بایدن از هرکسی که در انتخابات ترکیه پیروز شود، حمایت می‌کند

گزارش نشریه آمریکایی پولتیکو از واکنش دولت بایدن به انتخابات پرحاشیه ترکیه

زمانی که جو بایدن برای ریاست‌جمهوری ایالات متحده آماده می‌شد، رجب طیب اردوغان را یک فرد مستبد خواند و گفت که ایالات متحده باید از مخالفان اردوغان حمایت کند. اکنون با پیشتازی اردوغان در انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه و راهیابی او به دور دوم این انتخابات، نشریه آمریکایی پولتیکو در گزارشی به واکنش تازه رئیس‌جمهوری آمریکا به این انتخابات پرداخت.

بر اساس این گزارش، با راهیابی اردوغان به دور دوم انتخابات، بایدن و دستیارانش اعلام می‌کنند که از هیچکدام از طرفین حمایت نمی‌کنند و برایشان تفاوتی نمی‌کند که چه کسی برنده این انتخابات می‌شود. بایدن روز یکشنبه برای پیروز انتخابات ترکیه آرزوی موفقیت کرد و گفت که امیدوار است هر کسی که در این انتخابات پیروز می‌شود، موفق باشد. او در ادامه گفت: «در حال حاضر به اندازه کافی مشکلات در آن بخش از جهان وجود دارد.»

این دوگانگی ناخوشایند تیم بایدن نشان‌دهنده یک واقعیت ناراحت‌کننده است که اردوغان ممکن است بار دیگر به قدرت برسد، یک حاکم غیرلیبرال که به دموکراسی کشورش آسیب رسانده است. اما ترکیه یک متحد استراتژیک ناتو نیز است و جنگ روسیه در اوکراین و درگیری‌های مداوم در خاورمیانه به این معنی است که واشینگتن نمی‌تواند به سادگی به مرد قدرتمند پشت کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی که روز دوشنبه در جریان یک جلسه توجیهی با سوال‌های خبرنگاران درباره این موضوع روبرو شد، نیز بی‌طرف به نظر می‌رسید. کربی در واکنش به انتخابات ترکیه گفت: «ما به مردم ترکیه تبریک می‌گوییم که خواسته‌های خود را پای صندوق‌های رای به شیوه‌ای مسالمت‌آمیز بیان کردند. مردم ترکیه باید در مورد دولت‌شان تصمیم بگیرند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در دور اول انتخابات ترکیه در روز یکشنبه‌، نه اردوغان و نه رقیب اصلی او، کمال قلیچ‌داراوغلو، بیش از ۵۰ درصد آرا را به دست نیاوردند و آن‌ها باید پس از دو هفته در ۲۸ مه دوباره با یکدیگر رقابت کنند. به گزارش پولتیکو، مقام‌ها و تحلیلگران سابق آمریکایی که با دستیاران بایدن همکاری می‌کنند، گفتند که در ماه‌های اخیر در مورد ترجیحات خود بی‌خبر بوده‌اند. برخی حدس می زنند که بسیاری از مقام‌های دولت ترجیح می‌دهند به‌خاطر سابقه بد اردوغان در زمینه دموکراسی و حقوق بشر،  با او خداحافظی کنند.

بر اساس این گزارش، این تحلیلگران به اندازه کافی واقع بین‌اند که بدانند اردوغان، که دو دهه است ترکیه را اداره می‌کند و کنترل فوق العاده‌ای بر رسانه‌ها در این کشور دارد، احتمالا پیروز انتخابات خواهد شد. کمال قلیچداراوغلو نیز در دور اول انتظارات را برآورده نکرد و به اردوغان برای رفتن به دور دوم شتاب داد.

برخی دیگر از تحلیلگران نیز از احتیاط دولت بایدن برای اظهار‌نظر در مورد انتخابات ترکیه گفتند، اتفاقی که می‌‌تواند از تامین خوراک برای اردوغان جلوگیری کند. رئیس‌جمهوری ترکیه مهارت خوبی برای استفاده از آمریکا‌ستیزی در به دست آوردن رای دارد. او مخالفان خود را به همکاری با واشینگتن متهم کرده و همچنین از جف فلیک، سفیر آمریکا، به‌خاطر دیدار با قلیچ‌داراوغلو انتقاد کرده است. با وجود همه این‌ها، برخی از تحلیلگران از‌جمله چارلز کوپچان، یکی از مقام‌های ارشد سابق شورای امنیت ملی آمریکا، گفت که روابط واشینگتن و آنکارا تا حدودی بهبود یافته است.