حضرت علی، فرمانده لشکر یکهزار نفری نیروهای مردمی که نوامبر و دسامبر ۲۰۰۱ در نبرد تورا بورا برای دستگیری اسامه بن لادن و ایمن الظواهری حضور داشت، در مصاحبهای اختصاصی با ایندیپندنت فارسی گفت که اکنون کوههای افغانستان از تروریستهای خارجی خالی شدهاند، چون تروریستها به داخل شهرها کوچ کردهاند و در درون ساختارهای امنیتی طالبان حضور دارند.
عملیات دستگیری اسامه بن لادن و ایمن الظواهری که از ۳۰ نوامبر تا ۱۷ دسامبر ۲۰۰۱ در رشته کوههای تورا بورا در شرق افغانستان اجرا شد، به منهدم شدن یکی از مخوفترین پناهگاههای القاعده در افغانستان منجر شد. در آن عملیات که به «نبرد تورا بورا» معروف است، حضرت علی فرماندهی نیروهای زمینی را برعهده داشت و نیروهای آمریکایی از هوا بر اوضاع نظارت میکردند.
به گفت حضرت علی، در جریان آن نبرد، دهها جنگجوی القاعده که بیشترشان اهل کشورهای عربی بودند، کشته، اسیر یا بازداشت شدند. در آن زمان، القاعده از متحدان کلیدی طالبان در افغانستان بود و اسامه بن لادن حمایت مستقیم ملا عمر، رهبر طالبان، را داشت.
بن لادن و ایمن الظواهری از این عملیات پیچیده جان سالم به در بردند. اسامه بعدا در یکم ماه مه ۲۰۱۱ در ایبتآباد پاکستان و ایمن الظواهری ۳۱ ژوییه ۲۰۲۲ در حمله هوایی نیروهای آمریکایی در کابل کشته شد.
اکنون با گذشت ۲۳ سال از آن روز، حضرت علی میگوید القاعده و دیگر تروریستهای خارجی همچنان در افغانستان حضور دارند؛ با این تفاوت که مکان استقرار تروریستهای خارجی عوض شده است و آنها از کوهها به شهرها نقلمکان کردهاند.
حضرت علی سال ۱۳۴۳ در لغمان زاده شد. او پس از شکلگیری احزاب جهادی که علیه تجاوز نظامی شوروی به افغانستان میجنگیدند، به عضویت حزب اسلامی به رهبری یونس خالص درآمد. حضرت علی از قوم پشتهای افغانستان است. او طی دهه ۱۳۶۰ و ۱۳۷۰ با تشکیل نیروهای مسلح در شرق افغانستان، به یکی از چهرههای قدرتمندی تبدیل شد که بر بخشی از شهرهای مرزی با پاکستان از جمله جلالآباد حکمرانی میکرد. با شکلگیری جنبش طالبان، حضرت علی به جبهه نظامی احمدشاه مسعود پیوست و اکنون هم با حزب جمعیت اسلامی همکاری میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حضرت علی در سال ۲۰۰۱ با حمایت هوایی نیروهای ائتلاف بینالمللی، طالبان را از شهر جلالآباد بیرون راند و تا شکلگیری دولت موقت به رهبری حامد کرزی، بر بخش بزرگی از شرق افغانستان حکمرانی میکرد. او سال ۱۳۸۴ در انتخابات پارلمانی نامزد شد و تا آخرین روزهای حاکمیت دولت اشرف غنی به نمایندگی از مردم ننگرهار در مجلس نمایندگان حضور داشت.
حضرت علی مانند بسیاری از رهبران سیاسی افغان که تجربه جنگ با طالبان را دارند، با فروپاشی دولت جمهوریت، از افغانستان خارج شد و اکنون در کشورهای مختلف جهان در تبعید زندگی میکند.
حضرت علی با اشاره به کشته شدن ایمن الظواهری در ژوییه ۲۰۲۲ در کابل، گفت که طالبان در شهرها و دفاتر خود از تروریستهای خارجی میزبانی میکنند و همه جناحهای طالبان با این موضوع که تروریستهای خارجی در افغانستان حضور داشته باشند، موافقاند.
