنین موضعی در زمانی که هم‌میهنانم معترض‌اند و در چهارگوشه ایران یکصدا برای آینده کشورشان صحبت می‌کنند باعث تعجب است.» شاهزاده رضا پهلوی همچنین از نمایندگان مجلس اسرائیل خواست تا درباره دلایل نگارش این نامه شفاف‌سازی کنند.

شماری از روزنامه‌نگاران اسرائیلی در توییتر تصاویر و شناسه توییتری امضاکنندگان نامه اولیه به وزیر خارجه را منتشر کردند و خواستار پاسخگویی آنان شدند. 

حنانیا نفتالی، بلاگر سرشناس اسرائیلی که روابط خوبی با سیاستمداران کشورش دارد، نوشت که در دیدارهای غیررسمی با چند نماینده پارلمان در کنست، همگی «حمایت صریح از ایران آزاد واحد را اعلام کردند». 

نفتالی نوشت یکی از نمایندگانی که نامه را امضا کرده بود، درباره متن نامه ابراز بی‌اطلاعی کرده است: «او به من گفت که نمی‌داند این نامه درباره چه بوده و به او گفته شده امضای او باعث تقویت مردم ایران می‌شود. (خیلی واضح است که متن را نخوانده است).»

یکی دیگر از امضاکنندگان نادم نیز به یک روزنامه‌نگار اسرائیلی گفته است که از بازتاب آن حیرت کرده است و تاکید کرد که جزئیات نامه را نمی‌دانست.

معلوم نیست که نامه را چه کسی تدوین کرده و در اختیار نمایندگان برای امضا قرار داده است. این متن در ابتدا بر حمایت از حقوق بشر از جمله اقلیت آذری در ایران تاکید کرده و سپس به حمایت از «آذربایجان جنوبی» اشاره کرده و خواستار جدایی آن از خاک ایران شده است. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

۲۲ نفر از نمایندگانی که آن را امضا کردند از دولت ائتلافی و ۱۱ نفر از اپوزیسیون بودند؛ عمدتا از احزاب راست افراطی و اکثرا از حزب شاس، اتحاد یهودیت توراتی و حزب صهیونیسم مذهبی‌. یک عضو لیکود نیز نامه را امضا کرده بود و نام هیچ‌یک از اعضای کابینه امنیتی اسرائیل پای نامه نبود. 

این نامه طوفانی از اعتراض‌ها را در میان جامعه ایرانی اسرائیل به وجود آورد و بسیاری از آنان در تماس با وزارت خارجه و همچنین گیلا گاملیل اعتراض خود را ابراز کردند. 

فدراسیون یهودیان ایرانی-آمریکایی نیز در نامه‌ای به وزیر خارجه اسرائیل اقدام نمایندگان کنست در امضا کردن نامه جنجالی را «نابخردانه» خواند و نوشت: «نویسندگان به اشتباه فکر می‌کنند که چنین حمایتی ضربه‌ای سخت به رژیم تهران وارد خواهد کرد، اما درواقع خلاف این موضوع صحت دارد. ما ایرانی‌ها میهن‌پرستیم و نسبت به تمامیت ارضی ایران حساسیت داریم. هر گونه تلاشی، اعم از خارجی یا داخلی، برای حذف بخش‌هایی از کشور، خواسته مردم ایران نیست.»

فدراسیون یهودیان ایرانی–آمریکایی که نفوذ زیادی در سازمان‌های یهودی ایالات متحده دارد، از دولت اسرائيل خواستند که موضع خود را در قبال امضای این نمایندگان مجلس روشن کند و افزودند: «تجزیه ارضی ایران می‌تواند به ایجاد چندین کشور رادیکال و متخاصم منجر شود. این امر می‌تواند منطقه را بی‌ثبات‌تر کند، تهدیدهای بیشتری برای اسرائیل ایجاد کند و به ساختار امنیتی کنونی آسیب جبران‌ناپذیری برساند.»

اسرائیل و آذربایجان روابط دیپلماتیک و نظامی دارند و باکو به تازگی سفارت خود را در اسرائیل افتتاح کرد. 

جمهوری اسلامی ایران بارها از مناسبات دوستانه اسرائیل و جمهوری آذربایجان در همسایگی خود ابراز انزجار کرده است.  

بیشتر از جهان