برای دومین بار پس از بازداشت عمران خان، نخستوزیر پیشین پاکستان، به اتهام فساد و اختلاس، شهرهای مختلف این کشور به صحنه تجمعهای اعتراضی خشونتبار تبدیل شد.
اداره ملی پاسخگویی که یک نهاد رسیدگیکننده به پروندههای فساد در پاکستان است، دستور بازداشت عمران خان را صادر کرد و منبعی از این نهاد به رسانه پاکستانی داون گفت که عمران خان دستکم پنج روز در حبس میماند تا این نهاد به اتهامهای واردشده به او رسیدگی کند.
اداره ملی پاسخگویی که دستور بازداشت عمران خان را صادر کرده، یک نهاد قدرتمند مبارزه با فساد در پاکستان است که پیش از این نیز شماری از مقامهای ارشد دولت این کشور را به پاسخگویی وادار کرده است.
مدت حبس افرادی که به دستور این نهاد بازداشت میشوند، از ۱۴ تا ۹۰ روز است اما منبعی در این نهاد گفت که ممکن است دادگاه برای عمران خان حکم چهار تا پنج روز حبس صادر کند. این منبع در مورد وضعیت عمران خان تحت بازداشت گفت که با عمران خان برخورد خشونتآمیز نمیشود و او در مقر منطقهای این نهاد در راولپندی تحت نظارت است.
به گفته این منبع، عمران خان به دلیل دریافت رشوه در یک پرونده ساخت وساز تحت بازجویی قرار دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دیدهبان ضداختلاس که از دیگر نهادهای فعال در زمینه مبارزه با فساد در پاکستان است، در اطلاعیهای بازداشت عمران خان را طبق قوانین پاکستان دانست و گفت اداره ملی پاسخگویی پس از تحقیقات در پرونده عمران خان، دستور بازداشت او را صادر کرده است.
عمران خان در رابطه با پروندهای به نام «القادر تراست» بازداشت شد. در بیانیه دیدهبان ضداختلاس آمده است که نخستوزیر سابق پاکستان و همسرش متهماند که از پروژه ساختوساز ساختمان دانشگاه القادر سود غیرقانونی به دست آوردهاند. ارزیابیهای صورتگرفته نشان میدهد که درآمدهای اولیه از این پروژه که عمران خان و همسرش از آن بهره بردهاند، ۱۹۰ میلیون پوند است.
بر اساس این بیانیه، شماری دیگر از اعضای تحریک انصاف پاکستان به رهبری عمران خان نیز در این پرونده متهماند که تاکنون به اخطارهای صادرشده متعدد برای احضار و پاسخگویی توجهی نکردهاند. سرور خان، مراد سعید، پرویز ختک، شفقت محمود، شیرین مزاری، علی زیدی و حماد از جمله این افرادند که تاکنون بازداشت نشدهاند.
در همین حال رانا ثناءالله، وزیر کشور پاکستان، روز سهشنبه پس از بازداشت عمران خان، در نشستی خبری گفت که نخستوزیر پیشین و همسرش برای حفاظت از مالک شهرکی مسکونی به نام بحریه در یک پرونده پولشویی، پنج میلیارد روپیه پاکستانی و صدها جریب زمین در این شهرک دریافت کردهاند. بر اساس این ادعای وزیر کشور پاکستان، عمران خان به مالک شهرک بحریه کمک کرده است ۵۰ میلیارد رویپه پاکستانی را از کشور خارجی به پاکستان وارد کند.
عمران خان متهم است در زمان زمامداریاش به صورت گسترده از اختیارات خود سوءاستفاده کرده و از شرکتهای بزرگ تجاری پول به دست آورده است. او سال گذشته نیز متهم شد که هدایای گرانبهای رهبران جهان را که در دوران نخستوزیری خود گرفته بود، پس از پایان این دوره به خانه خود برده است. بیشتر این هدایا را رهبران کشورهای عربی به دفتر نخستوزیری پاکستان اهدا کرده بودند.
گسترش اعتراضهای سراسری
در حالی که مقامهای دولت شهباز شریف با ارائه جزئیات در مورد پرونده عمران خان تلاش دارند از خشم معترضان بکاهند، شمار معترضان در بسیاری از شهرهای پاکستان روز چهارشنبه، نسبت به روز نخست، به میزان قابلتوجهی افزایش یافت. در برخی شهرها از جمله پنجاب، مدارس، دانشگاهها و بخشی از بازارهای تجاری تعطیل شدند و معترضان به شماری از نهادهای دولتی از جمله دفاتر ارتش یورش برده و با نظامیان پاکستانی درگیر شدهاند. در برخی خیابانها نیز خودورهای پلیس به آتش کشیده شدند و از کشته و زخمی شدن شماری از معترضان نیز گزارشهایی منتشر شده است.
رهبران تحریک انصاف پاکستان از هواداران این حزب خواستهاند روز چهارشنبه در هرجایی که حضور دارند، برای حمایت از عمران خان به خیابانها بیایند. رهبران این حزب همچنین خواستار آناند که روز چهارشنبه در سراسر پاکستان تعطیل اعلام شود تا اعتراض هواداران این حزب مسالمتآمیز برگزار شود.
با این حال، دولت پاکستان اعلام کرد که نهادهای دولتی به روال عادی به کار ادامه میدهند و در ساعات کاری ادارات تغییری داده نخواهد شد.
بازداشت عمران خان پاکستان را به مرحله جدیدی از بحران سیاسی وارد کرد. عمران خان صبح سهشنبه، ساعاتی پیش از بازداشت، در ویدیویی که در توییتر منتشر کرد، گفت که دولت شهباز شریف تلاش دارد او را بازداشت کند چون میخواهد جلو شرکت او در انتخابات آینده پاکستان را بگیرد.