به گفته حضرت علی، تروریستهای خارجی در نهادهای امنیتی طالبان از جمله وزارت داخله (کشور)، دفاع و اداره اطلاعات در بخشهای آموزشی کار میکنند و حضورشان برای همه اعضای طالبان علنی است. او اضافه کرد: «القاعده، داعش، تروریستهای آسیای میانه و چین در هیچ یک از روستاها پایگاه و سنگر نظامی ندارند، چون همگی در شهرها و در داخل سیستم طالباناند.»
حضرت علی که تجربه نبرد با طالبان در شرق افغانستان را دارد، در مورد اختلافها میان رهبران طالبان، معتقد است: «آنها باهم اختلافهایی دارند اما در جنگ علیه دشمن خود متحدند.»
حضرت علی افزود: با بازگشت طالبان به قدرت در اوت ۲۰۲۱، تروریستهای خارجی از پناهگاههای خود در مناطق مرزی میان پاکستان و افغانستان به شهرهای افغانستان از جمله کابل، قندهار، هلمند، مزارشریف و دیگر شهرها کوچ کردند و اکنون اعضای القاعده در این شهرها حضور دارند.
داعش خراسان از سال ۲۰۱۴ فعالیت خود را از شرق افغانستان و بهویژه استانهای کنر و ننگرهار آغاز کرد. حضرت علی میگوید در شرق افغانستان نفوذ زیادی دارد و روستاهای این منطقه را «خانهبهخانه» بلد است. او مدعی است که در ماههای اخیر شمار اعضای داعش خراسان به میزان چشمگیری افزایش یافته، چون نیروگیری داعش از میان مردم افزایش یافته است. به باور حضرت علی، داعش خراسان حدود هفت هزار نیروی مسلح در افغانستان دارد، اما به دلیل اینکه روش جنگی چریکی را برگزیده است، سنگر نظامی مشخصی ندارد.
به باور حضرت علی، داعش و طالبان برای اداره دولت در افغانستان حضور ندارند و هر دو گروه با دستورکار مشخص، «در برباد دادن افغانستان یکسان عمل میکنند».
حضرت علی با وجود حفظ نفوذ گسترده مردمی خود در شرق افغانستان تاکنون به جبهه مقاومت ملی افغانستان که احمد مسعود، فرزند احمدشاه مسعود، قهرمان ملی افغانستان، آن را رهبری میکند، نپیوسته است. حضرت علی در این مورد گفت: «من با احمد مسعود روابط نزدیکی دارم و هرازگاه به شهر دوشنبه میروم و ایشان را میبینم، اما هنوز علیه طالبان اقدام مسلحانه نکردهام.»
حضرت علی معتقد است عملکرد طالبان در زمینه سرکوب مردم، زمینهساز قیام عمومی علیه این گروه خواهد شد. این در حالی است که سخنگویان طالبان بارها با اشاره به فرمان عفو عمومی صادرشده از سوی رهبر این گروه، مدعی شدهاند که مردم از نحوه حکومتداری این گروه راضیاند.
«اشتباه ما این بود که از اشرف غنی حمایت کردیم»
حضرت علی در مورد فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان گفت که اشتباه مجاهدین و احزاب سیاسی این بود که از اشرف غنی حمایت کردند. او اشرف غنی را «فردی تشنه قدرت و انحصار» توصیف میکند و میگوید عملکرد اشرف غنی در نحوه دولتداری و انحصار همه امور باعث فروپاشی دولت شد.
حضرت علی افزود: «اشتباه ما مجاهدین هم این بود که از اشرف غنی حمایت کردیم.»
این فرمانده پیشین نظامی میگوید اکنون بار دیگر زمان اتحاد مخالفان طالبان فرا رسیده است تا به سلطه این گروه بر افغانستان پایان داده شود. حضرت علی در پاسخ به پرسشی درباره اختلافها میان سران حزب جمعیت اسلامی، گفت: «اخیرا تلاشهایی جریان دارد که همه رهبران متحد شوند و حزب جمعیت دوباره یکدست و قدرتمند عمل کند.»
حضرت افزود: «مردم تحت حاکمیت طالبان احساس میکنند اسیرند. اقتصاد فروپاشیده، امنیت وجود ندارد و همه از این وضعیت به ستوه آمدهاند. بسیاری از مردم فکر میکنند کشته شدن در جنگ بهتر از زندگی در این وضعیت است.»