وزرای خارجه چین و پاکستان روز یکشنبه بار دیگر با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، دیدار کردند. این آخرین دیدار در برنامه سفر چهارروزه متقی به پاکستان بود. آنها در این نشست توافق کردند روابط خوب خود را حفظ کنند، اعتماد متقابل سیاسی میان هم را عمیقتر کنند، به حاکمیت و تمامیت ارضی یکدیگر احترام بگذارند و اختلافات و چالشها را از طریق رایزنی برطرف کنند. سه طرف همچنین متعهد شدند همکاریهای ضد تروریسم را تقویت کنند.
چین و پاکستان همچنین حمایت خود را از طالبان برای تقویت ظرفیتهای این گروه به منظور مقابله با تروریسم اعلام کردند. اما مهمتر از مبارزه با سازمانهای تروریستی در افغانستان، خبر پیوستن این کشور به پروژه اقتصادی مهم «یک راه، یک کمربند» است که میتواند منافع اقتصادی زیادی برای افغانستان داشته باشد. وزرای خارجه چین و پاکستان در نشست روز شنبه خود متعهد شدند افغانستان را هم در این طرح بزرگ سهیم کنند. پیوستن افغانستان به پروژه یک راه یک کمربند به سرمایهگذاری حدود ۶۰ میلیارد دلاری چین در افغانستان منجر خواهد شد.
وزرای خارجه این دو کشور همچنین متعهد شدند به بازسازی افغانستان کمک کنند. در بیانیه مشترکی که وزارت خارجه پاکستان و چین منتشر کردند، آمده است که دو کشور توافق کردهاند کمکهای بشردوستانه و اقتصادی خود به مردم افغانستان را ادامه دهند و همکاریهای توسعهای در افغانستان را تقویت کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای چین و پاکستان پیش از این به گسترش این پروژه به افغانستان اشاره کرده بودند. حکومت طالبان هم که با کمبود سرمایهگذاری خارجی در افغانستان مواجه است، برای مشارکت در این پروژه و چشمانداز سرمایهگذاری برای زیربناهای موردنیاز آن اعلام آمادگی کرده است.
امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، روز یکشنبه با بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجه پاکستان، هم دیداری دوجانبه داشت. به نقل از اطلاعیه وزارت خارجه پاکستان، «دو طرف درباره موضوعهای کلیدی موردعلاقه دوجانبه از جمله صلح و امنیت، تجارت و ارتباطات تبادلنظر صریح و عمیقی داشتند. وزرای خارجه پاکستان و گروه طالبان بر تمایل خود برای تداوم تعامل مستمر و عملی تاکید کردند».
امیر خان متقی طی سفری چهار روزه از پنجم تا هشتم مه مهمان وزارت خارجه پاکستان بود. او در این سفر، در پنجمین و ششمین دیدار سهجانبه وزرای خارجه سه کشور افغانستان، چین و پاکستان شرکت کرد.
حضور افغانستان در پروژه اقتصادی یک راه، یک کمربند میتواند برای گروه طالبان سرمایه عظیمی به ارمغان آورد. افزون بر ۶۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری چین در افغانستان در چارچوب این پروژه اقتصادی، طالبان بابت استخراج معادن افغانستان نیز میلیاردها دلار درآمد خواهند داشت. چین همین حالا برای استخراج نفت از حوزه نفتی آمودریا یک قرارداد ۲۵ ساله با طالبان امضا کرده و قرار است سه میلیارد دلار برای استخراج مس از معدن مس عینک لوگر هزینه کند.
حکومت طالبان که هنوز هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته، در پی جلب سرمایهگذاری کشورهای خارجی در افغانستان است. آنها از ارائه تسهیلات زیاد به سرمایهگذاران خارجی در افغانستان خبر دادهاند. با این حال نگرانیهای امنیتی و همچنان فقدان مشروعیت گروه طالبان به عنوان یک دولت مستقل، باعث شده است سرمایهگذاران خارجی خطر فعالیت در افغانستان را هم در نظر داشته باشند.
گروه داعش که برخلاف ادعاهای طالبان، همچنان در افغانستان فعال است، اهداف تروریستی خود را سرمایهگذاران خارجی در افغانستان در نظر گرفته و علنا اعلام کرده است که جلو سرمایه گذاری بازرگانان چینی در افغانستان را میگیرد و آنان را هدف قرار خواهد داد. با این حال طالبان با رد ادعاهای داعش میگویند تامین امنیت سرمایهگذاران خارجی در افغانستان به عهده این گروه است و آنان توانستهاند ضربات سختی به پیکر داعش در افغانستان وارد کنند.