همزمان با انتشار گزارش بنیاد تامسون رویترز در مورد شرایط دشوار و خطرناک قاضیهای زن در افغانستان تحت سلطه طالبان، یک نماینده پارلمان بریتانیا روز چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت (۳ مه) در ملاقات با ریشی سوناک، نخستوزیر این کشور، از او خواست به نجات این زنان کمک کند و زمینه انتقال آنان به بریتانیا را فراهم کند.
به نوشته ادینبرو ریپورتر بریتانیا ، یوهانا چری، نماینده پارلمان بریتانیا، به نخستوزیر این کشور گفت که حدود ۱۰۰ زن قاضی همراه با خانوادههایشان در افغانستان از ترس طالبان مخفیانه و در شرایط بدی زندگی میکنند. او با اشاره به گزارش بنیاد تامسون که از زبان قاضیهای زن افغانستان روایت شده است، افزود: «آنها به مرگ تهدید شدهاند و طالبان در جستوجوی آنان به خانههای قبلیشان رفتهاند.»
این نماینده پارلمان بریتانیا همچنین طوماری را که در حمایت از زنان قاضی افغانستان تهیه شده است و بیش از ۵۶ هزار نفر از جمله رودی دانلوپ، رئیس دانشکده وکلای دادگستری بریتانیا، آن را امضا کردهاند، به مجلس عوام بریتانیا تحویل داد.
یوهانا چری در نشست مجلس گفت: «شرایط این زنان [قاضیهای زن افغان] دلخراش است، آنها از زمانی که طالبان قدرت را در افغانستان قبضه کردند، هر روز در ترس زندگی میکنند.» او خاطرنشان کرد که قبلا جسد یکی از زنان قاضی که به دست طالبان به قتل رسیده بود، پیدا شد و نگرانی زنان قاضی را بیشتر کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این نماینده پارلمان در مورد ملاقاتش با نخستوزیر گفت: «من از نخستوزیر خواستم به آنها کمک کند. او شرایط خطرناک آنها را درک میکند و ما یک جلسه پربار داشتیم که امیدوارم به نتیجه برسد.»
استدلال این نماینده پارلمان بریتانیا این است که کشورش در ۲۰ سال گذشته زنان افغانستان را تشویق کرده که از راه نقش داشتن در قضا و دادستانی، برای حاکمیت قانون در کشورشان تلاش کنند و اکنون که چنین وضعیت بدی پیش آمده است، این زنان با خطر مرگ مواجهاند.
او پیشتر در ماه مارس در مجلس عوام خواستار ملاقات مستقیم با نخستوزیر بریتانیا شده و گفته بود: «سال گذشته با مقامهای ارشد وزارت خارجه ملاقات کردم. آنها آماده بودند تا برای انتقال حداقل برخی از آن زنان به بریتانیا پرونده خاصی باز کنند، اما از آن زمان تاکنون هیچ اتفاقی نیفتاده است. این مسئله مستلزم مداخله مستقیم نخستوزیر است. من دیگر با وزیران او ملاقات نمیکنم.»
نخستوزیر بریتانیا ضمن اینکه درخواست ملاقات این نماینده را پذیرفت، گفت که کشورش به همکاری و نجات جان پناهندگان افغان از طریق قانونی متعهد است و خوشحال میشود بتواند برای کمک به افراد بیشتری که در افغانستان تحت خطرند، راهی بیابد.
مرضیه بابکرخیل، قاضی افغان، به ایندیپندنت فارسی گفت که بیش از ۵۰ زن قاضی در افغانستان در وضعیت دشوار امنیتی و اقتصادی قرار دارند و تاکنون هیچ نهادی حاضر نشده است در زمینه انتقال آنان به مکانی امن کار مفیدی انجام دهد.
گزارش سازمانها و انجمنهای دادخواهی نیز نشان میدهد که قاضیهای زن در افغانستان پس از سلطه طالبان به دلیل فعالیتشان در دو دهه گذشته شدیدا تحت فشارند. آنان که اغلب در صدور حکم برای افراد طالبان یا رسیدگی به موارد خشونت خانگی سهم داشتهاند، اکنون با به قدرت رسیدن طالبان و آزاد شدن هزاران زندانی از زندانهای افغانستان با خطر انتقامجویی طالبان یا افرادی که از حمایت طالبان برخوردارند، مواجهاند.